Article d’opinió: Montesa Territori Viu davant Macroprojecte Solar

Des de Montesa Territori Viu volem manifestar que estem 100% a favor de les energies renovables, sabem que és el futur i l’única energia possible, sostenible i neta per substituir l’ús dels combustibles fòssils, causants de les emissions de CO2, per afavorir la mitigació dels efectes del canvi climàtic i per desmantellar l’energia nuclear amb risc d’accidents catastròfics i la generació de residus amb centenars d’anys d’emissió radioactiva i perillosa.

Estem totalment a favor de la transició ecològica i el canvi del model energètic que l’entenem com la producció energètica mitjançant l’aposta ferma i decidida per l’autoconsum, les microxarxes elèctriques, comunitats energètiques locals, cooperatives elèctriques, producció elèctrica de proximitat i integració de les instal·lacions en el paisatge i l’entorn. Un nou model energètic del qual ja hi ha exemples posats en pràctica i que supose la democratització de la producció elèctrica, defugint del monopoli actual en mans de quatre multinacionals, per tal d’abaratir els costos tan ambientals com en el preu de la factura de l’electricitat.

Per tot això ens oposem frontalment al Macro-projecte presentat per Premier Group, (Seccionament Montesa/Almansa 400kV, 541MWn, LEE SET Premier Montesa a Seccionament 400kV, LEE Seccionament a SET Montesa 400kV, PSFV Montesa I, II i III, SET PSFV Montesa, 127MWn i LE SET Montesa a Seccionament), que entenem que no és un projecte d’energies renovables si no un projecte de depredació del territori aprofitant el mercat de negoci que s’ha obert amb els objectius marcats per la Generalitat Valenciana amb el Decret Llei 14/2020 de 7 d’agost de 2020, l’Agenda 2030 marcada per Europa i els Estats membres i tots els diners que es preveuen destinar a la subvenció de projectes en renovables.

Un Macro-projecte dissenyat des d’un despatx de Saragossa sobre plànols i ortofotos sense tindre en compte a la gent que habitem els pobles i el territori, que es dissenya conscientment en dos comunitats autònomes per poder presentar-ho directament al Ministeri en Madrid, lluny del territori i saltant-se els governs autonòmics. Elaborat per Premier Grup, una empresa que es dedica a dissenyar projectes com aquest arreu del món.

Un Macro-projecte que preveu la construcció de 8 parcs solars (PSFV) en dues zones separades més de 30 km, 3 subestacions elèctriques i una nova infraestructura elèctrica privada en forma de línia d’alta tensió de més de 35 km de longitud, que no arribem a comprendre el seu propòsit final.

El Macro-projecte suposa una agressió brutal a la Costera en general i al terme de Montesa en particular.

A la Costera generant una nova infraestructura en forma de línia d’Alta Tensió en una vall ja saturada d’infraestructures (l’autovia A35, la línia de tren convencional, línia de tren d’Alta Velocitat, el gasoducte, el transvasament i una altra línia d’Alta Tensió que ja existeix i travessa la vall sencera), i dissenyada amb l’afectació directa als pobles de Moixent i Vallada.

Al poble de Montesa construint dues noves subestacions elèctriques que se sumaran a la que ja s’està construint actualment amb tres noves línies elèctriques d’alta tensió, una d’elles a la vora del poble travessant l’espai entre l’Ermita del Calvari i l’Ermita de la Santa Creu i sobretot amb la construcció de tres parcs solars a tocar del poble que ocuparan quasi 400 hectàrees i degradaran irreparablement la conca visual del Castell de Montesa, monument nacional, icona d’un poble i del paisatge de tota una vall i una comarca. El paisatge forma part del benestar de la vida dels seus habitants i la seua degradació afecta la seua qualitat de vida.

Exigim al Govern de la Generalitat la protecció del paisatge i el territori davant les agressions projectades ací i en quantitat de pobles i comarques, no ho volem ací ni en cap lloc. Exigim la paralització cautelar i modificació del decret 14/2020 amb una regulació més restrictiva per excloure aquest tipus de Macro-projectes, l’objectiu d’arribar a la producció en 2030 de fins a 6.000 MW en centrals fotovoltaiques i 4.000 MW en eòliques no pot servir com a excusa per permetre la depredació del territori. El Govern de la Generalitat ha d’afavorir els micro projectes, l’autoconsum, la prioritat d’ubicar les plaques solar sobre teulades i parcel·les dels polígons industrials espais ja antropitzats i transformats i sobretot fer consultes als municipis que són els coneixedors dels seus termes per tal de dissenyar i un presentar JA! un mapa clar d’on i amb quines dimensions es poden ubicar els PSFV i els parcs eòlics.

La Generalitat Valenciana és la competent exclusiva en l’ordenació del territori segons l’Estatut d’Autonomia ha de legislar sense deixar abandonats a la lluita de David contra Goliat els municipis sobretot d’interior i a la societat civil i els col·lectius que defensem el territori davant dels Macro-projectes que presenten les filials de les grans multinacionals. A més ha d’apostar per la producció propera als grans nuclis de població i industrials que és on es consumeix la major quantitat energètica i tindre en compte els equilibris territorials.

Aplaudim la unitat dels ajuntaments afectats davant l’agressió del Macro-projecte i els demanem que pressionen a la Generalitat Valenciana, ja que és la competent exclusiva en la tramitació de l’avaluació d’impacte ambiental (EIA) en un dels fragments del Macro-projecte. Apel·lem a la solidaritat de la resta d’ajuntaments veïns ja que l’impacte sobre el paisatge, el turisme i les futures actuacions ens afecta a la comarca sencera.

Som una comarca viva que manté encara el sector agrícola diversificat (cítrics, fruitals, olivars, vinyes, etc) com un dels pilars de la seua economia i manera de viure (produccions xicotetes, magatzems de fruita, collidores, esporgadors, tractoristes, etc). Apostem per mantindre la sobirania alimentària i no per cultivar plaques solars, no mengem metalls!

Som una comarca que hem acceptat la nostra realitat geogràfica de corredor natural i hem mostrat la solidaritat suficient acceptant i suportant tota classe d’infraestructures necessàries i no tant. No volem assumir més infraestructures innecessàries.

Som una comarca que en els darrers anys ve apostant fortament per mostrar les seues joies paisatgístiques, naturals, agrícoles i patrimonials i culturals per atraure un turisme cultural, enològic, amant de la natura i del paisatge… Volem seguir oferint qualitat de vida.

No hay comentarios

Dejar respuesta