Memòria Històrica de Xàtiva programa una sèrie d’activitats sobre el «Record Permanent»

El seguit d’actes que s’han organitzat compta amb exposicions, homenatges i conferències sobre els deportats xativins a Mauthausen, l’ex conseller Bosch i Morata i el bombardeig de l’estació

La regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Xàtiva, Raquel Caballero, ha presentat aquest matí la programació “Record Permanent”, que s’iniciarà la propera setmana amb una sèrie d’actes vinculats a personatges i fets històrics de la ciutat.

raquel-rueda-de-prensa3«Aquest projecte pretén fer un homenatge a tots els xativins i les xativines que van haver de viure una guerra civil i una guerra mundial, amb les posteriors conseqüències d’aquests conflictes bèl·lics com la dictadura o l’exili; però sobretot volem fer homenatge als deportats de la nostra ciutat que van perdre la vida al camp de concentració nazi de Mauthausen, als qui van perdre la vida en el bombardeig de l’estació de Xàtiva, i al xativí Francesc Bosch i Morata que com sabeu va ser el primer conseller de Cultura de la II República, que va haver d’exiliar-se a Mèxic» ha explicat Caballero.

La intenció, segons la pròpia regidora, és unir aquests fets històrics dins d’una programació cultural que començarà el proper dilluns 27 de febrer, coincidint amb el Dia Internacional de l’Holocaust, i amb el 75 aniversari de la fi del mateix. En aquesta jornada tindrà lloc una conferència al saló d’actes de la Casa de Cultura, a partir de les 19:30 hores, titulada «El Holocausto, una reflexión desde la medicina», a càrrec de la professora d’Història de la Universitat Autònoma de Madrid Rosa Ríos Cortés i del metge i professor Esteban González López. Seguidament, a les 21 hores, tindrà lloc a la Plaça Arquebisbe Mayoral, front a la Casa de l’Ensenyança i junt al monument, un homenatge a les víctimes de l’Holocaust.

El dimarts de matí, a partir de les 11:10 del matí, es repetirà la conferència del dia anterior en aquest cas dirigida als alumnes de l’Insitut IES Simarro. I ja de vesprada d’eixe 28 de gener, a les 20 de la vesprada, s’inaugurarà l’exposició «Dues guerres, un record», en la que es podrà veure documentació i imatges de l’arxiu personal de la família de Francesc Bosch i Morata; mentre que d’altra banda també s’homenatjarà als xativins deportats a Mauthausen amb un treball de l’Institut Lluís Simarro sobre els seus viatges i activitats amb l’Amical Mauthausen.

Per a la següent setmana, el dia 5 de febrer a partir de les 20 de la vesprada està prevista al Gran Teatre de Xàtiva la reestrena de la pel·lícula-documental «Bosch i Morata. Sempre els 4», amb un posterior cinefòrum a càrrec dels directors del film Rafael Alborch i Miquel Notari. La pel·lícula es va estrenar el passat 21 de desembre a la Filmoteca de València. El dijous 6 de febrer a partir de les 11:30 hores, també al Teatre, es tornarà a projectar el llargmetratge en aquest cas en una sessió destinada als instituts de la ciutat.

Per al divendres 14 i dissabte 15 de febrer s’ha programat a l’Espai Cultural Sant Domènec l’espectacle «Pedro y el Capitán», amb textos de Mario Benedetti, de la companyia de Row de Rowans. L’obra es passarà el dia 14 a les 20 de la vesprada i el dia 15 amb doble sessió a les 20 de la vesprada i a les 23 de la nit. Les entrades, tant d’aquesta actuació com de l’estrena de la pel·lícula documental de Bosch i Morata es poden adquirir de manera gratuïta a la Casa de Cultura, amb aforament limitat.

Per últim, el diumenge 16 de febrer tindrà lloc a la Plaça de l’Estació l’acte institucional d’Homenatge a les víctimes del Bombardeig, amb la col·laboració del Consell de la Joventut.

A més a més, la regidora de Memòria Històrica també ha recordat que fins al 15 de febrer es troba disponible a l’Espai Cultural Sant Domènec l’exposició «La maternitat d’Elna», amb la col·laboració de la Ville d’Elne i del Musée de la Maternité suisse d’Elne.

«Des de la regidoria, el que anem a tractar és de treballar en la docència. Ensenyar als joves i a les joves de Xàtiva el dolor i les conseqüències dels conflictes bèl·lics que van marcar la primera meitat del segle XX. Unes conseqüències que, per desgràcia, hui en dia encara segueixen vigents», ha expressat Raquel Caballero, qui ha afegit que «es tracta d’educar als futurs ciutadans i ciutadanes per tal d’aconseguir una societat més tolerant i oberta, que busque el diàleg i sobretot que evite que aquests conflictes es tornen a repetir».


En Castellà:

Xàtiva programa una serie de actividades sobre el «Record Permanent» de la Memoria Histórica

raquel-rueda-de-prensa2Los actos que se han organizado cuentan con exposiciones, homenajes y conferencies sobre los deportados setabenses a Mauthausen, el ex conseller Bosch i Morata y el bombardeo de la estación

La concejala de Memoria Histórica del Ayuntamiento de Xàtiva, Raquel Caballero, ha presentado esta mañana la programación “Record Permanent”, que se iniciará la próxima semana con una serie de actos vinculados a personajes y hechos históricos de la ciudad.


«Este proyecto pretende hacer un homenaje a todos los y las setabenses que tuvieron que vivir una guerra civil y una guerra mundial, con las posteriores consecuencias de estos conflictos bélicos como la dictadura o el exilio; pero sobre todo queremos hacer homenaje a los deportados de nuestra ciudad que perdieron la vida en el campo de concentración nazi de Mauthausen, a quienes perdieron la vida en el bombardeo de la estación de Xàtiva, y al setabense Francesc Bosch i Morata que como sabéis fue el primer conseller de Cultura de la II República, que tuvo que exiliarse en México» ha explicado Caballero.


La intención, según la propia concejala, es unir estos hechos históricos dentro de una programación cultural que empezará el próximo lunes 27 de febrero, coincidiendo con el Día Internacional del Holocausto, y con el 75 cumpleaños del final del mismo. En esta jornada tendrá lugar una conferencia en el salón de actos de la Casa de Cultura, a partir de las 19:30 horas, titulado «El Holocausto, una reflexión desde la medicina», a cargo de la profesora de Historia de la Universidad Autónoma de Madrid Rosa Ríos Cortés y del médico y profesor Esteban González López. Seguidamente, a las 21 horas, tendrá lugar en la Plaza Arzobispo Mayoral, frente a la Casa de la Enseñanza y junto al monumento, un homenaje a las víctimas del Holocausto.


El martes por la mañana, a partir de las 11:10 de la mañana, se repetirá la conferencia del día anterior en este caso dirigida a los alumnos del Insituto IES Simarro. Y ya por la tarde de ese 28 de enero, a las 20 de la tarde, se inaugurará la exposición «Dos guerres, un record», en la que se podrá ver documentación e imágenes del archivo personal de la familia de Francesc Bosch i Morata; mientras que por otro lado también se homenajeará a los setabenses deportados a Mauthausen con un trabajo del Instituto Lluís Simarro sobre sus viajes y actividades con la Amical Mauthausen.


Para la siguiente semana, el día 5 de febrero a partir de las 20 de la tarde está prevista en el Gran Teatro de Xàtiva el reestreno de la película-documental «Bosch i Morata. Sempre els 4», con un posterior cinefórum a cargo de los directores del film Rafael Alborch y Miquel Notari. La película se estrenó el pasado 21 de diciembre en la Filmoteca de València. El jueves 6 de febrero a partir de las 11:30 horas, también en el Teatro, se volverá a proyectar el largometraje en este caso en una sesión destinada en los institutos de la ciudad.


Para el viernes 14 y sábado 15 de febrero se ha programado en el Espacio Cultural Sant Domènec el espectáculo «Pedro y el Capitán», con textos de Mario Benedetti, de la compañía de Row de Rowans. La obra se pasará el día 14 a las 20 de la tarde y el día 15 con doble sesión a las 20 de la tarde y a las 23 de la noche. Las entradas, tanto de esta actuación como del estreno de la película documental de Bosch y Morata se pueden adquirir de manera gratuita en la Casa de Cultura, con aforo limitado.


Por último, el domingo 16 de febrero tendrá lugar en la Plaza de la Estación el acto institucional de Homenaje a las víctimas del Bombardeo, con la colaboración del Consell de la Juventut.


Además, la regidora de Memoria Histórica también ha recordado que hasta el 15 de febrero se encuentra disponible en el Espacio Cultural Sant Domènec la exposición «La maternidad de Elna», con la colaboración de la Ville de Elne y del Musée de la Maternité suisse de Elne.
«Desde la concejalía vamos a tratar de trabajar en la docencia. Enseñar a los y las jóvenes de Xàtiva el dolor y las consecuencias de los conflictos bélicos que marcaron la primera mitad del siglo XX. Unas consecuencias que, por desgracia, hoy en día todavía siguen vigentes», ha expresado Raquel Caballero, quien ha añadido que «se trata de educar a los futuros ciudadanos y ciudadanas para conseguir una sociedad más tolerante y abierta, que busque el diálogo y sobre todo que evite que estos conflictos se vuelven a repetir».

No hay comentarios

Dejar respuesta