La mostra es podrà visualitzar fins al 12 de juny i compta també amb un documental i un taller destinat als més menuts
Xàtiva,2de maigde 2024.- Aquest dijous s’ha inaugurat a la Casa de Cultura de Xàtiva l’exposició «Del tebeo al còmic», la qual ocuparà la sala de les columnes, la sala entresòl i el pati interior fins al proper 12 de juny. Els materials de l’exposició han estat aportats pel comissari de la mateixa Enrique Díaz Bala, el cartell és obra de l’artista resident a Xàtiva José Miguel Fonollosa Castejón i el disseny dels materials ha corregut a càrrec de Guillem Alborch Mallol.
«Aquesta és una exposició pròpia, amb materials majoritàriament de la col·lecció de Quico Díaz, a qui li vull agrair el seu interès i predisposició. Està adreçada a públics de totes les edats i té la finalitat de projectar Xàtiva de cara a l’exterior, perquè mostres d’aquest tipus hi ha ben poques», ha expressat el regidor de Cultura Alfred Boluda.
Per la seua part, el comissari de l’exposició Quico Díaz ha indicat que «el títol de l’exposició és l’excusa per poder fer un recorregut per la història dels tebeos, prestant atenció especialment al còmic valencià, perquè durant moltíssims anys la indústria del còmic valencià va ser la més important de tota Espanya, amb autors que posteriorment publicaren arreu de tot el món».
La mostra, compta amb més d’un centenar de dibuixos originals i obra gràfica de més de 80 autors diferents, entre els quals destaquen artistes com Paco Roca, Laura Pérez, Manuel Vázquez, Enrique Corominas, Nico van Dam, Rikako Kugayama, Jesús Merino, Régis Loisel, James Jean, Ken Lashley, Cristina Durán, Enrique Pertegás, Josep Maria Miralles, Karpa i José Sanchis entre altres. A més a més, també es poden visualitzar unes 50 revistes (còmics d’època, revistes, fanzines, etc.) que completaran i il·lustraran part de l’exposició, incloent rars exemplars de les publicacions de Carceller dels anys 30 com ara La Traca o La Chala.
Està dividida en huit parts diferenciades, que expliquen de forma cronològica l’evolució d’aquest art. S’inicia amb els antecedents (del segle XVIII a l’inici del segle XX) i es finalitza amb els treballs del segle XXI, passant per altres apartats com ara els nous formats de la dècada dels 90 als 2000, el boom del còmic adult i de les revistes de còmic i un repàs a tot el segle XX amb les primeres publicacions, l’obra de Carceller, l’edat daurada del còmic a Espanya o l’èxode del col·lectiu de dibuixants. «L’exposició compta amb una roda cromàtica amb huit parts que coincideixen amb les huit èpoques que es destaquen. Cada tonalitat pertany a una època distinta amb els principals dibuixants i obres de cadascuna», ha afegit el dissenyador Guillem Alborch.
A més a més, a la sala entresòl es projectarà el documental «Héroes del Tebeo Valenciano», dirigit pel propi Quico Díaz i produït per Estrela Audiovisual, estrenat en 2015 i en el qual es compten vivències i anècdotes que ajudaran a conèixer la importància del tebeo valencià amb testimonis dels seus protagonistes. En ell apareixen figures com ara «El guerrero del antifaz», «Roberto Alcázar y Pedrín», «Marco Antonio» o «La patrulla X», junt a molts altres personatges i publicacions que formen part de la cultura popular de milions de persones.
«Amb aquesta mostra sobre el còmic ens convertim en un punt de referència dins del territori valencià, pel que vull agrair a Quico, Guillem i José la seua participació en aquest treball i especialment a la regidoria de Cultura per apostar per ell», ha manifestat l’alcalde Roger Cerdà, qui ha convidat a la ciutadania «a visitar aquesta magnífica exposició per conèixer una part importantíssima de la nostra història, que en aquest moment està recollida en Xàtiva i que no s’ha produït en cap altre espai en cap altre lloc, el que ens impulsa com a un referent dins del territori valencià en aquesta matèria cultural».
A més a més, cal destacar que des del departament de Cultura s’ha cursat invitació als centres educatius de la ciutat per poder organitzar visites guiades a la mostra i visualitzar el documental.
Taller a la Biblioteca
A més a més, la Biblioteca municipal realitzarà a partir del 10 de maig un taller de dibuix per a xiquetes i xiquets, impartit per José Miguel Fonollosa, on s’explicaran d’una manera pràctica les bases del llenguatge del còmic i els diferents treballs que es fan.
El taller, que tindrà lloc a la sala infantil, tindrà 5 o 6 sessions d’una hora aproximada de durada que comptaran amb una xicoteta part teòrica i molta pràctica. Entre els temes que es tractaran es troben què és un còmic i les seues parts, el guio, el disseny de personatges, el guio il·lustrat i els tipus de vinyetes i el dibuix final.
«És un taller per a que els xiquets i xiquetes puguen introduir-se en el món del còmic, perquè a dia de hui no sols es tracten històries còmiques i de superherois, sinó que és un mitjà d’expressió amb el qual es pot contar qualsevol cosa», ha explicat José Miguel Fonollosa.