Xàtiva i el Ministeri d’Educació units per la formació de persones adultes

El conveni contempla la creació d’una Aula Mentor a la Casa de la Joventut

Xàtiva, 17d’abrilde 2025.- L’Ajuntament de Xàtiva ha formalitzat un conveni de col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports per a posar en funcionament una Aula Mentor a la ciutat, una iniciativa de formació oberta, flexible i a distància dirigida a persones adultes, que es preveu que comence a operar a partir del mes de desembre de 2025.

Aquesta acció s’emmarca dins del programa Aula Mentor, impulsat pel Ministeri, que ofereix més de 240 cursos organitzats en 14 àrees formatives. Es tracta d’una proposta educativa no formal, orientada a la millora de les competències personals i professionals, i compatible amb el procediment d’acreditació parcial de competències professionals. Els cursos tenen una durada de dos mesos i un cost de 48 euros, incloent accés als materials didàctics, dues convocatòries d’examen i tutorització personalitzada.

L’espai físic destinat a l’Aula Mentor estarà ubicat a l’aula C de la Casa de la Joventut, al carrer Montcada, 14, dotat amb ordinadors i connexió a Internet. Aquestes instal·lacions serviran tant per a la realització dels cursos com per als exàmens presencials, permetent també reduir la bretxa digital entre la ciutadania.

La regidora d’Ocupació, Lena Baraza, ha manifestat que «per a l’Ajuntament de Xàtiva, és essencial afavorir la formació i millora de l’ocupabilitat, és a dir, la trobada de feina per a tota la ciutadania. A més a més, considerem que afavorint aquestes formacions també es milloren les competències per tal de complementar la formació que ja puguen tindre les persones respecte a un camp en concret». Baraza afirma que «la posada en realitat d’aquest projecte és cert que suposa un esforç llarg i laboriós per a l’Ajuntament, ja que aquesta aula depèn del Ministeri, però considerem que les diferents administracions hem de coordinar-nos i treballar en conjunt per tal d’oferir la millor atenció per a la ciutadania, sobretot en una qüestió tan important com és aquesta, el treball i la qualitat d’aquest».

El projecte compta amb el suport financer d’una subvenció de 4.000 euros obtinguda al desembre de 2024, i representa una aposta clara per l’aprenentatge al llarg de la vida i la inclusió digital. El conveni, amb una vigència inicial de quatre anys prorrogables, estableix que l’Ajuntament de Xàtiva aportarà les instal·lacions i els recursos materials, així com personal per a la gestió administrativa i l’orientació dels usuaris.

A canvi, el Ministeri facilitarà l’accés als cursos i la plataforma digital, la formació del personal tècnic municipal i la certificació oficial dels cursos superats. No es contempla cap traspàs econòmic entre administracions; el finançament es basa en la recaptació per matrícules.

L’Aula Mentor de Xàtiva formarà part de la xarxa estatal d’aquest programa, reconegut com a bona pràctica per la Unió Europea, i s’adaptarà a les necessitats formatives del municipi. A més de ser un recurs educatiu, esdevindrà també un espai de socialització i orientació professional, amb el suport d’un equip tècnic de proximitat.

Baraza ha subratllat també que «aquesta iniciativa encaixa amb la nostra visió de ciutat educadora i inclusiva, i amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat i l’accés al coneixement. És un pas més per fer de Xàtiva una ciutat amb oportunitats per a tothom».

L’Ajuntament ha destacat que es donarà la màxima difusió al nou servei, tant en les seues plataformes institucionals com en el teixit social i educatiu de la ciutat. S’espera que, amb l’obertura de l’Aula Mentor, moltes persones puguen reprendre la seua formació o millorar-la, amb una oferta àmplia i adaptada a les seues circumstàncies.

No hay comentarios

Dejar respuesta