Amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha organitzat diverses activitats de sensibilització i de formació dirigides tant a persones usuàries de la sanitat com als seus professionals.
Des de dilluns que ve dia 19 tots els centres de salut, consultoris i els dos hospitals van a participar en la recopilació de missatges escrits contra la violència masclista. Es tracta de construir en els llocs més visibles de cada centre un fil amb el qual, com a fonament d’un teixit, s’inicie la iniciativa “Teixint l’empoderament”, com a eina principal contra aquest tipus de violències.
Així les diverses àrees dels hospitals, els centres de salut i consultoris del Departament oferiran la possibilitat d’escriure i penjar en el fil violeta reflexions, pensaments, opinions, fotografies o dibuixos que posen de manifest la sensibilitat social enfront d’aquesta xacra.
Durant tota la setmana s’arreplegaran aquests missatges que quedaran exposats a partir del dijous dia 22 fins al 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.
A més, el mateix divendres 23 el Departament ha convocat a tots els centres a realitzar una concentració a les 12 del migdia en la qual es llegirà poesia contra la violència masclista.
Les activitats culminaran amb una acció formativa dirigida a professionals de la salut del Departament. Es tracta d’una conferència de caràcter formatiu i de sensibilització sobre com detectar, abordar i tractar la violència de gènere com a part del procés assistencial i que ve recollit en el protocol de cribratge, abordatge i tractament d’aquest tipus de violència. La conferència estarà a càrrec d’Angela Escribano, tècnica en violència de gènere de la Direcció General de Salut Pública i responsable d’igualtat en l’Hospital Universitari La Fe de València.
Les activitats estan coordinades des de la Comissió contra la violència de gènere i la Comissió d’Igualtat del Departament de Salut, que han treballat per a la implicació d’un equip de professionals voluntaris en la preparació de materials i coordinació d’aquestes activitats.
La presidenta de la Comissió contra la violència de gènere, Inma Moltó ha assenyalat que “en un any on les agressions sexuals han estat presents cada dia i mentre la trata de dones, xiquetes i xiquets amb finalitats d’explotació sexual es normalitza en les nostres societats democràtiques, volem unir les nostres veus en la lluita contra tota violència masclista mitjançant la paraula escrita. Fem una crida a professionals i ciutadania en general a utilitzar la seua paraula com a eina de lluita”.