Es podran recollir a partir de hui a la Casa de la Joventut i a la Casa de les Dones
Xàtiva,21 de gener de 2025.- Xàtiva repartirà a partir de hui 2.000 polseres per tal de previndre la submissió química en els espais d’oci entre totes aquelles persones interessades. Aquest accessori servirà per a detectar si una beguda ha sigut contaminada.
Es tracta d’unes tires blanques que van enganxades al canell i que compten amb un sistema de detecció química de drogues. L’usuari o usuària de la polsera pot fer ús d’ella en cas de sospitar que la beguda que està prenent ha sigut contaminada. El procediment és senzill: s’agafa una gota de la beguda amb el dit i es diposita sobre el cercle de color taronja de la cinta, si no canvia de color, la beguda no ha sigut manipulada; però si canvia de color és probable que la beguda estiga contaminada.
En cas que la polsera done un resultat positiu cal seguir les indicacions recollides al Protocol d’Actuació Contra les Violències Sexuals en Espais d’Oci de la Generalitat Valenciana, al que la ciutat de Xàtiva es troba adherit. En primer lloc, la persona que ha detectat la contaminació de la beguda ha d’informar a una persona del seu entorn de confiança per tal de no quedar-se sola i sol·licitar ajuda. En segon lloc, s’ha d’informar el personal de l’establiment o de la zona d’oci de la sospita de submissió química. En tercer lloc, si l’espai d’oci o l’establiment compta amb un punt violeta, cal dirigir-se allí i informar de la situació, d’aquesta manera les persones especialitzades podran fer un seguiment exhaustiu de la situació.
Les persones responsables del punt violeta avisaran al 112 i manifestaran a la víctima que l’ajudaran en tot moment, demanant atenció mèdica urgent si és necessari. Li explicaran el protocol d’actuació i li garantiran un espai segur sense demanar-li més detalls. A més a més, s’asseguraran que alguna persona de la seua confiança es troba a prop.
«Segons les dades del Ministeri de Justícia el 31% de les agressions sexuals es produeixen baix algun tipus de submissió química. L’oci nocturn no hauria de ser un perill per a les dones i les institucions tenim la responsabilitat de realitzar polítiques actives de prevenció com aquesta», ha explicat la regidora de Dona i Igualtat, Amor Amorós. I ha afegit que «des de la regidoria de Dona vam demanar a la Generalitat l’adhesió al protocol d’actuació i l’enviament d’aquestes polseres per tal fer de Xàtiva i de les seues zones d’oci, espais segurs i lliures d’agressions sexuals».