El Club d’Escalada Xàtiva neteja una part de la Serra Vernissa

“L’ACCIÓ MÉS XICOTETA ÉS MILLOR QUE LA INTENCIÓ MÉS GRAN”

B. Cebrià Talens

El passat dissabte 13 de juny del 20 un grup d’escaladores i escaladors locals junt amb alguns membres del Club d’Escalada Xàtiva feren una activitat d’estima i respecte cap a l’espai natural proper a la ciutat de Xàtiva. Aquest espai forma part de la Història de la ciutat i està situat a el vessant oest de la Serra Vernissa. Tal vegada us sone la zona anomenada el Portet o la Bola i davant alguns actes vandàlics de pintades (grafitis), l’última pintada donada dins de l’estat d’alarma, aquest grup de gent es decidí a actuar.
L’espai natural comptava amb brossa, cristalls i restes de cigarrets, i a banda 4 grans pintades en els blocs de pedra que van caure en el terratrémol de Montesa de 1748.

La jornada de neteja va començar a les 19:00 i van acudir gent de totes les edats. De primeres ens dividirem en grups per organitzar les tasques i distribuir els materials necessaris per a la neteja. Ens repartirem cada grup en una pintada gran i aplicarem el producte “anti grafiti” i deixarem actuar durant 30 min per després raspar la pintura i rentar posteriorment amb aigua. Al finalitzar la neteja el resultat va ser excel·lent, encara que no poguérem llevar totes les restes de pintura, ens quedarem contents per reduir l’impacte visual dels grafitis pintats en uns blocs que porten allí quasi 300 anys. Un grup més reduït va recollir brossa, cristalls i restes de cigarrets. Finalment va ser una jornada de consciència, de cooperació i de respecte de cara la natura i dels espais que trepitgem.

Aquest paratge natural del Portet i la Bola forma part de la Serra Vernissa, està pròxim a la ciutat de Xàtiva i per tant té una gran quantitat de persones que passen per allí per fer diferents activitats. Entre elles destaquem activitats esportives com córrer, BTT, senderisme, escalada (en bloc o boulder), etc. Per desgràcia i amb el context actual del COVID-19 molta gent jove, i no tant jove, s’ha passat a la serra més temps que als carrers de la ciutat i la serra del Castell de Xàtiva (Serra Vernissa) en la seua totalitat ha patit les conseqüències de les aglomeracions en llocs on abans transitava menys gent.

Mitjançant el banc de dades municipals consultat a través del portal ARGOS veiem que aquest espai natural està protegit amb les següents figures de protecció:

– Lloc d’interés comunitari (LIC)
– Zona especial de conservació (ZEC)
– Microreserva (Mcr)

Per tant demanem un poc més d’implicació a les autoritats locals i que defensen aquest
espai no només al paper sinó també en la realitat. Per tant proposem la creació de cartells informatius en els

No hay comentarios

Dejar respuesta

19 + 14 =