La recent presentació de l’edició de «Temps vençut. Homenatge a Estellés»,  porta a l’actualitat els textos que des de Xàtiva li van dedicar, diversos autors en 1993, després de la seua mort

Els actes de l’Any Estellés promoguts per l’Associació d’Amics de la Costera continuaran durant els primers mesos de 2025 amb algunes de les activitats previstes, com l’exposició Passejades per Xàtiva amb Estellés, que ja es pot visitar en el Museu de la Universitat d’Alacant fins al 5 de gener amb obres de Carmen Caldes, Fina Caldes, Rubén Colomer, Ernest García Lledó, Miquel Mollà, Maria Gosalbes, Joan Ramos, Miguel Soro i Ricard Vila, així com un encontre d’escriptors o una visita guiada per Burjassot, entre altres. Tot i això, la més recent aportació al centenari del poeta Vicent Andrés Estellés tingué lloc la setmana passada en la Casa de Cultura de Xàtiva, amb la presentació de “Temps vençut. Homenatge a Estellés” Es tracta d’una reedició dels textos del volum (Quaderns de Xàtiva nº 5. Homenatge a Estellés) editat el 1993 per l’Ajuntament de Xàtiva junt amb el llibre de la Fira d’Agost i que, mesos després de la seua mort, homenatjava  Estellés pels seus fortíssims vincles amb la ciutat,  alhora que analitzava, de forma coral,  la seua obra. L’edició de Temps vençut. Homenatge a Estellés ha estat a càrrec d’Antoni Martínez Revert i de Ximo Corts, anterior president d’Amics de la Costera, qui, a més a més s’ha encarregat del disseny gràfic. La coberta és obra de Miquel Mollà. Els textos d’aquell (Quaderns de Xàtiva nº 5. Homenatge a Estellés coordinats aleshores, com ara, per Antoni Martínez Revert, que ara veu la llum de nou en una edició visualment molt millorada respecte de la de fa més de trenta anys, són de Jesús Huguet, Joan Francesc Mira, Paco Muñoz, Marc Granell, Antoni Martínez Revert, Jaume Pérez Montaner, Lluís Roda, Manuel Molins, Vicent Escrivà i Miquel Alberola, a més a més dels escrits aportats per a aquesta reedició de Vicent Torregrosa, president d’Amics de la Costera (en 1993 regidor de Culturai tinent d’alcalde), i de Ximo Corts.

L’acte de presentació del nou volum (gratuït per als socis i al preu de cinc euros per als no socis) va comptar amb les intervencions de Martínez Revert, Corts i Torregrosa. L’actual president d’Amics va contextualitzar l’edició de Quaderns de Xàtiva nº 5. Homenatge a Estellés , en 1993, que es va acompanyar amb un ja mític concert d’Ovidi Montllor en la Fira d’Agost al que assistiren la vídua del poeta i la seua filla. Aquell fou un dels últims recitals del cantautor alcoià, que no pugué finalitzar,recordà Torregrosa. Martínez Revert, gran divulgador de l’obra d’Estellés amb desenes d’escrits (entre ells, el llibre Estellés de prop) i de recitals poètics a càrrec de la seua companyia, Bicicleta Teatre, va aportar detalls de les visites del poeta a Xàtiva i com va anar forjant-se el llibre Xàtiva, de 1979, reeditat en edició de bibliòfil recentment. Corts, per la seua banda, feu un exhaustiu repàs a les intervencions públiques del poeta a Xàtiva: no només les més conegudes (l’Aplec d’Estudiants de 1978 o l’acte davant el monument als Maulets de 1981) sinó també les seues participacions als Jocs Florals de la Fira de Xàtiva dels anys seixanta, on fins i tot fou premiat en una de les edicions.

Finalment, intervingueren actors i actrius de Bicicleta Teatre així com el director. Recitaren alguns dels versos més coneguts de Vicent Andrés Estellés, per a donar pas a una breu però emotiva actuació de Pep Gimeno, Botifarra, qui va cantar una peça amb versador (Martínez Revert) i una versió musicada de M’aclame a tu, acompanyat per Miquel Pérez.

La present edició de Temps vençut ha estat posible gràcies al suport i implicació i finançament de la Diputació de València, a través de la Institució Alfons el Magnànim. Torregrosa ha destacat la implicació d’aquest organisme cultural, «que sempre dona suport a Amics de la Costera» segons destaca. Han col·laborat, també l’Ajuntament de Xàtiva i la Generalitat Valenciana.

No hay comentarios

Dejar respuesta