La Setmana Santa de Xàtiva, reconeguda com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic

El DOGV ha publicat hui el reconeixement i ha tingut lloc una roda de premsa a la Seu amb la presència del Director General de Turisme

Xàtiva, 10 d’abril de 2025.- La Setmana Santa de Xàtiva ja és Festa d’Interès Turístic Autonòmic, tal i com recull des de hui el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Hui ha tingut lloc una roda de premsa en l’Església Col·legial Basílica de Santa Maria de Xàtiva (la Seu) per tal de donar a conèixer tots els detalls, en la qual han estat presents l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, l’abat de la Seu Camilo Bardisa, el Director General de Turisme Israel Martínez Fernández, el president de la Germandat de Confraries Julio Bellver i la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán.

L’Ajuntament de Xàtiva ha tingut un paper clau en la reivindicació de la Setmana Santa local com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic, mitjançant una estratègia sostinguda en el temps i coordinada amb la Germandat de Confraries. El procés es va iniciar l’any 2019, amb l’inici de la recopilació de documentació i l’establiment de contactes amb Turisme Comunitat Valenciana per tal de conèixer els requisits de la distinció. Des d’aleshores s’han anat impulsant diverses accions de promoció i divulgació de la Setmana Santa, com ara l’edició de material promocional, la presència en fires turístiques (com ara FITUR) i l’organització d’exposicions, conferències i actes culturals vinculats a la celebració. El 2023, l’Ajuntament va formalitzar la sol·licitud oficial del reconeixement, aportant un dossier complet amb l’aval d’informes tècnics, retalls de premsa, dades de participació i impacte econòmic, i aquest any 2025, la Generalitat Valenciana ha resolt favorablement la petició, reconeixent la singularitat i el valor patrimonial de la Setmana Santa xativina.

«Aquest distintiu de Festa d’Interès Turístic Autonòmica és un merescut premi a la singularitat, la tradició, la riquesa cultural i la capacitat d’atracció turística que la nostra Setmana Santa posseeix. Les nostres processons, amb la seua solemnitat i la bellesa de les imatges, el nostre patrimoni religiós, la música que acompanya els passos, i l’ambient de respecte i recolliment que es viu als carrers de Xàtiva, són elements que ens fan únics i que ara són reconeguts a nivell autonòmic», ha expressat l’alcalde Roger Cerdà, qui ha remarcat que «aquest reconeixement suposa un impuls important per a la nostra ciutat i ens obri noves portes per a donar a conèixer la nostra Setmana Santa més enllà de les nostres fronteres, atraient a nous visitants amb un impacte positiu en la nostra economia local, en el nostre comerç, la nostra hostaleria i en la creació d’oportunitats per a tots».

El Director General de Turisme Israel Martínez Fernández ha assegurat que «hui és un dia històric, perquè aquesta roda de premsa coincideix amb la declaració oficial de la Setmana Santa de Xàtiva com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic. Des que entrara la sol·licitud oficial, a finals d’any, s’ha treballat molt dur, i per això he de felicitar a la ciutadania de Xàtiva i a tot l’equip que ho ha fet possible». Martínez també ha incidit en què enguany es porten ja sis declaracions, i amb la de la Setmana Santa de Xàtiva són ja 91 les existents a tota la Comunitat Valenciana. «Treballem per les nostres tradicions, per les nostres festes, perquè són les nostres senyes d’identitat, les quals s’han de treballar i hem de protegir per tal de posar en valor».

L’abat de la Seu de Xàtiva, Don Camilo Bardisa, ha manifestat en la roda de premsa que «estem molt agraïts per aquesta declaració, que s’ha pogut dur a terme gràcies a l’interès de l’Ajuntament, el treball de la Germandat de Confraries i, per descomptat, de la Direcció General de Turisme. No oblidem que la Setmana Santa és una celebració que té a veure en la transmissió de la fe, especialment en un any jubilar com aquest, i per tant és una cosa molt gran. Amb ella podem gaudir no sols d’un programa de festes, sinó també del seu atractiu turístic, del treball i l’entusiasme de les confraries i del valor cultural i artístic de la imatgeria xativina.

Per la seua part, el president de la Germandat de Confraries, Julio Bellver, ha expressat que «aquesta distinció és una consecució del treball realitzat per a que la nostra història mai es perda, per a que cada vegada la nostra Setmana Santa siga millor. Per a la ciutat és molt important, perquè turísticament és capaç d’unir allò religiós amb el turisme i amb la història. Xàtiva és una ciutat turística i segur que aquesta declaració va a ajudar a que es conega molt més i vinga molta més gent».

Per últim, la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán ha destacat que «estem molt contents i satisfets d’aquesta decisió per part de la Generalitat, ja que com sabeu la nostra setmana santa data del segle XIII, testimoniada per innombrables documents custodiats i conservats en diferents arxius, que donen fe de la seua rellevància, sent una de les més antigues de la Comunitat Valenciana».

No hay comentarios

Dejar respuesta