Per una societat participativa: l’Ajuntament de Xàtiva intenta (de nou) apropiar-se i buidar de contingut la participació

Les persones que formem part de l’Ateneu Popular de Xàtiva, així com els col·lectius que d’una forma o altra estan vinculats a aquest espai, no hem fet altra cosa que participar: hem participat en iniciatives, grups, comités de treball, plataformes, etc. De fet, les activitats que impulsem i les decisions que prenem van sempre acompanyades de dinàmiques i processos participatius.

Durant anys, amb l’anterior govern municipal, vam experimentar de primera mà greus dificultats i entrebancs per mantenir una dinàmica participativa. Amb l’actual govern, tot i que les formes són diferents, les dificultats i els entrebancs per tal de realitzar activitats continuen estant presents.

L’actual equip de govern municipal ha creat una regidoria de participació i ha contractat (en un procés escassament transparent) un tècnic de participació. Des de l’Ateneu entenem que aquesta regidoria és redundant: la gestió municipal no pot ser d’altra forma que mitjançant la participació, la participació hauria de ser la norma i no una parcel·la aïllada. Aquesta regidoria és tan mancada de sentit com si un govern que es diu democràtic creara una regidoria de la democràcia.

Ara, aquesta regidoria organitza unes jornades per “crear un espai de trobada i elaboració col·lectiva (…), conèixer les demandes i les necessitats de les associacions (…) i fer efectiva la participació ciutadana”. Es tracta d’unes jornades que en total duren cinc hores i mitja, partides en dos dies. Cinc hores i mitja és el temps que l’Ajuntament considera que deu atorgar als col·lectius i associacions de Xàtiva per a “fer efectiva la participació”.

Des de l’Ateneu volem recordar que el que ens proposa l’Ajuntament no es pot considerar en absolut un procés participatiu. La proposta de l’Ajuntament no compleix els mínims requisits per a ser considerada ni tan sols com l’inici d’un procés de participació.

No hi ha temps suficient per a facilitar una participació efectiva de la població, ni tan sols de la part més organitzada d’aquesta. Damunt, l’estructura de les jornades sembla més adreçada a obtenir resultats satisfactoris per l’Ajuntament que a facilitar processos de trobada i debat entre persones, col·lectius, associacions, etc. Per posar sols un exemple: per tal de fer el “diagnòstic de les associacions al municipi” l’Ajuntament i la regidoria de participació sols ens donen quaranta-cinc minuts. Així, tot i no haver estat convidades a participar en les jornades, les persones formem l’Ateneu volem deixar clar que, en aquestes condicions, la proposta de l’Ajuntament sembla de nou adreçada a legitimar la continuïtat d’una forma de fer política d’esquena a la població, on aquesta és tractada com a menor d’edat, sense que se li done el poder real de participar i decidir.

Front aquesta participació sense contingut ni condicions, les persones que formem l’Ateneu manifestem la nostra voluntat i disposició per posar en marxa un procés per tal d’impulsar la participació de les persones i col·lectius que vulguen sumar-se.

Aquest hauria de ser un procés obert, transparent i horitzontal, el qual tindria com a premissa comuna la recuperació de la capacitat de decisió sobre els aspectes que ens afecten com a membres del municipi, sense la tutela de cap institució. Pensem que hauria de ser un procés de participació per tal de dotar-nos del temps necessari per tal de reflexionar i intercanviar les necessitats i els desitjos que identifiquem les persones i col·lectius que formem part del teixit social de Xàtiva, un teixit viu i amb capacitat efectiva d’articular propostes que òmpliguen de contingut una autèntica acció de tipus municipalista.

Mitjançant aquest acció, a la qual convidem a sumar-se a totes les persones i col·lectius que ho consideren, pretenem articular un espai polític de base i des de l’autoorganització, per posar en pràctica propostes participatives del veinat, encaminades a resoldre les necessitas economiques-socials i a recuperar la capacitat de gestió dels recursos públics.

No hay comentarios

Dejar respuesta