La regidora d’Urbanisme, Cristina Súñer, i el regidor de Patrimoni Històric, Jordi Estellés, es reuniren ahir amb Antonio Bravo, subdirector de Patrimoni i Museus de la Generalitat Valenciana. De la reunió va sorgir la confirmació de que la Generalitat actuarà en 2017 per tal de restaurar una part de la muralla de l’extrem oest del castell major de Xàtiva. Els regidors traslladaren les principals necessitats en matèria de rehabilitació que, a més del castell, presenta el patrimoni de la ciutat, com ara l’antiga estació de ferrocarril i distints palaus de titularitat municipal. Bravo va assegurar la intervenció en el castell major, a l’espera de poder concretar la quantitat de la inversió una vegada s’aproven els pressupostos de la Generalitat per a 2017.

Al respecte d’aquest encontre, Cristina Súñer ha declarat que «la reunió ens va semblar molt interessant. És de destacar que per fi va a fer-se una inversió al castell de Xàtiva. Bravo ha aconseguit incrementar el pressupost d’inversions des dels 400.000 fins els 4 milions d’euros per a tot el País Valencià. Nosaltres també li férem arribar que considerem prioritària i urgent la rehabilitació, o almenys l’assegurament, de l’antiga estació de ferrocarril. Iniciarem de nou les negociacions amb Adif i les actuacions més precises per a que no es produïsca un enfonsament de l’edifici».

Per la seua banda, Jordi Estellés ha explicat que «hem instat a l’administració autonòmica a una intervenció urgent en una de les torrasses del castell major. El compromís de la Generalitat és intervenir el pròxim any en un dels monuments més importants que tenim a Xàtiva. I ho farà perquè a la partida dels pressupostos de la Generalitat, que s’aprovarà en breu, figura dotació econòmica per al castell de Xàtiva».

Els regidors acudiren a la reunió amb una proposta d’actuació sobre un tram de muralla del recinte superior del castell major, contigu a la torrassa semicircular situada en l’angle nord-oest de la fortalesa. Les actuacions proposades per l’arquitecte conservador consisteixen en reposar alguns materials despresos utilitzant la mateixa tècnica de maçoneria original, així com en la consolidació de l’estructura i del pas de ronda de la zona de muralla afectada.

A més a més, donat que aquest llenç de muralla es troba ubicat en el mateix lloc on se suposa que es trobava la històrica Torre de la Fe, l’Ajuntament proposa a Patrimoni que es procedisca a una realitzar una cata arqueològica per trobar restes de l’antiga construcció.

No hay comentarios

Dejar respuesta