El Consorci tractarà aquest dimecres en la seua assemblea la modificació de la gestió d’ecoparcs, la transferència de residus a la Vall d’Albaida i el Pla contra els abocadors incontrolats.
El Consorci de Residus V5 – COR viu aquest dimecres una assemblea decisiva en la que es tractaran, entre altres, la modificació del projecte de gestió i la posada en marxa del contracte de concessió d’obra pública en els ecoparcs, així com l’estació de transferència a la Vall d’Albaida i el Pla contra els abocadors incontrolats.
Ecoparcs
Si bé el projecte inicial contemplava la gestió de 56 ecoparcs, dels quals 29 havien de ser renovats i 27 de nova construcció, el Consorci ve apostant des de 2012 per una reducció d’aquestes previsions inicials, optant finalment per una vintena d’ecoparcs que faran que el 97% de la població quede a menys de 10 kilòmetres del més pròxim.
La modificació d’aquest projecte proposa la cessió (o en algun cas construcció) de 25 ecoparcs fixes i la posada en marxa d’11 mòbils, que cobriran tot el territori amb una presència mínima d’un dia per a cadascun dels 93 municipis del COR.
La pressa de la decisió resideix en que el PIR (Pla Integral de Residus) de la Comunitat Valenciana obligava als consorcis a fer-se càrrec dels residus perillosos domiciliaris, propis de la gestió d’ecoparcs, donant dos anys per a realitzar la corresponent planificació adaptativa. Ara, una vegada vençut el termini, la Generalitat exigeix el seu compliment.
“Les gestions en els últims mesos han anat en la línia d’abaratir al màxim la inversió a realitzar, amb el propòsit de que tinga el menor impacte possible en la taxa”, ha explicat el president del COR, Roger Cerdà, qui ha afegit que el cost total anual de la nova xarxa consorciada d’ecoparcs s’ha reduït, respecte a les previsions del projecte de gestió, de 3,7 a 1,2 milions d’euros, és a dir, menys de la meitat.
A més a més, aquesta modificació del mapa d’ecoparcs permetrà establir una política de portes obertes i la col·locació d’un sistema de bonificacions per als usuaris, ja que està prevista la informatització dels recintes, amb l’objectiu de bonificar als ciutadans més responsables i evitar que els residus acaben en barrancs o en abocadors.
Per als ecoparcs fixes, es preveu una inversió d’1,86 milions d’euros més IVA en els pròxims mesos, corresponents a la remodelació i adequació dels primers 13 ecoparcs rebuts, una inversió que ascendirà a 2,45 milions per al total dels 25 ecoparcs.
Fins el moment s’han anat cedint els ecoparcs de la Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins, Alfarrasí, Vallada, Jalance, Navarrés, Aiora, Olleria, Bocairent, Oliva i Gandia, mentre que en procés per a aquest 2017 es troben els de Xeraco i Ontinyent.
“Estem posant al dia una de les àrees de gestió més importants del COR, amb la finalitat de complir la legislació i premiar als ciutadans més responsables. I ho estem fent de la manera més barata possible, ajustant al màxim els costos d’inversió i aprofitant les infraestructures preexistents, ha subratllat Cerdà.
Transferència de residus a la Vall d’Albaida
En l’assemblea també es parlarà de la Transferència de Residus a l’Estació de Bufali, després de l’acord entre Vytrusa i Recisa el passat mes de desembre, un fet que a més suposa un reconeixement al Pla de Minimització a la Vall d’Albaida. De fet, el COR ha signat un conveni de col·laboració amb la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i està a punt de signar altre annex, instat per la Direcció General, per a donar cobertura legal a la transferència en Bufali, que s’emmarca en una estratègia major d’estalvi econòmic i de millora dels estàndards ambientals del COR.
Cal destacar que la transferència a la Vall d’Albaida reduirà el cost del servei en, almenys, 81.000 euros per any, que es sumen als 530.000 que ja s’estalvien per evitar la transferència i el transport per l’ús de les instal·lacions de Guadassuar, des del passat mes d’octubre. A més a més, amb la posada en marxa d’una Estació de Transferència a la Vall d’Albaida, es reduirà en 230 el nombre de tones de CO2 emeses pel COR en la prestació del servei.
Pla d’Eradicació d’abocadors
Per últim, altre aspecte important serà l’aprovació del Pla consorciat d’Abocadors incontrolats en la zona V5, una reivindicació de molts alcaldes de menuts municipis.
El Pla d’Eradicació d’Abocadors Incontrolats contempla, entre altres, la valoració, retirada i segellat dels abocadors després de l’aprovació del COR i el municipi en qüestió, a més de la realització d’un inventari dels mateixos –s’estimen uns vuitanta-, la creació de campanyes de conscienciació i foment d’ús d’ecoparcs i el seguiment i evolució del compliment del Pla.
La inversió prevista per a tal fi és de quasi 300.000 euros fins a 2020, dels quals la gran amjoria (207.000) aniran a parar a l’eliminació dels abocadors, mentre que 30.000 seran per al tractament de residus, 16.800 per a les campanyes de conscienciació i 10.000 per a la realització de l’anomenat inventari.
A més de tot allò exposat, cap ressenyar que quatre nous municipis han sol·licitat la seua adhesió al Consorci. Es tracta de Salem i Castelló de Rugat per part de la Vall d’Albaida, i de Quesa i Bolbaite en la Canal de Navarrés, el que suposarà que tots els municipis d’aquesta última estiguen consorciats. Ontinyent, per la seua part, té previst aprovar el seu ingrés el proper dijous al Ple Municipal. Des del començament de la legislatura s’han adherit al COR els municipis de Carrícola, Bufali i Aielo de Malferit.
“Aquest és el principi de la fi del conflicte del fem a les nostres cinc comarques”, ha manifestat el president Roger Cerdà.