.- El corredor zamorà va ser objecte d’admiració en disputar en 2021 la Titan Desert malgrat la seua ceguesa
.- Es considera una persona amb afany de superació des que, de xiquet, va deixar el seu poble per a ingressar en un col·legi de l’ONCE a Madrid
AGUSTÍ GARZÓ
«Tornaré a la Titan Desert, i aniré millor preparat». Ho pronostica Javier Vaquero, el ciclista invident establit a Xàtiva. L’any passat els mitjans es van fer ressò de la seua gesta. La prova d’enguany ha començat fa uns dies, i en ella participa el cinc vegades guanyador del Tour Miguel Induráin. Javier també va participar en la dura carrera del desert, on la llista de problemes, privacions i riscos és llarga i coneguda. Però fins que això ocórrega, Vaquero competeix en totes les proves que pot. La seua és una història de superació i confiança: ha de fer-ho amb la dificultat de la seua ceguesa total i amb una ajudant, la persona que corre amb ell en el tàndem i que li explica el que ell no pot veure. De moment, fa dos caps de setmana es va entrenar en la carrera d’Énguera. Però fonamentalment, el seu objectiu és ara el Campionat d’Espanya de Ciclisme Paralímpic en carretera, que es disputa del 19 al 21 d’aquest mes de maig a Viveiro (Lugo). Vaquer té depositades moltes esperances en aquesta prova. De fet, la seua participació en la prova enguerina, l’anomenada Grave Experience, «no era el nostre objectiu, però era una prova molt bona per a preparar-nos per a Lugo», precisa Vaquero. Així les coses, finalment va ser 14é en la classificació general. Més endavant, al juny (concretament del 9 al 11) disputarà el Campionat d’Espanya Paralímpic en pista. Serà en el velòdrom Lluís Puig de València. Per a totes dues carreres, el ciclista zamorà establit a Xàtiva porta una preparació òptima, segons diu. Però falten molts dies encara i eixe estat de forma cal mantindre’l. A més, en el cas de Vaquero cal precisar que el seu pas al ciclisme de carretera és molt recent: en concret, des de l’estiu de 2022.
Per a competir a lloms d’una bicicleta sent cec, la figura de qui condueix i ocupa el seient davanter del tàndem és crucial. Però no sols per allò obvi, que és tindre visió. El seus suport ha de moure també el cos d’una manera que l’invident que va darrere perceba eixos moviments. Pot donar-li senyals auditius, és clar. Però és crucial una plena sincronia de pedalades entre tots dos. D’aquí ve que Vaquero fa broma a vegades amb la seua ceguesa i diu que si participa en proves d’extraordinària duresa com la Titan Desert és «perquè no veig el risc». Actualment, aquest 50% del tàndem que li permet competir és el ciclista de Xàtiva Oscar Perales. «És el meua guia total, i hi ha una confiança absoluta perquè puguem fer-ho», recalca Javier, que ara entrena sis dies a la setmana.
Javier Vaquero Rivera va nàixer a Gallegos del Río, Zamora. Té 48 anys. Va anar perdent la vista de manera progressiva des de xiquet, fins a la ceguesa. A Xàtiva porta 18 anys, molts dels quals va regentar el quiosc de l’ONCE de la plaça la Bassa. També va estar a l’Olleria. Molt conegut en la capital de la Costera, quan passeja pel carrer amb la seua família o amb el seu gos pigall és abordat pels qui el coneixen com a veí o per ser antics clients del seu quiosc, que va deixar fa ja sis anys. Javier és també tècnic en afinació i reparació de pianos. Però, sobretot, destaquen els seus estudis de Direcció i Gestió d’Empreses, formació que va afrontar a València. En passar a treballar per a l’ONCE es va establir a Xàtiva, on viu amb la seua dona, Esther, i el seu fill Javier.
L’afany de superació de Javier bé podria haver començat a consolidar-se de xiquet. Amb 10 anys, els seus ja importants problemes de visió el van obligar a deixar el seu xicotet poble de l’interior castellà lleonés i quedar intern en un col·legi de l’ONCE a Madrid on passaria nou anys. Només podia trucar a sa mare pel fix, és clar, una vegada a la setmana i al telèfon públic de Gallegos del Río. Però no dramatitza amb el que uns altres considerarien un trauma. De fet, en una entrevista admet que el seu pas per l’ONCE li ho ha donat quasi tot a nivell formatiu. I quedar-se en aquell xicotet municipi, que tant adora i al qual diu que tornarà, li haguera portat a ser «un cec en un llogaret».
Després de fer el camí de Sant Jaume en 2020, Javier li va proposar al seu nebot José Morán això d’anar a la Titan Desert africana. «Tu pots? Jo també», va dir sense tot just pensar-ho. Era, en principi, per al mes de maig de 2021. Però la pandèmia la va posposar a octubre. «Els més de 600 quilòmetres de la prova són molt durs», admet. «Dorms en haimes, alguns dies has de portar-te tot amb tu en la bici, passes per moments de dificultat… Però em vaig sentir ciclista», subratlla. Va rebre suport comercial i institucional per a córrer la prova, entre aquest últim, els de la Diputació de Zamora, la IGP Indicació Geográfica Protegida Terenra de Aliste i l’Ajuntament de Xàtiva. Però és que el seu patrocini ha de ser doble: el seu i el del company de tàndem. No obstant això, el suport crucial és aquest últim. I és que segons explica Javier, «en una bici de dues persones cal anar molt, molt compenetrats: som dos en un, hem d’anar a l’uníson. Pot pedalar un més que un altre?» Es pregunta. «Sí, però per poc temps. Qui et conduïsca ha de ser una persona de la qual et fies moltíssim, que s’adapte a tu, que estiga al teu costat en tots els sentits… Depens d’ell enterament», resumeix.









En Castellà:
El ciclista invidente afincado en Xàtiva Javier Vaquero disputa el Campeonato de España de Ciclismo Paralímpico
.- El corredor zamorano fue objeto de admiración al disputar en 2021 la Titan Desert a pesar de su ceguera
.- Se considera una persona con afán de superación desde que, de niño, tuvo que dejar su pueblo para ingresar en un colegio de la ONCE en Madrid
AGUSTÍ GARZÓ
«Volveré a la Titan Desert, e iré mejor preparado». Lo pronostica Javier Vaquero, el ciclista invidente afincado en Xàtiva. El año pasado los medios se hicieron eco de su hazaña. La prueba de este año ha comenzado hace unos días, y en ella participa el cinco veces ganador del Tour Miguel Induráin. Javier también participó en la dura carrera del desierto, donde la lista de problemas, privaciones y riesgos es larga y conocida. Pero hasta que eso ocurra, Vaquero compite en todas las pruebas que puede. La suya es una historia de superación y confianza: ha de hacerlo con la dificultad de su ceguera total y con una ayudante, la persona que corre con él en el tándem y que le explica lo que él no puede ver. De momento, hace dos fines de semana se entrenó en la carrera de Enguera. Pero fundamentalmente, su objetivo es ahora el Campeonato de España de Ciclismo Paralímpico en carretera, que se disputa del 19 al 21 de este mes de mayo en Viveiro (Lugo). Vaquero tiene depositadas muchas esperanzas en esta prueba. De hecho, su participación en la prueba enguerina, la llamada Grave Experience, «no era nuestro objetivo, pero era una prueba muy buena para prepararnos para Lugo», precisa Vaquero. Así las cosas, finalmente fue 14º en la clasificación general. Más adelante, en junio (concretamente del 9 al 11) Vaquero disputará el Campeonato de España Paralímpico en pista. Será en el velódromo Lluís Puig de Valencia.
Para ambas carreras, el ciclista zamorano establecido en Xàtiva lleva una preparación óptima, según dice. Pero faltan muchos días aún y ese estado de forma hay que mantenerlo. Además, en el caso de Vaquero hay que precisar que su paso al ciclismo de carretera es muy reciente: en concreto, desde el verano de 2022.
Para competir a lomos de una bicicleta siendo ciego, la figura del que conduce y ocupa el asiento delantero del tándem es crucial. Pero no solo por lo obvio, que es tener visión. El apoyo ha de mover también su cuerpo de un modo que el invidente que va detrás perciba esos movimientos. Puede darle señales auditivas, claro está. Pero es crucial una plena sincronía de pedaladas entre ambos. De ahí que Vaquero bromea a veces con su ceguera y dice que si participa en pruebas de extraordinaria dureza como la Titan Desert es «porque no veo el riesgo». Actualmente, ese 50% del tándem que le permite competir es el ciclista de Xàtiva Oscar Perales. «Es mi guía total, y hay una confianza absoluta para que podamos hacerlo», recalca Javier, que ahora entrena seis días a la semana.
Javier Vaquero Rivera nació en Gallegos del Río, Zamora. Tiene 48 años. Fue perdiendo la vista de manera progresiva desde niño, hasta la ceguera. En Xàtiva lleva 18 años, muchos de los cuales regentó el quiosco de la ONCE de la plaza la Bassa. También estuvo en l’Olleria. Muy conocido en la capital de la Costera, cuando pasea por la calle con su familia o con su perro guía es abordado por quienes le conocen como vecino o por ser antiguos clientes de su quiosco, que dejó hace ya seis años. Javier es también técnico en afinación y reparación de pianos. Pero, sobre todo, destacan sus estudios de Dirección y Gestión de Empresas, formación que afrontó en Valencia. Al pasar a trabajar para la ONCE se estableció en Xàtiva, donde vive con su mujer, Esther, y su hijo Javier.
El afán de superación de Javier bien podría haber comenzado a cimentarse de niño. Con 10 años, sus ya importantes problemas de visión le obligaron a dejar su pequeño pueblo del interior castellano leonés y quedar interno en un colegio de la ONCE en Madrid donde pasaría nueve años. Solo podía llamar a su madre por el fijo, claro está, una vez a la semana y al teléfono público de Gallegos del Río. Pero no dramatiza con lo que otros considerarían un trauma. De hecho, en una entrevista admite que su paso por la ONCE se lo ha dado casi todo a nivel formativo. Y quedarse en aquel pequeño municipio, que tanto adora y al que dice que regresará, le hubiera llevado a ser «un ciego en una aldea».
Tras hacer el Camino de Santiago en 2020, Javier le propuso a su sobrino José Morán lo de ir a la Titan Desert africana. «¿Tú puedes? Yo también», dijo sin apenas pensarlo. Era, en principio, para el mes de mayo de 2021. Pero la pandemia la pospuso a octubre. «Los más de 600 kilómetros de la prueba son muy duros», admite. «Duermes en jaimas, algunos días has de llevarte todo contigo en la bici, pasas por momentos de dificultad… Pero me sentí ciclista», subraya. Recibió apoyo comercial e institucional para correr la prueba, entre este último, los de la Diputación de Zamora, la IGP Indicación Geográfica Protegida Ternera de Aliste y el Ayuntamiento de Xàtiva. Pero es que su patrocinio ha de ser doble: el suyo y el de su compañero de tándem. Sin embargo, el apoyo crucial es ese último. Y es que según explica Javier, «en una bici de dos personas hay que ir muy, muy compenetrado: somos dos en uno, hemos de ir al unísono. ¿Puede pedalear uno más que otro?» Se pregunta. «Sí, pero por poco tiempo. Quien te conduzca ha de ser una persona de la que te fíes muchísimo, que se adapte a ti, que esté a tu lado en todos los sentidos… Dependes de él enteramente», resume.