La consulta de la ciutadania

Article d’opinió per , Ferran Minguet Aznar. Secretari Local de Joves amb Compromís

Des del col·lectiu de Compromís per Xàtiva estem molt contents pel procés de participació que hem viscut aquests últims dies.

Fa més d’un mes ens vam reunir per decidir que poder fer en relació a aquesta consulta. Tots pensàvem que la vida d’un esser viu (qualsevol animal) és molt important, per eixe motiu tots junts en assemblea vam decidir participar en aquesta consulta per a fer que la gent de Xàtiva participara. A partit d’aquell moment vam començar a mobilitzar-nos. Un ampli grup del col·lectiu va treballar de valent per tal que la gent “siga del pensament que siga” participarà en la consulta.

Recorde que una vesprada vam anar a Canals a una xerrada de l’amic Jesús Frare on ens va explicar el tema de com estaven anant les consultes a altres municipis del País Valencià. La participació en tots els llocs era molt baixa, en general va ser d’un 10%. Per eixe motiu vam treballar més per a que la gent participara, ja que per a Compromís el més important són les persones i el que volen per a la seua ciutat.

Recorde el passat plenari, una vegada va acabar una dona es va alçar i va preguntar per què Compromís no volia que es feren bous, així s’acabaria la fira. El primer que me ve al cap és la contestació de la nostra companya Cristina Sunyer: “Aquesta Fira és la herència que ens va deixar el nostre rei En Jaume I, en aquell moment no hi havia bous i era una FIRA majestuosa i de les més importants.

El dia abans de saber els resultats per la nit, vaig eixir a córrer amb el meu germà i vam estar parlant sobre la consulta (ell va poder votar ja que té 16 anys). No entenia la figura de la reina de la Fira. Aquesta figura va ser imposada als anys 50 per augmentar les distincions socials i de gènere. Ell que en Terol és fester em va dir, per que no es fan les festes com en Terol on cada fester s’ho treballa durant tot l’any (per guanyar diners per a la festa)?

El dimecres a València des de bon matí no deixava de mirar el mòbil, entrant a la web de l’ajuntament. Al final es van fer les dotze i vaig poder vore el resultats, per 79 vots la ciutadania va decidir que no es feren corregudes de bous, però per una amplia majoria es va decidir que continuara la figura de la reina a la fira de Xàtiva.

Per concloure, la meua visió sobre tot aquest procés ha sigut positiu, a pesar de la mala propaganda. Ningú li ha donat la importància al que de veres importava, per primera vegada l’ajuntament de Xàtiva ens ha donat la possibilitat de triar en aquesta consulta coses que ens afecten a tots. Em sap greu que associacions hagen instat a la societat a no votar. Molta gent dirà que hi ha moltes coses més importants pera triar (construcció de grans monuments, construcció d’edificis, el pressupost de la ciutat…), però aquest és l’inici, a partir d’ara s’ha de començar a comptar en la societat. Perquè som la ciutadania els que hem de triar sobre el funcionament de la nostra ciutat, ja que en 20 anys de govern del PP la ciutadania mai ha decidit res.

Ferran Minguet Aznar. Secretari Local de Joves amb Compromís.

No hay comentarios

Dejar respuesta