La nit del dimarts 26 de novembre serà inoblidable per al cuiner xativí Aitor López, que amb el seu restaurant Citrus del Tancat, ha aconseguit la seua primera Estrella Michelin. Sens dubte, el major reconeixement que pot rebre un cuiner al nostre país. Fa tan sols uns mesos, Aitor, en «La Finestra de Xàtiva» va defensar «la importància de la seua ciutat natal en la seua cuina i, també, en el seu dia a dia» i, en part, això ha destacat el jurat, qui textualment ha presentat el seu restaurant com un espai culinari «estretament relacionat al seu entorn, i amb picades d’ullet tant al receptari valencià com al català».
I és que Citrus del Tancat es troba a Alcanar (Tarragona), concretament en les instal·lacions de l’Hotel Tancat de Codorniu. «Mitjançant la nostra cuina creativa descobriràs plats elaborats amb delicadesa, afecte i il·lusió i sentiràs a través del paladar tota la història que s’amaga després d’ells», compte el cuiner en el seu web. Ara, el restaurant, que ja tenia un Sol Repsol, engrandeix el seu palmarés amb aquesta estrela Michelin.
Aitor López, cuiner de Xàtiva
Segons llegim en el seu web, amb tan sols 12 anys, Aitor va descobrir la seua passió per la cuina en adonar-se que pelar una simple creïlla li relaxava i evadia de la realitat. Gràcies a la visita a la cuina del Bulli al costat del seu pare li va fer adonar-se de la professió que volia exercir en un futur. Aitor es va formar en cuina i sala en COSDA, l’Escola d’Hostaleria de Castelló.
Més tard va treballar en diferents restaurants fins a arribar a les cuines com stagier de Ricard Camarena on anys després es convertiria en cap de cuina en la seua bistró Habitual. Després d’això, va estar com a cap de partida, durant 2 anys, en el restaurant 2 Estreles MICHELIN, Ricard Camarena Restaurant, amb tan sols 25 anys. Tres anys després, Aitor, que ja tenia relació amb Ángel Llasera, director de l’hotel Tancat de Codorniu, per haver treballat en l’est hotel anteriorment. A partir d’eixe moment, Aitor decideix crear, treballar i formar part del seu projecte més personal, Citrus del Tancat.
Informació extreta: cadenaser.com
Imatge:YouTube