D’aquesta manera, s’han preparat diferents tallers i formacions per a poder penetrar en totes les capes de la societat i poder dotar de recursos i formació a la població davant aquesta xacra social que cada any mata, mutila i viola a milers de dones al llarg del món, però que també se sent de manera silenciosa dia a dia en comportaments que s’han normalitzat i exerceixen de violència social cap a les dones
La violència de gènere colpeja durament a tota la societat, des de la infància, passant per l’adolescència i acabant en l’edat adulta. Cap persona es deslliura d’ella, en diferents graus la dona la pateix pel simple fet de ser dona, fins i tot quan no se n’adona i per la gent que s’estima. Des d’Albaida el Centre de la Dona lluita cada dia per a trencar eixa espiral i donar visibilitat a totes eixes violències estructurals que la societat replica i perpetua. Amb eixa finalitat cada any al voltant del mes de novembre Albaida engega una programació especial per recordar-li a totes les dones que la violència no pot ser normalitzada ni tolerada, així com als agressors o còmplices se’ls vol deixar ben clar que estan sols, que la societat està canviant i no es seguiran tolerant ni els comportaments macro ni micro-masclistes.
Aquest any marcat per la pandèmia de la Covid-19, la regidora de Polítiques amb les Persones, i responsable d’Igualtat, M. Àngels Salom ha volgut insistir en el fet que “les situacions s’han agreujat, moltes dones han vist incrementada la presència dels seus maltractadors de manera asfixiant, sense trobar vies d’eixida, per això volem ser més visibles que mai, si cal, alçarem la veu amb més força per a cridar prou, ens volem vives i lliures” al mateix temps que ha recordat que “des d’Albaida hem volgut seguir amb una programació potent al voltant del 25 de Novembre, Dia Internacional Contra les Violències cap a les Dones, amb xarrades, tallers, formacions i teatre, buscant des de públics joves fins al funcionariat de l’Ajuntament, i amb un homenatge cap a cadascuna de les dones assassinades enguany i les seues filles i fills que tindrà lloc aquest dimecres”.
Un homenatge que com tots els anys comptarà amb les campaneres i campaners d’Albaida i que tindrà lloc a les 17.45 h a la plaça de la Vila on es llegirà el manifest contra la violència de gènere i es recordaran a les seues víctimes.
Per això des del departament d’Igualtat i Benestar Social d’Albaida s’han previst, junt amb tècniques de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i del Servei de Prevenció del Centre Dona Rural 24 hores d’Elda, 7 tallers des del 9 fins al 30 de novembre. En aquests tallers dirigits a l’alumnat dels cicles formatius de l’IES J. Segrelles s’han tractat diferents aspectes de la violència de gènere i comptat amb les reflexions de 112 alumnes participants, on també se’ls van donar recursos de prevenció i a quines institucions públiques poden demanar ajuda en cas de patir-ne o detectar que algú en pateix.
Per altra banda durant la setmana passada es van realitzar dues sessions de teatre amb la companyia Tr3s Social amb més de 100 alumnes del Institut d’Albaida, i altres dos tallers formatius impartits per la mateixa companyia. En aquets cas es tracta de teatre participatiu on l’alumnat havia d’experimentar diferents situacions de violència masclista i detectar aquelles que han pogut normalitzar des de casa al cinema, televisió o a la música.
Per altra banda des de setembre a octubre el funcionariat de l’Ajuntament, la Policia Local i membres de la plantilla han pogut participar a un curs presencial sobre Prevenció de les violències masclistes. Aquestes accions són especialment important per a una millor professionalització de la plantilla i obtenir coneixement i eines per poder combatre aquesta xacra social i millorar l’atenció a les víctimes i a la ciutadania en general. El curs ha estat impartit per Paula Garcia Gironès, agent d’igualtat de la mancomunitat, amb el suport econòmic del Ministeri d’igualtat i el fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.
“Sempre s’ha dit que prevenir és millor que curar, i davant una societat malalta de masclisme ens cal implementar tots els recursos possibles en la prevenció, però també la cura, tenim la vacuna contra la barbàrie des de fa temps, però pareix que costa aconseguir la immunitat de grup, i per això des d’Albaida cada any, cada dia lluitem per arribar a tota la població per evitar haver de llegir el nom de cap dona més ni guardar cap altre minut de silenci per culpa d’aquesta malaltia social” desitjava Salom.