El departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha realitzat quatre donacions d’òrgans anuals en 2021-2022

La coordinació de trasplantaments el responsable dels quals és l’Intensivista Antonio Viñuales ha destacat la importància de mantindre el nombre de donacions i espera que es veja incrementat enguany amb la incorporació de les donacions anomenades «en asistólia» que fins ara no es consideraven.
El departament de salut Xàtiva Ontinyent ha realitzat quatre donacions d’òrgans anuals durant el període 2021-2022 xifres que s’aproximen a les de pre-pandèmia i que figuren dins de la mitjana que se situa en almenys 1 donant a l’any per departament de salut.

Les donacions que s’havia realitzat fins hui a Xàtiva han sigut per mort encefàlica per danys cerebrals que evolucionen en una mort encefàlica i que fonamentalment coincideixen amb accidents de trànsit. En reduir-se aquests accidents, la donació quedava limitada a pacients amb accidents vasculars greus, d’edat avançada en la seua major part, amb la consegüent limitació quant a les possibilitats d’obtindre òrgans prou vàlids per a trasplantament.

Amb l’accés a les donacions «en asistólia» sobre les quals Viñuales afirma «ja estem treballant a implantar-les a Xàtiva», s’obri el camp a procedir a explants de donants la causa dels quals de la mort és una aturada cardíaca o respiratori amb mal pronòstic i sense possibilitat de recuperació, la qual cosa garanteix un increment de les donacions vàlides per a realitzar un explant.

El coordinador de trasplantaments en el departament ha destacat que entre pacients i familiars «hi ha una actitud favorable a la donació i fins i tot les famílies entenen molt millor quan es tracta d’una donació -en asistólia- que el procés és irreversible i les negatives són menors, que quan es tracta d’una donació en mort cerebral».

També es destaca que la pandèmia dificultava aquestes operacions que comporten una gran mobilització de recursos humans i tècnics com ara mobilització d’equips mèdics en helicòpters, equips medicalitzats, disponibilitat d’equips quirúrgics i quiròfans que treballen en temps rècord. Amb la millora de la pressió assistencial als hospitals per la COVID des d’aquesta coordinació de trasplantaments del Departament s’augura un temps amb millors xifres de donacions en el departament.

No hay comentarios

Dejar respuesta