Centenars de persones recorden en Xàtiva a les víctimes del bombardeig de febrer de 1939

Durant la jornada, que va comptar amb l’assistència de la Consellera de Participació Rosa Pérez Garijo, es va homenatjar als familiars de les víctimes

bombardeig-2020-11Xàtiva va commemorar aquest diumenge el 81º aniversari del bombardeig de l’estació de trens per part de l’aviació feixista italiana, que en 1939 va deixar 145 víctimes i centenars de ferits. L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà va estar acompanyat per la Consellera de Participació, Transparència Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez Garijo, la Secretària Autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica Belén Cardona i la Directora General de Cooperació Xelo Angulo.

bombardeig-2020-3El matí va començar amb una recepció oficial al saló de plens de l’Ajuntament de Xàtiva als familiars de les víctimes del bombardeig, que van rebre una Insígnia de la ciutat, i en el que la Consellera Rosa Pérez Garijo va signar al llibre d’Honor de l’Ajuntament, en un escrit en el que va destacar que Xàtiva «és un municipi de persones valentes, tal i com s’ha demostrat en el passat més llunyà, en l’immediat, i per descomptat en el present. Tot un exemple per als valencians i les valencianes». Posteriorment, la comitiva es va desplaçar fins la Plaça de l’Estació, on a les 12 del migdia estava previst l’acte commemoratiu, al que van assistir centenars de persones.

bombardeig-2020-10L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà va destacar que la cerimònia servia «per honorar el record de les víctimes del bombardeig, recuperant la dignitat de totes aquelles persones innocents que veieren la seua vida segada de manera atroç i injusta», al temps que va destacar «la importància de combatre la post-veritat per a guanyar el futur, en un moment en el que veiem com opcions polítiques que simpatitzen amb el totalitarisme feixista ocupen les institucions al nostre país, des d’on llancen el seu missatge d’involució».

La Consellera de Participació Rosa Pérez Garijo, per la seua part, va manifestar que «durant anys víctimes com les de Xàtiva van ser oblidades per les institucions, i va ser la societat civil la que va mantenir viu el record de la massacre», al temps que va afegir que «des de la Generalitat s’aposta decididament per evitar l’oblit i reforçar la memòria com a ferramenta per evitar repetir els passatges més obscurs de la nostra història».

bombardeig-2020-1A més a més, durant l’acte es va fer una ofrena de flors als peus de l’Aixopluc i es va llegir un manifest en el que es relata com «sembla mentida que després de tants anys de silenci, imposat i autoimposat, d’exili interior i de por a la repressió, encara s’haja pogut mantenir el record d’aquells tràgics fets. Hem d’agrair a les persones, que des de l’àmbit científic han escarbat per tal de traure a la llum la veritat sobre aquests fets i que avui en dia podem saber amb certesa els seus noms i les seues històries vitals, així com els dels seus culpables i les seues intencions». Aquest manifest va ser llegit conjuntament pel Consell de la Joventut de Xàtiva i una representant dels familiars, Ángeles Sanchis, neboda d’una de les víctimes, que va relatar emocionada la mort de sa tia durant el bombardeig de Xàtiva.

La cita va comptar amb la participació de la Banda de la Societat Musical la Nova de Xàtiva així com del grup de ball «Cos i ànima».

bombardeig-2020-8

bombardeig-2020-7

bombardeig-2020-9


En Castellà;

Centenares de personas recuerdan en la plaza de la Estación a las víctimas del bombardeo de febrero de 1939

Durante la jornada, que contó con la asistencia de la Consellera de Participación Rosa Pérez Garijo, se homenajeó a los familiares de las víctimas

bombardeig-2020-4Xàtiva conmemoró este domingo el 81° aniversario del bombardeo de la estación de trenes por parte de la aviación fascista italiana, que en 1939 dejó 145 víctimas y centenares de heridos. El alcalde de Xàtiva Roger Cerdà estuvo acompañado por la Consellera de Participación, Transparencia Cooperación y Calidad Democrática Rosa Pérez Garijo, la Secretaria Autonómica de Cooperación y Calidad Democrática Belén Cardona y la Directora General de Cooperación Xelo Angulo.


La mañana empezó con una recepción oficial en el salón de plenos del Ayuntamiento de Xàtiva a los familiares de las víctimas del bombardeo, que recibieron una Insignia de la ciudad, y en el que la Consellera Rosa Pérez Garijo firmó en el libro de Honor del Ayuntamiento, en un escrito en el que destacó que Xàtiva «es un municipio de personas valientes, tal y como se ha demostrado en el pasado más lejano, en el inmediato, y por supuesto en el presente. Todo un ejemplo para los valencianos y las valencianas».

bombardeig-2020-6Posteriormente, la comitiva se desplazó hasta la Plaza de la Estación, donde a las 12 del mediodía estaba previsto el acto conmemorativo, al que asistieron centenares de personas.
El alcalde de Xàtiva Roger Cerdà destacó que la ceremonia servía «para honrar el recuerdo de las víctimas del bombardeo, recuperando la dignidad de todas aquellas personas inocentes que vieron su vida segada de manera atroz e injusta», al tiempo que destacó «la importancia de combatir la postverdad para ganar el futuro, en un momento en el que vemos cómo opciones políticas que simpatizan con el totalitarismo fascista ocupan las instituciones en nuestro país, desde donde lanzan su mensaje de involución».


La Consellera de Participación Rosa Pérez Garijo, por su parte, manifestó que «durante años víctimas como las de Xàtiva fueron olvidadas por las instituciones, y fue la sociedad civil la que mantuvo vivo el recuerdo de la masacre», al tiempo que añadió que «desde la Generalitat se apuesta decididamente para evitar el olvido y reforzar la memoria como herramienta para evitar repetir los pasajes más oscuros de nuestra historia».

bombardeig-2020-5
Además, durante el acto se hizo una ofrenda de flores a los pies del Aixopluc y se leyó un manifiesto en el que se relata cómo «parece mentida que después de tantos años de silencio, impuesto y autoimpuesto, de exilio interior y de miedo a la represión, todavía se haya podido mantener el recuerdo de aquellos trágicos hechos. Tenemos que agradecer a las personas, que desde el ámbito científico han rebuscado para sacar a la luz la verdad sobre estos hechos y que hoy en día podamos saber con certeza sus nombres y sus historias vitales, así como los de sus culpables y sus intenciones». Este manifiesto fue leído conjuntamente por el Consell de la Juventut de Xàtiva y una representante de los familiares, Ángeles Sanchis, sobrina de una de las víctimas, que relató emocionada la muerte de su tía durante el bombardeo de Xàtiva.


La cita contó con la participación de la Banda de la Sociedad Musical la Nova de Xàtiva así como del grupo de baile «Cos y ànima».

No hay comentarios

Dejar respuesta

2 × tres =