“Un cartell per a la fira”

DES DE LA SERRA VERNISSA
Article d’Opinó per: José Ramón Cerdà.

jose-ramon-cerda

Un cartell per a la fira pot ser discret o polèmic, passar desapercebut o cridar molt l’atenció, però abans de res ha de ser impactant, cridaner, directe i el millor anunciador de un esdeveniment. A la vista de les moltes reaccions suscitades en les xarxes socials, des del mateix moment de la seua presentació, el cartell d’enguany, ja es podria catalogar de polèmic a nivell local. També està clar que per als veïns, en una primera ullada, potser no ens resulte una imatge novedosa, com tampoc ens resultaria novedos veure en el cartell botiges, garrots, melons etc., elements molt repetits durant tants anys, en els que a més hi ha hagut plagis molt cridaners. Aquest cartell, que té els seus partidaris, al temps que els seus detractors, reflectix una imatge oportuna, anunciadora i directa. Amb uns subtils canvis, molt perceptibles, realitzats pel gran artista Javier Mariscal, per a la seua composició.

En primer lloc, la mirada altiva al front, de la imatge principal, s’ha canviat per una mirada perduda cap a l’esquerra, tal vegada recapacitant pel que al seu dia es va fer. Així mateix ha canviat l’expressió de la mà i ha passat de tindre la mà dreta oberta, a obrir la mà esquerra. Ha afegit la flama, que al mateix temps reflectix, el fet exterminador i la calor que durant eixos dies d’agost disfrutem amb passió en la nostra ciutat, com a element secundari de la il•lustració.

Estic convençut que per a les ciutats d’al voltant o inclús a les més o menys llunyanes a Xàtiva, els resultarà impactant i cridaner. Uns, coneixedors de la història de la Ciutat, ho relacionaran directament amb Xàtiva, i altres, segur que s’interessen al veure-ho pel que anuncia o pel que interpreta; i del que també estic convençut és que no passarà desapercebut per a ningú. I eixe és el motiu principal d’un cartell, no passar desapercebut i que et cride l’atenció. Si a més la gent parla d’ell, ja és tot un èxit. Que puga agradar més o menys, crec que són valoracions respectables, però un poc secundàries. Pense que aquest serà un dels cartells més sol•licitats, si no el que més, dels últims anys, tant pels seus partidaris com pels seus detractors.

El dimarts 5/7/16 es van fer dos rodes de premsa en l’ajuntament, una per a comptar la visita de la UCO, i una altra per a presentar el cartell de la fira. Una no suscita apenes comentaris en les xarxes socials i l’altra les encén. Endevinen quina és cada una? Tenim molta sensibilitat en unes coses i moltes “tragaderes” per altres. Ens ho tindrem de fer mirar…?
.- José Ramón Cerdà.

No hay comentarios

Dejar respuesta

once − uno =