El doctor Luis Santos recalca la importància de la vacunació per a evitar la propagació de malalties

Assegura que lluny de ser una malaltia ja erradicada, la Pòlio està “a un viatge amb avió”, com han demostrat els recents casos apareguts a Malawi, Moçambic, Nova York o Israel.

Dilluns passat, 24 d’octubre, Dia Mundial contra la Poliomelitis, Rotary Club Xàtiva va programar una interessant conferència a càrrec del doctor Luis Santos per a donar a conèixer al públic en general la labor que Rotary Internacional porta realitzant des de l’any 1988 amb l’objectiu d’erradicar definitivament aquesta terrible malaltia.
I és que, tal com va assegurar el doctor Sants – actual Coordinador del Programa Pòlio per a Espanya i Portugal de Rotary- “mentre existeixi un sol cas en el món, en 10 anys poden haver-se convertit en 200.000”.
En aquest sentit va recordar que la Pòlio és un virus altament contagiós que entra en el cos a través d’unes mans brutes o de menjar i aigua contaminada amb restes fecals d’altres malalts. Una vegada en l’organisme, el virus es desplaça pel tracte digestiu fins a arribar a l’intestí i d’aquí viatja fins a la medul·la espinal on mata les neurones motores provocant paràlisis i atròfies.
Així mateix, Luis Santos va destacar que dels tres tipus originals de Poliomelitis, actualment només circula el tipus 1, conegut també com a “pòlio salvatge”, encara que des de l’any 2016 s’està registrant un creixent i preocupant augment en l’aparició de casos de pòlio virus vacunal tipus 2 pel fet que ha trobat població sense immunitzar i, per tant, desprotegida davant els seus efectes.

Així doncs, va recalcar la importància de continuar amb les campanyes de vacunació per a evitar que aquest virus, que pràcticament concentrava el major nombre de casos a l’Afganistan i el Pakistan, pugui convertir-se de nou en una amenaça mundial. I és que, en un món globalitzat on una malaltia està “a només un viatge amb avió, com bé va demostrar el virus de la COVID-19”, els recents casos de Pòlio apareguts a Malawi, Moçambic i més recentment a Israel o Nova York posen en alerta als experts.
És més, durant la seva intervenció, Luis Santos va recordar que a Ucraïna, amb importants dèficits de vacunació, també hi havia presència del virus de la poliomelitis i que ara mateix, la població infantil del país, molta d’ella sense vacunar, es troba dispersa i refugiada en diferents països europeus a causa de la guerra. Una situació que posa de manifest que per a acabar amb la Pòlio o amb qualsevol altra mena de malaltia contagiosa, la pau és fonamental.
És per això que va destacar la necessitat de no baixar la guàrdia, mantenir la vigilància i continuar amb la labor de recerca i vacunació, tal com Rotary Internacional, al costat dels seus socis (l’OMS, UNICEF o la Fundació Bill i Melinda Gates, entre altres) porten realitzant des de fa més de trenta anys i entre els objectius dels quals es troba aconseguir l’erradicació total de la malaltia l’any 2026.

De moment, i en aquestes tres dècades de treball conjunt, Rotary ha aconseguit la vacunació de més de 3 mil milions de nens a tot el món, la qual cosa ha suposat evitar que 19 milions de persones sofreixin les seqüeles irreversibles de la malaltia. I és més, gràcies al seu programa Pòlio Plus, que permet la utilització de la seva infraestructura vacunal per a la prevenció d’una altra mena de malalties, s’ha aconseguit immunitzar enfront del xarampió, l’ébola o la COVID a una gran població del tercer món amb deficients sistemes sanitaris.
Finalment, Pepa Esparza, presidenta de Club Rotary Xàtiva i també doctora, va informar els presents en l’acte que amb una donació d’1 euro, Rotary pot aconseguir 5 vacunes contra la pòlio, ja que per cada dòlar recaptat, la fundació Bill i Melinda Gates aporten altres 2 euros. En aquest sentit, i gràcies a l’aportació dels assistents a la conferència –entre els quals es trobava el regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Xàtiva, José Vicente Benavent- i donacions de col·laboradors, Rotary Club Xàtiva ha aconseguit 300 vacunes per a la campanya.
Cal destacar que en finalitzar la conferència, els membres del club rotari, al costat del conferenciant i la resta d’assistents a l’acte, van realitzar una caminada fins a la seu del club, el restaurant Casa L’Àvia, per a donar visibilitat a la causa.

No hay comentarios

Dejar respuesta