Xàtiva participa a L’Alcúdia en un seminari de treball de la Junta Executiva del Fons

  • En concret ha participat Xelo Angulo, tinenta d’alcalde del consistori de Xàtiva i presidenta del Fons, ja que és la persona delegada del municipi en l’òrgan de govern del Fons Valencià
  • Aquesta jornada ha estat marcada per la celebració de la reunió de la Junta Executiva del Fons, on s’ha donat compte de l’estat dels projectes, s’han planificat l’activitat de l’entitat per a 2025, i s’han presentat i aprovat nous projectes
  • El Fons Valencià impulsarà en 2025 actes institucionals i activitats de projectes d’educació per al desenvolupament en municipis socis afectats per la DANA, sent el primer L’Alcúdia perquè el seu ajuntament forma part de la Junta Executiva de l’entitat

Xàtiva, 12 de febrer de 2025.- El Fons Valencià per la Solidaritat ha reactivat per a 2025 les jornades de treball rotatòries de l’entitat, basades en el treball conjunt i la convivència entre persones membres de la Junta Executiva del Fons i personal tècnic de l’entitat. L’objectiu d’aquests seminaris té un doble vessant: per una banda, es pretén enfortir els llaços entre el Fons i els municipis socis, celebrant les reunions d’aquesta de manera rotatòria entre diferents localitats membres de l’entitat; i, per altra banda, es busca enfortir els vincles entre els membres de la Junta i l’equip tècnic amb la finalitat de crear sinergies i de conéixer amb major profunditat, i de manera col·lectiva, el treball de totes les parts. Aquesta jornada l’ha encapçalada Xelo Angulo, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Xàtiva i presidenta del Fons Valencià, en representació del consistori, el qual forma part de l’òrgan de govern del Fons Valencià per la Solidaritat.

L’Alcúdia -entitat local que ostenta una vocalia dins de la Junta de l’entitat, representada per l’edil alcudiana Rosa Martínez- ha estat el municipi escollit per a acollir el seminari de l’organització del dilluns 10 de febrer de 2025, el qual també ha englobat la celebració de la reunió de la Junta Executiva. L’alcalde de L’Alcúdia, Andreu Salom, i la tinenta d’alcalde i membre de la Junta Executiva del Fons, Rosa Martínez, van realitzar una recepció institucional a la Casa de la Cultura de L’Alcúdia als restants membres de la Junta assistents -Xelo Angulo, presidenta del Fons i tinenta d’alcalde de Xàtiva; Ramón Vidal, vicepresident del Fons i alcalde de l’Olleria; i a les diferents vocalies de l’òrgan: Isabel Muñoz, regidora de L’Alfàs del Pi; Adrián Cabrera, tinent d’alcalde de Benissa –de qui es va aprovar la seua inserció a la Junta després del canvi de representació en l’Ajuntament de Benissa en el Fons-, Mentxu Balaguer, alcaldessa de Corbera, i Liduvina Gil, tinenta d’alcalde de Gandia-, així com al gerent del Fons, Esteve Ordiñana, i el tècnic de l’entitat, Rafa Penadés.

Tant Salom com Martínez, durant la recepció institucional, van traslladar que, després d’haver patit els efectes de la DANA a L’Alcúdia, han sentit l’alé de la solidaritat quan l’han necessitada, així com que s’han adonat -encara més- de la importància de la cooperació internacional quan els ha passat una situació d’emergència a la seua localitat –amb clara referència als municipis de països empobrits que conviuen amb aquestes situacions de manera estructural i sense cap mena de suport ni garantia que no siga l’ajuda exterior, com sí que ha sigut el cas a la Comunitat Valenciana en diferents nivells institucionals, així com amb la col·laboració entre ajuntaments, el suport d’empreses i organitzacions. i el moviment voluntari de la ciutadania. D’aquesta manera, l’alcalde de L’Alcúdia i la tinenta d’alcalde i membre de la Junta del Fons van ratificar el seu compromís amb la solidaritat global.

Posteriorment, al Viver d’Empreses del municipi, es va celebrar una reunió on, principalment, es va donar compte de l’estat i evolució de les àrees i dels projectes del Fons (tant a països del sud com a la Comunitat Valenciana), es va planificar l’activitat per a 2025, i es van presentar i aprovar nous projectes, com ara la XX Edició de “Ser dona al sud” o els projectes cofinançats per la Diputació de València “Creació de l’oficina municipal de la dona a Concepción (Bolívia)” i “In/Sostenible. Territorialitzant els ODS a la província de València”. També es van ratificar altes i baixes en l’entitat, es va canviar la representació de l’Ajuntament de Benissa en la Junta –on es va donar la benvinguda al nou membre i tinent d’alcalde de Benissa, Adrián Cabrera, i es van agrair els serveis prestats de l’anterior representant, Jorge Ivars-, i es va informar sobre les diferents passanties de treball realitzades durant el segon semestre de 2024 a l’Equador i a la Comunitat Valenciana, tant per a fer seguiment dels projectes com per a participar en accions d’aquests. Per últim, es va presentar l’informe d’avaluació del Pla Estratègic del Fons 2019-2022.

El Fons Valencià per la Solidaritat amb els ajuntaments socis afectats per la DANA

Durant la Junta Executiva del Fons Valencià, els i les diferents membres acordaren prioritzar els actes institucionals i impulsar projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global en localitats sòcies de l’entitat que han sofrit els efectes de la riuada. Amb aquesta iniciativa, el Fons Valencià vol, per una banda, mostrar tot el suport i afecte de l’entitat i de les seues contraparts del sud a les localitats afectades per la DANA, i, per una altra banda, posar el seu gra d’arena per a la reactivació moral, social i econòmica d’aquestes poblacions. El primer municipi soci danyat per la DANA a acollir una acció del Fons ha sigut L’Alcúdia per formar part de la Junta Executiva de l’associació.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional municipalista i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià per la Solidaritat és l’associació d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana que, des de la pluralitat política, territorial i poblacional, suma esforços i recursos de les entitats locals membres per a executar projectes de cooperació internacional descentralitzada municipalista en poblacions de països empobrits, d’acció humanitària en països en situació d’emergència i d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global en les localitats sòcies del Fons a la Comunitat. Actualment, formen part del Fons Valencià per la Solidaritat 149 entitats locals sòcies (141 ajuntaments i 8 mancomunitats).

El Fons Valencià és un agent únic de cooperació a la Comunitat Valenciana, ja que facilita i complementa la realització de polítiques de cooperació internacional municipalista directa als ajuntaments mitjançant un equip tècnic especialitzat, i amb múltiples beneficis. Els ajuntaments -independentment de la seua mida poblacional- executen mitjançant el Fons Valencià projectes de gran impacte -seguint tot el cicle de vida del projecte i de manera participativa- que de manera individual no seria possible realitzar. D’altra banda, els ajuntaments i les mancomunitats només tenen possibilitat de portar a cap la modalitat de cooperació tècnica a través del Fons, ja que és l’única entitat que l’executa. Així mateix, les entitats locals membres del Fons tenen a la seua disposició projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global, els quals s’adapten a la singularitat de cada localitat.

No hay comentarios

Dejar respuesta