Comunicat: COMISSIÓ FORESTAL D’ACCIÓ ECOLOGISTA-AGRÓ
Les respostes de l’Ajuntament sobre les tales irregulars són incorrectes i estan plenes de falsedats
Com a resposta a les denúncies efectuades per Acció-Ecologista-Agró el passat diumenge 3 de març, l’Ajuntament d’Énguera ha efectuat declaracions publicades en diferents mitjans de comunicació comarcals, per boca de l’alcaldessa i del regidor responsable de medi ambient. Aquestes respostes no contesten les preguntes essencials sobre les irregularitats i estan plenes de vaguetats i falsedats.
L’Ajuntament insisteix una vegada darrere l’altra que «ingressaran molts diners» per les tales que estan efectuant-se. Açò és rotundament mentida. No s’ingressarà ni un sol euro en efectiu. El contracte signat (i recorregut per AE-Agró als tribunals) estableix clarament que l’empresa adjudicatària no pagarà en efectiu. El document indica que es farà un «PAGAMENT EN ESPÈCIE» mitjançant una sèrie d’activitats que no es concreten ni detallen en el contracte. Per tant, ni sabem què faran, ni on ho faran. No sabem quina finalitat concreta tindran les actuacions; ni podem saber si seran adequades, o no, als objectius (desconeguts). Ni sabem si equivaldran econòmicament, o no, al pagament en diners, que no es produirà.
Com que res d’aquest pagament en espècie es concreta al contracte, es fa molt difícil comprovar res sobre aquest pagament. Si l’Ajuntament no és capaç de comprovar el compliment exacte d’unes clàusules escrites, concretes i clares, que figuren al contracte (i, molt important, són vinculants en relació amb l’autorització concedida per la Generalitat)… com seran controlades i comprovades unes actuacions indefinides que no consten en detall en el contracte ni en l’autorització? Com sabem si són útils o no?
Ja que l’Ajuntament repeteix que «ingressaran» diners, i parlen de quantitats concretes, demanem a l’alcaldessa que concrete en quin compte s’ha fet o es farà l’ingrés, i quan s’ha fet, o s’ha de fer, bé siga totalment o en diferents pagaments. També emplacem l’alcaldessa a què indique en quin document consten els detalls concrets de les feines a efectuar i la seua adequada justificació, tècnica i econòmica. Ha de ser un document vinculant, tant en relació amb l’empresa, com amb l’autoritat superior que ha d’aprovar-ho. En cas contrari, es tracta d’un xec en blanc o d’un regal a l’empresa beneficiària.
L’Ajuntament també repeteix que les tales que estan fent-se són una neteja. Açò és totalment fals. No és una neteja, és una tala amb la finalitat d’extraure pins vius i sans per triturar-los i fer biomassa (se suposa; no sabem si es podrà comprovar aquest detall). Biomassa que no sabem on anirà a parar ni per a què. La finalitat real és explotació econòmica pura i dura (encara que només siga rendible per l’empresa, no per l’Ajuntament). L’únic que consta en el contracte i en l’autorització és «aprofitament de fusta«. Tota la resta és fantasia o mentida. Tallar arbres grossos i sans dels llocs més accessibles, sense marcatge previ i sense establir prèviament vies de saca, i en llocs on no existeix cap sobrepoblació de pins, no és netejar res, és emportar-se, gratis, la millor fusta.
D’altra banda, cal recordar que cap tala evita cap foc. La gran majoria dels focs tenen causes humanes. Les tales, siguen com siguen, no eviten els focs (de vegades, els provoquen, com el darrer gran incendi, de fa quasi un any). El qui diga el contrari menteix, i hauria de demostrar d’on treu les seues mentides. Si es vol evitar els incendis, cal començar evitant les causes (cosa que hauria de ser la prioritat absoluta). Evitar les causes dels focs que són ben conegudes, i consten en el recentment aprovat Pla Local de prevenció d’Incendis Forestals. El document elaborat per encàrrec de l’Ajuntament explica (pàgines 106 a 114) que la causa que ha provocat el 96% de les extensions cremades al terme municipal, durant el període de vint anys considerat en el Pla, són les cremes agrícoles. Tanmateix, en eixe document, que preveu inversions de quasi 2,7 milions d’euros (en quinze anys) no destina més que el 2% a combatre les causes dels incendis i cap inversió important per concretar una alternativa a les tales, viable, fàcil i barata, que ja existeix: la trituració de les restes agrícoles, per obtindre adob o biomassa d’ús tèrmic. Per cert, aquesta alternativa, a més d’evitar gran part dels incendis, pot generar beneficis econòmics i llocs de treball locals. Si fa falta biomassa, les restes agrícoles originen quantitats molt superiors a la biomassa forestal residual i, a més, són més fàcils i econòmiques d’extraure i tractar. Establir i generalitzar aquesta alternativa sí que seria previndre incendis, però no és cap prioritat per l’Ajuntament. A què juguem? Volem acabar amb els incendis, o només contar fantasies?
L’Ajuntament diu que els ecologistes actuem per motivacions polítiques. Considerem aquesta afirmació com una mentida i una calúmnia. Potser els qui actuen per motius polítics són ells. Nosaltres no. En 2016 la nostra organització va recolzar les denúncies de veïns d’Énguera sobre irregularitats similars. Com ara, sembla que l’Ajuntament «no ho veia». Al cap de poques setmanes, gràcies a la iniciativa veïnal, a l’Ajuntament se li van obrir els ulls, van constatar irregularitats similars a les actuals (incompliment del plec de condicions) i van demanar a la Conselleria que parara les tales i sancionara als responsables. Agró va demanar i insistir en el mateix. Pocs dies després, va actuar la Conselleria parant les tales i obrint una investigació.
És a dir, nosaltres hem denunciat fets pareguts, amb governs municipals i autonòmics de color diferent dels actuals. Com sempre fem. Denunciem fets irregulars, no ideologies. La diferència és que en aquell moment, l’Ajuntament i la Conselleria van acabar admetent els fets denunciats. Ara, de moment, no fan res, ni una ni altres. Però estan ben advertits i les denúncies fa setmanes que estan efectuades i registrades. Per favor, deixen de passar-se la pilota. Cal actuar, vigilar, controlar i fer complir la normativa i la legalitat vigent. El contrari té un nom i té conseqüències.
COMISSIÓ FORESTAL D’ACCIÓ ECOLOGISTA-AGRÓ