El Consorci de Museus mostra a Quesa les obres de les residències d’Enclavament Land Art 2023

.- El 2 de desembre es presentaran els projectes desenvolupats per set artistes en l’entorn natural de la comarca de La Canal de Navarrés
.- Prèviament, el 25 de novembre, s’impartiran tallers relacionats amb cada proposta que formaran part del resultat final de la residència

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana mostrarà el pròxim 2 de desembre les obres de l’última edició d’Enclavament Land Art, el programa de residències que vincula l’entorn natural amb la investigació i creació artística contemporània, sota el paraigua del projecte Cultura Resident del CMCV.

Set artistes seleccionats en l’última convocatòria desenvoluparan la seua proposta durant dues setmanes en l’entorn natural de Quesa, a la comarca de la Canal de Navarrés. El procés culminarà amb la mostra de les seues obres, que aprofundeixen en el diàleg entre l’ésser humà i la naturalesa a través de l’art contemporani.

“La vocació d’Enclavament Land Art és replantejar-nos la nostra relació amb la naturalesa a través de diverses mirades artístiques que ens conviden a utilitzar tots els nostres sentits i a reparar en tots els matisos del nostre entorn. Cada proposta és una porta oberta a reconnectar amb la naturalesa, en aquest cas des dels extraordinaris paisatges de la Canal de Navarrés”, ha apuntat el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Els creadors i creadores seleccionades en aquesta edició són l’argentí Pablo Díaz, amb ‘Cronoaural’; la valenciana Jana Barrera, amb ‘Teixits Temporals’; el murcià Alfredo Guillamón, amb ‘Líriques envolupants del riu Escalona’; la italiana Isabel Rodríguez Ramos, amb ‘Origen’; el sevillà Manuel Prados, amb ‘Espill Astronòmic d’Aigua’; l’alemanya Alexandra Knie, amb ‘Weaving Nature’, i l’artista de Ciudad Real Isabel Campos Gil, amb la proposta ‘Una clivella en el temps’.

Presentació de projectes

La jornada del 2 desembre començarà a les 10.30 hores amb l’obertura de l’exposició fotogràfica que presenta els set projectes de la cinquena edició d’Enclavament Land Art en la Sala d’actes de l’Ajuntament de Quesa.

Després es realitzarà un recorregut per les instal·lacions permanents amb els artistes i membres de l’organització. Després de la ruta, l’artista Isabel Rodríguez Ramos oferirà una performance del seu projecte Origen en l’antic llit del riu Escalona, enfront del Salt del Molino.

A la vesprada, l’artista Pablo Díaz realitzarà una performance participativa sonora com a presentació del seu projecte ‘Cronoaural’. Per a finalitzar, l’artista Jana Barrera presentarà, amb una performance visual i de dansa, el seu projecte ‘Teixits Temporals’.

El comité de selecció de projectes internacionals d’Enclavament Land Art 2022 va estar format per l’artista transgènere Graham Bell; l’historiador i crític d’art Juan José Soler, editor de la revista ‘Sinergies Art Visual i Escènic’; l’encarregada de la coordinació i gestió de les exposicions temporals, Obarra Nagore, responsable també de la conservació, documentació i catalogació de les dues col·leccions que formen part del CDAN; el director d’Enclavament Land Art, Miguel Mallol, i el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Tots els projectes han sigut seleccionats a partir del concepte proposat per l’organització, que és el nexe de les propostes amb el territori.

Tallers de portes obertes

Dies abans de la presentació dels projectes, el 25 de novembre, en el mateix municipi de Quesa, es realitzaran diversos tallers que convidaran a participar al públic en les pràctiques proposades pels set artistes i que es reflectiran en el resultat final de la residència.

Per a eixa jornada, l’artista Alexandra Knie planteja un taller de brodat a mà i a màquina d’una manera experimental; Pablo Díaz enfocarà la seua pràctica a l’escolta atenta en diferents paisatges sonors naturals; Alfredo Guillamón planteja la realització d’escultures a partir de @@molde quotidians amb la seua tècnica amb estopa de cànem i Jana Barrera proposarà una investigació del moviment inspirat per la naturalesa a través d’estiraments, improvisació i llibertat, i el treball amb elements visuals.

Per part seua, Manuel Prados planteja un taller sobre la projecció d’imatges utilitzant espills còncaus; el taller d’Isabel Campos consistirà a realitzar l’agulla d’un rellotge de sol amb pals de l’exterior i intervinguts amb tela; i la d’Isabel Rodríguez consistirà en un passeig en el qual es traçarà el relat d’objectes naturals i es compartiran experiències entorn d’ells.

Els tallers són d’inscripció gratuïta a través del correu education@enclavelandart.org.

Enclavament Land Art

El programa de residències artístiques Enclavament Land Art es va crear l’any 2016 i ha passat per municipis com Vistabella del Maestrat o la la Vall de Gallinera. La filosofia del projecte és incentivar el diàleg de l’ésser humà amb la naturalesa a través de l’art contemporani. L’origen d’Enclavament Land Art està vinculat a la creació d’itineraris artístics en el medi rural, creats a través d’una residència artística internacional de dues setmanes de duració.

Enclavament Land Art és un projecte coproduït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana dins del seu programa Cultura Resident, a més de ser una de les iniciatives vinculades a Creaturisme de l’Agència Valenciana de Turisme. També compta amb el segell de qualitat ‘Cultura en Positiu’ del Ministeri de Cultura.

No hay comentarios

Dejar respuesta