L’homenatge a les víctimes del Bombardeig de l’estació de Xàtiva serà el protagonista el pròxim 9 de febrer
Xàtiva,21 de gener de 2025.- Alfred Boluda: «La memòria no sols és el record enyoradís d’un temps passat, sinó que és una eina de comprensió i alhora de transformació del present».
L’Ajuntament de Xàtiva llança la programació de Memòria Democràtica per al primer semestre de l’any, on destaquen les exposicions; els homenatges als deportats xativins als camps de concentració nazis, a les víctimes del Bombardeig de l’estació de trens i a les víctimes del franquisme; diverses presentacions de llibres; i les jornades d’educació i memòria.
«Enguany que es commemora el 50 aniversari de la mort del dictador Franco i es recorden els 80 anys de l’alliberament de molts camps d’extermini nazis, l’Ajuntament de Xàtiva vol reafirmar-se en el seu compromís de recuperació de la memòria democràtica» ha expressat el regidor de Memòria Històrica, Alfred Boluda. I ha afegit que «amb aquestes activitats de memòria duem a terme una tasca fonamental per tal de guanyar una societat més justa i digna, cohesionada, conscient del seu passat i defensora dels drets humans i republicans».
El primer acte tindrà lloc aquest dissabte 25 de gener a les 11 hores a la plaça de l’Arquebisbe Mayoral, davant del museu de Belles Arts, amb l’acte-homenatge en record als huit xativins deportats als camps de concentració nazi, commemorant així el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes del Nazisme. Participaran familiars de les víctimes, les quals homenatjaran amb una corona de llorer.
El 31 de gener tindrà lloc la inauguració de l’Exposició «Halt! Imatges que pensen», del pintor, escultor i il·lustrador xativí de reconeguda trajectòria, Arthur Heras. Es tracta d’una oportunitat destacada per gaudir de més de 200 obres entre pintures, dibuixos, escultures, informació documental, instal·lacions i audiovisuals de la mà d’un dels artistes valencians més rellevants. La mostra es podrà gaudir a l’Espai Cultural Sant Domènec, al Museu de Belles Arts-Casa de l’Ensenyança, al Museu de l’Almodí i a l’església de Sant Feliu fins al 30 d’abril del 2025.
El 9 de febrer a les 12 hores s’homenatjarà a les víctimes del bombardeig de la ciutat per part de l’aviació feixista italiana que l’any 1939 va deixar 129 morts i més de 200 ferits. Com cada any l’acte es realitzarà coincidint amb el cap de setmana més pròxim a la data històrica del bombardeig. Tindrà lloc a l’estació de tren i comptarà amb interpretacions musicals, parlaments i la participació de personalitats rellevants.
El 12 de febrer, Joan Torró Martínez presentarà el llibre «Solidaritat en temps de guerra. Hospital Familiar Internacional. Ontinyent, 1937-1939» a la Casa de Cultura de Xàtiva. I al mes de març presentaran el seu llibre «Indignas, hijas de su patria», les autores Marta García Carbonell i María Palau Galdón.
Els dies 28 i 29 de març està prevista la realització d’unes jornades de Memòria Democràtica i Educació al Centre Cultural de Xàtiva (CCX) i amb la col·laboració de la Xarxa d’Educació i Memòria del País Valencià; i el mateix dia 28 es realitzarà la commemoració de les víctimes valencianes del franquisme davant del monument situat a l’avinguda Corts Valencianes.
A més a més, per concloure la programació, la Casa de Cultura acollirà durant els mesos d’abril i maig una exposició de Carlos Arruñada.