La mostra, amb una cinquantena d’obres, commemora el centenari del patronatge canònic de la Mare de Déu de la Seu
Xàtiva,9 de novembre de 2023.- Aquest dijous 9 de novembre tindrà lloc al museu de Belles Arts – Casa de l’Ensenyança la inauguració de l’exposició «Regina Sedis Saetabensis», la qual servirà per commemorar el centenari del patronatge canònic de la Mare de Déu de la Seu.
L’exposició, visitable fins el 14 de gener de 2024, compta amb obres d’art referents a la patrona dels xativins i les xativines, posant de manifest la importància que va tindre la Mare de Déu de la Seu per a la ciutat, així com la seua evolució artística i difusió. En total es podran trobar una cinquantena d’obres entre les que es troben gravats, pintures, imatges, taulelleria, medalles i objectes antics relacionats; els quals ens parlen de l’evolució d’aquesta figura a través dels ulls de l’art.
L’origen de la imatge es troba en un context històric i artístic concret, la Xàtiva medieval, i va evolucionant des del barroc fins als nostres dies mitjançant artistes que han anat realitzant les seues aportacions formals a la iconografia de la Mare de Déu. És el cas d’escultors i tallistes barrocs com el xativí Antoni Tomàs o l’acadèmic i escultor de cambra de Carles IV, José Esteve Bonet; fins arribar a l’escultura de postguerra d’Enrique Galarza Moreno o el virtuosisme de Mariano Benlliure Gil, pintors com Basilio Yago al segle XVII o José Amorós i el seu prolífic taller a la Xàtiva del segle XVIII.
En 1923 el Papa Pius XI va proclamar la Mare de Déu de la Seu com a patrona de la ciutat, i eixe mateix any es va compondre el seu himne, obra del mestre José Ramírez Cameno amb lletra del canonge Hinojosa. A més a més, aquest any també se celebra el 50 aniversari de la coronació canònica de l’actual imatge titular, portada a terme a l’Albereda per l’Arquebisbe de València José Mª García Lahiguera.