Agenda comú, més espais de trobada i formació específica per a la participació són algunes de les demandes del moviment associatiu de Xàtiva
Ahir, el centre cívic La Ferroviària va acollir la presentació del document de conclusions de la trobada d’associacions ciutadanes que va tenir lloc entre el 2 i 3 de desembre a la Casa de Cultura de Xàtiva. Aquest document arreplega el treball fet a les jornades per part de les associacions participants, un total de 26. La primera part del document és el diagnòstic de la situació, necessitats i demandes de les associacions que varen sorgir a partir de la dinàmica DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortalesses i Oportunitats).
Un diagnòstic que reflectix dades com l’envelliment de les associacions i la necessitat de relleu generacional, de formació específica, de fer visible i posar en valor el treball associatiu i a les persones integrants. A més, les entitats consideren que l’aportació que fan al municipi ha de veure amb el seu coneixement de la realitat i amb els valors de justícia i millora social. Destaquen, com a oportunitat, les relacions i les sinergies que es poden donar entre les associacions, els projectes ja consolidats i els canvis polítics i socials.
Davant aquest anàlisi, el moviment associatiu va proposar una sèrie de millores i un total de 15 propostes de futur a mode de fulla de ruta cap a una organització de la participació ciutadana a Xàtiva. Algunes de les propostes sorgides són el foment de la participació entre la joventut, la realització d’una fira o trobada associativa anual o plans de formació específica en participació i associacionisme.
Per a Miquel Alcocel, Regidor de Participació Ciutadana, “des de la Regidoria valorem molt positivament el resultat de les Jornades d’Associacionisme i Participació organitzades a principi de desembre i que ara es concreta en un document amb propostes de futur encaminades a millorar els projectes ciutadans i el paper que ha de jugar l’ajuntament en el foment de la participació ciutadana. Considerem molt important crear aquestos espais de reunió i de treball comú entre entitats i Ajuntament per a definir quines han de ser les prioritats i les solucions a les necessitats i demandes de la ciutadania organitzada”.
Per últim, destacar que la reunió va servir també per a decidir la ubicació de 4 panells metàl·lics d’informació associativa al municipi. Panells que han de facilitar la difusió entre la població general de les activitats i dels projectes que, des del moviment associatiu, es realitzen, com a resposta a una de les propostes fetes a les jornades sobre la major visibilitat de les entitats ciutadanes.