Chambao va obrir Nits al Castell de Xàtiva amb la seua proposta «chill», flamenca i rumbera

La formació que lidera La Mari feu vibrar el públic amb un intens recital

L’organització lliurà als espectadors el llibre dels 25 anys del festival

AGUSTÍ GARZÓ

El flamenc chill i rumber de Chambao va seduir al públic de Nits al Castell de Xàtiva en el primer concert d’enguany, tenint en compte la suspensió, el dissabte anterior, del qual havia de ser l’estrena del festival: el de Sole Giménez. El recinte es va omplir i la formació que lidera La Mari va oferir el que s’esperava, una proposta musical despreocupada i lliure que, no obstant això, busseja en sonoritats més complexes i sofisticades que han convertit esta iniciativa musical sorgida en 2002 en un valor segur per a un ampli espectre de seguidors. El grup va servir un menú de 18 temes i dos hores, si bé van ser bastants més perquè va haver-hi fins a tres popurris i una cançó totalment fora de repertori amb la qual la cantant va complaure la petició d’un espectador. La traca final, sense retirada de l’escenari per a simular un fals final, va sonar amb Papeles mojados (brillant, contundent) i Ahí estás tú, èxit ineludible que la publicitat televisiva ha fet tan familiar per a l’anomenat públic transgeneracional.

imatge: Tono Burguete


El concert va començar amb 15 minuts de retard. Molt probablement perquè en la pujada d’espectadors en els autobusos va haver-hi hora punta: al voltant de les 22.30 van arribar a la plaça Espanyoleto pràcticament el 75% del total d’assistents previstos, la qual cosa va originar una cua mai vista que arribava fins a l’encreuament del carrer Sants amb Fuente Alta. En tot cas, la fluïdesa de les llançadores feu que l’embós se solucionara raonablement bé. Molt entregada i vigorosa en escena, La Mari va escalfar el concert. Perquè ho necessitava. La mateixa artista va mostrar la seua perplexitat davant un auditori menys entregat que en les actuacions on el públic està dret. De fet, la sorprenia veure a tantes persones assegudes formalment «de braços plegats», va dir entre bromes. Els seus intents per trencar amb el fred (escènic) regnant van donar els seus fruits, i el recital va créixer en complicitat. Fins al punt que la malaguenya va convidar els espectadors a cantar algunes tornades. I l’oferiment va ser tímida però àmpliament secundat.

imatge: Tono Burguete


La cantant va dedicar el concert a Sole Giménez, de qui va assenyalar que tenia molta il·lusió de cantar al Castell. Quant a les peticions del públic, va mostrar la seua colossal sorpresa per una d’elles: La vida viene y va, de la pel·lícula La lista de los deseos. Tan, tan inesperada va ser la demanda que no es va atrevir amb tota i solament va cantar un parell d’estrofes a cappella. Sí que va poder improvisar amb Déjame vivir, del seu duet amb Pau Donés i sol·licitada igualment des de la platea. Fou un dels moments més emotius de la vetlada. I el públic va cantar amb ella, que dirigí el micròfon a les primeres files per què feren de cor amb la famosa tornada Déjame vivir, Libre. Libre como el aire…
Chambao va obrir el recital amb Al aire per a prosseguir amb Despierta, la fusió en una d’Hijos de la música i Lo malo; Rosa María, Te lo dije i En la cresta del ahora (aquesta última dona títol al seu últim disc); Los sueños, Mil flores, Cómeme, Libre, Los muchachos de mi barrio, el popurri amb el qual va ajuntar Como la luz, Una de tantas i Mi primo Juan; Imagina, Mañana y Pokito a poko (un altre dels seus hits). Per finalitzar amb Florecimiento, Papeles mojados y Ahí estás tú. Cançons conegudes, per tant. Però també tres incursions en el disc actual. La formació ha actuat al juny a Santiago de Xile, Buenos Aires i Mèxic DF. Mentre que a penes uns dies abans del seu recital de Xàtiva ho feu a Màlaga, Alacant, Gandia i Fuengirola.

imatge: Tono Burguete


I una cosa per l’altra. Si bé el públic es va mostrar fred en el primer terç del concert, després del mix de Como la luz va dedicar una ovació tan continuada que La Mari no va dubtar en agrair-los que aplaudiren més del compte; des de l’escenari això ho noten molt els artistes, va confessar. Al final del concert, igualment, l’ovació va ser tancada i el quintet de músics i la solista van obtindre una pluja d’aplaudiments. Els espectadors van rebre un regal en abandonar la fortalesa: el personal del festival va fer lliurament del llibre 25 Anys de Nits al Castell, un volum de 112 pàgines editat per l’Ajuntament de Xàtiva per a festejar les noces d’argent del certamen.

No hay comentarios

Dejar respuesta