Un grup de ciutadans va adquirir en una subasta aquesta obra, una de les poques supervivents a la crema de 1707, la qual representa la Immaculada Concepció

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà ha participat aquest matí en l’acte oficial de donació d’un quadre de Basilio Yago a la ciutat de Xàtiva per part d’un grup de particulars i d’empreses de la localitat, el qual passarà a formar part de l’inventari de béns del museu per a la seua conservació i posada en valor.

El passat mes d’agost l’Ajuntament va rebre avís de la venda en subhasta d’un quadre a l’oli de finals del segle XVII representant la Puríssima Concepció, el qual presentava al revers la signatura del pintor de Xàtiva Basilio Yago, fet inusual per a l’època en qüestió. L’obra va ser adquirida per un grup de ciutadans integrat per Miquel Calabuig, Jordi Estellés, Sergi Pérez Serrano, Rafael Martínez Martínez, Joan Santamaria Bataller i Pere Anrrubia Garcia, amb la col·laboració econòmica de les empreses locals Recreativos Saetabis S.A. i Talleres Xàtiva S.L; tot amb el propòsit de lliurar-lo a la ciutat i que aquest puga ser exposat i estudiat al museu municipal de Xàtiva.

«Vam tindre el coneixement de la subhasta d’aquest quadre a Barcelona, i com que no donava temps a avisar a l’administració vam decidir comprar-lo i portar-lo a Xàtiva amb l’objectiu de que s’expose com a testimoni d’aquest artista local» ha explicat l’ex alcalde de Xàtiva Miquel Calabuig en representació dels donants del quadre.

Es tracta d’una obra d’un pintor natural de Xàtiva a hores d’ara pràcticament desconegut i del qual no es tenia cap obra a la col·lecció municipal, pel que aquesta donació permetrà continuar estudiant la presència dels pintors a la Xàtiva del segle XVII així com el context en el qual es va realitzar el quadre.

L’alcalde de Xàtiva ha agraït la cessió, «que és una clara mostra d’estima pel municipi i pel patrimoni» i s’ha compromès a la restauració de l’obra. «Garantim que amb tota seguretat es va produir la restauració del quadre i una vegada estiga restaurat l’exposarem al museu municipal per a que puga ser contemplat per tots els habitants i visitants».

Cerdà ha incidit en que «aquest artista no ha sigut massa conegut a la nostra ciutat i gràcies a aquesta adquisició anem a poder seguir treballant i adquirint altres obres per poder formar part del nostre patrimoni, ja que és de les poques obres reconegudes a la ciutat d’abans de la crema de 1707».

El quadre de la Immaculada Concepció de Basilio Yago, de 111 cm x 91 cm, té un gran valor per a la ciutat ja que data del segle XVII i va ser una de les escasses peces que va sobreviure a la crema de la ciutat l’any 1707. Al quadre es representa a la Mare de Déu, junt a la font de la vida, envoltada amb el típic mant blau celeste, sobre una esfera terrestre i una mitja lluna, xafant al dimoni representat per una serp amb una poma a la boca que evoca el famós passatge bíblic d’Adan i Eva, quedant la Verge així exempta del pecat original. Altre fet força interessant és que estiga signat al dors pel pintor, un aspecte poc habitual a l’època.

No hay comentarios

Dejar respuesta