- La capital de la Safor acull la primera jornada de la III Trobada Estatal de Governs Locals i Cooperacion Internacional al Desenvolupament.
- Aquesta III Trobada reuneix a más de cent cinquanta representants d’institucions de tot l’estat.
Gandia, 27 de maig de 2025.- La Ciutat de Gandia ha acollit hui la primera jornada de l’III Encontre Estatal de Governs Locals i Cooperacion Internacional al Desenvolupament, organitzat per la Confederacion de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS) i el Fons Valencià per la Solidaritat, amb el suport de la Secretaria d’Estat de Cooperació Internacional (SECI), mitjançant la Direcció General de Polítiques de Desenvolupament Sostenible (DGPOLDES) i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), del Ministeri d’afers exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya.
Aquesta III Trobada compta amb la colaboracion de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Federacion Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana; la Diputació de València, i de l’Ajuntament de Gandia.
Tercera ciutat españona a acollir aquesta cita
Gandia arreplega el testimoni cedit per les ciutats de Lugo i Cordoba, seus de les dues edicions anteriors. Per això, la capital de la Safor es converteix durant dues jornades en un espai de debat, diàleg, treball i reflexió sobre els reptes de la cooperació internacional exercida des de l’àmbit local en un esdeveniment que reuneix a representants institucionals locals i personal tècnic municipal de tot l’Estat.
Obertura institucional
La primera jornada del III Encontre, que tendrá continuïtat demà, ha tingut lloc en el Palau Ducal de Gandia, que ha acollit l’obertura institucional, en el qual han participat diferents representants polítics i d’entitats immerses en l’àmbit de la cooperació municipalista. L’acte ha estat presentat per la periodista Ana Mansergas.
En la seua alocució inicial, José Manuel Prieto, alcalde de Gandia, ha manifestat sobre la celebració d’aquest III Encontre estatal que Gandia “és una ciutat que es converteix en epicentre de la cooperació municipalista. Aquesta trobada ha de segellar una abraçada col·lectiva que reforce el paper municipalista en la cooperacion internacional amb la Declaracion de Gandia com a botó de mostra».
Xelo Angulo, presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat, ha assenyalat que «la cooperació exercida des de l’àmbit local dona resposta a necessitats globals, des de la humanitat i el respecte, en un context internacional on l’extremisme está en auge. És en aquest difícil context on l’acció humanitària es fa més necessària todavía. Es tracta d’un deure ètic i moral».
Per part seua, Luis Antonio Martínez-Sicluna Sepúlveda, Secretari General de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha incidit en què “l’aprobació de noves lleis, com el recent Reial decret, reconeix el paper de les entitats locals en la cooperació internacional i reforça l’objectiu que nous governs locals s’unisquen a aquestes xarxes de cooperació i desenvolupament”.
Juan Antonio González Pérez (Vicepresident de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat, CONFOCOS) ha apuntat que “davant un context global d’afebliment de la democràcia, aquesta trobada alça la veu des d’un àmbit comú que aglutina a más de mil municipis amb mirada global que treballen coordinats per l’equitat i la dignitat».
Ignacio Grande, Secretari Autonòmic de Família i Serveis Socials de la Generalitat Valenciana, ha recordat la figura de l’humanista Luis Vives a l’asssenyalar que “com va dir Vives, aquella societat que no atén el sofriment dels más vulnerables está condemnada a la ruïna moral. Cooperar és creure en la dignitat común. Cap sofriment és una taca de naixement sense solució. La cooperació municipalista representa una de les formes más ágiles i pròximes d’entendre la construcció más igualitària de la nostra societat”.
Per últim, Eva Granados, Secretària d’Estat de Cooperació Internacional del Govern d’Espanya, ha incidit en què “aquesta trobada realça el valor del diálogo i el consens en l’àmbit de la cooperació descentralitzada. El context internacional qüestiona en aquests moments el valor de la cooperació internacional pel que és més necessari que mai exposar i explicar a la ciutadania el valor de la solidaritat global. És el moment de reivindicar la cooperació al desenvolupament. El que fem no és beneficència, el que fem és construir drets, exportar el nostre contracte social i els nostres valors al conjunt de la ciutadanía global”.
Primera plenària enfocada en diáleg entre Administracions
A continuació, ha tingut lloc la primera de les plenàries englobades en el programa del III Encontre, que sota el título de “Cooperació descentralitzada. Diàleg Multinivell” ha reunit a Eva Granados, Secretària d’Estat de Cooperació del Govern espanyol; Ana Miranda, Coordinadora de la Comisió de Desenvolupament del Parlament Europeu; Miguel Ángel Morales, President de la Diputació de Cáceres i de la Comisió de Cooperació per al Desenvolupament i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP); Pedro Carceller, Director General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana; Plorenç Perello, President del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i Teresa Laespada, Diputada foral per Bizkaia i membre del Departament Foral d’Ocupació, Cohesion Social i Igualtat. La taula redona ha estat moderada per Xelo Angulo, Presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat i Tinenta d’Alcalde de Xàtiva.
Aquesta primera plenària ha consistit en un diàleg polític entre diversos nivells de l’administració al voltant del rol de complementarietat, lideratge i innovació que els governs locals tenen en la política pública de cooperacion.
La primera jornada del III Encontre Estatal de Governs Locals i Cooperació al Desenvolupament tendrá continuïtat demà, amb la celebració de quatre plenàries més a la Casa de Cultura del Marqués de González de Quirós a les quals seguirá la clausura institucional. El programa complet está disponible en www.encuentroestatal.org
Fons Valencià per la Solidaritat
El Fons Valencià per la Solidaritat és l’asociació d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana que, des de la pluralitat política, territorial i poblacional, suma esforços i recursos de les entitats locals membres per a executar projectes de cooperació internacional descentralitzada municipalista en poblacions de países empobrits, d’acció humanitària en países en situació d’emergència i educació per al desenvolupament i la ciutadanía global en les localitats sòcies del Fons en la Comunitat. Actualment, formen part del Fons Valencià per la Solidaritat 153 entitats locals sòcies (145 ajuntaments i 8 mancomunitats).
El Fons Valencià és un agent únic de cooperació en la Comunitat Valenciana, ja que facilita i complementa la realització de polítiques de cooperació internacional municipalista directa als ajuntaments mitjançant un equip tècnic especialitzat, i amb múltiples beneficis. Els ajuntaments -independentment de la seua mesura poblacional- executen mitjançant el Fons Valencià projectes de gran impacte -seguint tot el cicle de vida del projecte i de manera participativa- que de manera individual no seria possible realitzar. D’altra banda, els ajuntaments i les mancomunitats només tenen possibilitat de dur a terme la modalitat de cooperació tècnica mitjançant el Fons, ja que és l’única entitat que ho executa. Així mateix, les entitats locals membres del Fons tenen al seu disposicion projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadanía global, els quals s’adapten a la singularitat de cada localitat.