El president del Consorci de Residus V-5 (COR), Roger Cerdà, va signar ahir el conveni amb el Consorci de Residus Ribera-Valldigna pel qual la planta de Guadassuar processarà fins a 25.000 tones anuals de residus procedents del consorci que agrupa a les comarques de la Costa, la Canal de Navarrés, la Vall d’Albaida, la Safor i la Vall d’Aiora, donat que encara no disposa d’instal·lacions de tractament ni d’eliminació de residus. El president del COR i alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va agrair que el Consorci de la Ribera-Valldigna obrira les portes de la seua planta a la demarcació veïna i va destacar que la proximitat suposarà un estalvi molt important per al COR –per damunt dels 400.000 euros– ja que eixes deixalles no haurà de passar por la planta de transferència de Ròtova. El president del Consorci de la Ribera-Valldigna, Salvador Montañana, va destacar que l’entrada d’aquestes 25.000 tones implicarà que, ja en el primer any, la planta de Guadassuar funcione a ple rendiment.
Cerdà va remarcar que la planta de Guadassuar és una instal·lació «modèlica» i va augurar que servirà de model per a les que es construïsquen en l’àrea del COR. Atès que la Ribera i la Valldigna són àrees costaneres, el conveni contempla que les aportacions del COR es reduïsquen al mínim en els mesos d’estiu –100 tones al juliol i cap a l’agost–per a evitar problemes donat l’augment de residus que arriben en eixa època de la zona litoral.
«Era molt important per a nosaltres trobar un lloc on tractar els residus ja que els portem a les plantes de Algimia, Manises o València i per la distància s’encareix el transport», va explicar el president del COR, Roger Cerdà. Va remarcar que en l’actualitat l’emissió anual de CO2 por el trasllat del fem de les cinc comarques del COR és l’equivalent a 500 domicilis particulars. Amb aquest acord, en trobar-se la planta de Guadassuar a menys de 30 minuts d’algunes de les comarques d’aquest Consorci no es necessari realitzar la transferència por el que també suposen una reducció de costes i de contaminació ambiental.
El president del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, Salvador Montañana, va explicar que «es gestionaran 130.000 tones de la Ribera-Valldigna i 25.000 de la Costera, 155.000 tones des del primer any. A més, les especials característiques i tecnologia capdavantera d’aquesta planta permetrà recuperar fins a 20.000 tones més de residus que fins ara anava als abocadors». El també alcalde de Guadassuar va assenyalar que la capacitat màxima de les instal·lacions se de 166.000 tones, por el que es deixa un «coixí» de marge per a imprevistos.