Article d’Opinió: L’accessibilitat universal no és (només) posar un elevador a la biblioteca

Article d’Opinió per: La Plataforma per l’Accessibilitat Universal de Xàtiva. L’accessibilitat universal no és (només) posar un elevador.

Després d’anys de reivindicacions, finalment (després de 8 mesos!) hem vist acabades les obres per adaptar l’entrada de la biblioteca municipal.

S’ha col·locat un elevador per salvar les escales, que podria haver sigut una bona idea. Però han posat una porta d’obertura manual, que s’obri cap a fora, que farà inservible l’elevador per a les persones amb mobilitat reduïda que vagen soles. Però no només això: també s’ha instal·lat un sistema de panys i claus, de forma que per utilitzar l’elevador caldrà tocar un timbre, que encara no està instal·lat, perquè baixe personal de la biblioteca per fer-lo funcionar.

Les persones que han dissenyat i validat aquest projecte no van en cadira de rodes, no han sigut capaces de preguntar a persones amb mobilitat reduïda, no s’han mirat la normativa sobre disseny universal i han fet una obra que no serveix per al que es pretenia. És a dir: les persones amb diversitat funcional, de nou, discriminades i la seua autonomia (que, en aquest cas concret, havera sigut fàcil de garantir) menyspreada.

Dit d’una altra manera: s’han malbaratat diners en un elevador per a la biblioteca que no segueix els paràmetres d’accessibilitat universal. Les ciutadanes de Xàtiva, totes, volem accedir a la biblioteca de forma independent, sense haver de dependre de que ningú ens òbriga la porta, sense sentir que hem de “molestar” algú perquè baixe a obrir-nos. Per una qüestió de dignitat. Per una qüestió de dret.

L’accessibilitat universal implica no només la possibilitat d’entrar a un lloc mitjançant una rampa o un elevador; sinó accedir i utilitzar de forma autònoma, en igualtat de condicions de la resta de ciutadans, als espais i serveis que vulguem. Ni porta lateral (com passa a l’ajuntament, o al museu de l’ensenyança), ni “et trac una rampa si la necessites” com a la casa de la cultura. La existència de barreres genera DISCRIMINACIÓ i limita l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional.

La normativa a la que fem referència és el Real Decret Legislatiu 1/2013 sobre l’accessibilitat, que estableix que tots els edificis públics havien de ser accessibles abans de Gener de 2018, així que ja anem amb retard, posant-nos en situació d’il·legalitat. Aquesta situació ja ha sigut reivindicada en múltiples ocasions per la plataforma per l’accessibilitat universal de Xàtiva, amb un ampli suport per part de la ciutadania.

Una de les reivindicacions que la Plataforma per l’accessibilitat universal de Xàtiva ha demanat a l’ajuntament tant per escrit com a les diverses reunions que hem mantingut ha sigut la creació d’una Mesa de l’Accessibilitat Universal. En la mateixa, l’equip que s’encarrega de planejar i dissenyar les mesures d’accessibilitat (arquitectes, regidors i altres) mostraria les propostes d’adaptació que es volen fer a un espai públic per tal que les persones usuàries de les mateixes pogueren fer una valoració sobre la usabilitat de les mateixes, és a dir, sobre si són útils, si cal afegir o llevar alguna cosa, si seria
millor utilitzar altres dispositius, etc.

Si aquesta Mesa de l’accessibilitat que reivindiquem s’haguera convocat per parlar sobre l’elevador de la biblioteca, evitaríem gastar diners en obres que no aconsegueixen el seu objectiu de fer accessible un determinat espai públic.

Reivindiquem la creació de la Mesa, que és el que nosaltres podem aportar; però no volem deixar de mencionar la poca professionalitat de l’Ajuntament i les persones implicades en el disseny de l’obra, ja que a l’estat espanyol comptem amb normativa clara sobre com han de ser els elevadors (UNE-EN 81-70:2004) que estableix que “Las puertas de un ascensor accesible deben ser siempre automáticas y correderas”.

Per tractar de paliar aquestes situacions en el futur (tenim en el cap les obres de la casa de la cultura, que pròximament començaran, o la ciutat de la justícia, en un futur intermedi) REIVINDIQUEM LA POSADA EN FUNCIONAMENT DE LA MESA CONSULTIVA D’ACCESSIBILITAT UNIVERSAL. Utilitzem els diners de totes i tots amb seny; dissenyem les obres amb funcionalitat des del principi tenint en compte les persones a les que van adreçades i evitem haver de refer obres noves; i garantim la dignitat en les obres que es realitzen. Entre totes, podem aconseguir una Xàtiva per a totes.

Ara, de moment, anem a fer una demanda formal a l’ajuntament de Xàtiva per aconseguir que la entrada de la biblioteca seguisca criteris d’accessibilitat universal. No pararem fins aconseguir una Xàtiva sense barreres.

No hay comentarios

Dejar respuesta