Cultura i Conservatori presenten el I Festival Líric “Remor de Veus” a Xàtiva

Els espais històrics més emblemàtics de Xàtiva serviran d’escenari per aquesta proposta musical que es durà a terme durant el mes de febrer

 La regidora de Conservatori, Empar Penades, i el regidor de Cultura, Jordi Estellés, han anunciat hui en roda de premsa el I Festival Líric “Remor de Veus”. Un esdeveniment que tindrà lloc durant el mes de febrer i que es configura com una proposta amb quatre actuacions que aglutinaran diferents referents com la veu nua sense cap ornament, la música i els espais amb història.

Al llarg d’aquest mes, podrem gaudir de referències musicals de la Xàtiva antiga, de la música sefardita, de la sarsuela espanyola i de l’opera italiana, en concerts de format menut que oferiran diferents estils musicals que tenen la veu femenina com a protagonista. Una proposta que ofereix un ampli ventall d’estils compositius musicals, que van des de la senzillesa d’algunes peces fins a la passió d’altres, i que aprofita per potenciar l’ús i divulgació del nostre patrimoni arquitectònic.

Segons el regidor Jordi Estellés, «En aquesta nova edició musical que compagina música, art i història, hem apostat pel testimoni artístic de cantants i músics que ens retornen als nostres orígens clàssics. Amb Remor de Veus, Xàtiva tornarà a ser l’epicentre de la cultura valenciana.»

La soprano Montserrat Martí Caballé, el baríton Luís Santana i el pianista Antonio López encetaran el festival el proper divendres, 1 de febrer, amb el recital d’òpera i sarsuela que tindrà lloc a l’Espai Cultural Sant Domènec a les 20:00h. La filla de Montserrat Caballé torna a Xàtiva després 15 anys de la seua actuació al festival Nits al Castell de 2004. Montserrat Martí i sa mare actuaren juntes a la Cloenda de la Fira de Xàtiva de l’any 2000 per tal d’estrènyer els vincles amb la ciutat en què va nàixer i viure la seua àvia Ana Folch, mare de la històrica soprano.

Dissabte 9 de febrer tindrà lloc la segona actuació. San Agustí serà, en aquesta ocasió, l’escenari per a Zaruk & Invitados. Zaruk, el duo musical format per la violoncel·lista Iris Azquinezer i el guitarrista Rainer Seiferth, acompanyats per la cantant Maria Berasarte i el percussionista David Mayoral, recuperen el legat musical dels jueus sefardites alternant composició i improvisació, minimalisme i virtuosisme per oferir-nos un concert únic que ens obrirà una porta a la imaginació i ens descobrirà una cultura carregada d’ensenyaments, anècdotes i qualitat.

A la tercera actuació del festival, que tindrà com a escenari el Reial Monestir de Santa Clara, recentment obert al públic, a les 20:00h, la soprano Júlia Farrés i el guitarrista Massimo Felici ens oferiran músiques per a soprano i guitarra amb l’espectacle «Cel de Safir». Una proposta musical que ofereix un ampli ventall d’estils compositius que van des de la senzillesa de les «Seguidillas» de Fernando Sors fins a la passió de la música de Falla i Granados o la mediterraneïtat de les peces d’Enric Morera.

La quarta i última actuació tindrà lloc divendres 22 de febrer a l’Esglèsia de Sant Pere. L’espectacle «Saetabis Antiqua» ens oferirà música en torn a la Xàtiva medieval i renaixentista, ressons i cants de la història. La mezzosoprano Laia Blasco i la flautista i pianista Lidia Rodrigo, interpretaran obres del Llivre vermeill de Monsterrat, el Cançoner del Duc de Calabria, Luys Mil i de la Cort dels Borgia amb la col·laboració de Pep Gimeno «Botifarra» com artista convidat.

Penadés, que s’ha manifestat molt satisfeta amb aquesta nova col·laboració amb la regidoria de Cultura, ha manifestat que «com a regidora de Música i Conservatori, sempre és un plaer poder participar en projectes tan sublims com aquest. No només oferim música de gran qualitat sinó que, a més, ho podem fer en escenaris incomparables del patrimoni històric de la nostra ciutat.».

El I Festival Líric “Remor de Veus” està subvencionat per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana que ha sufragat el 50% del cost dels catxés dels artistes i grups que actuen. Les entrades es podran recollir a la Casa de la Cultura la mateixa setmana de l’actuació.

No hay comentarios

Dejar respuesta