També s’han aprovat dues mocions relatives a la defensa d’uns serveis socials públics i de qualitat i per la retirada de la consulta sobre la llengua base als centres educatius
Xàtiva,30de generde 2025.-El plenari municipal de Xàtiva ha aprovat amb els vots favorables del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i Partit Popular, i amb l’abstenció de VOX, el I Pla Municipal LGTBI+ de la ciutat de Xàtiva.
La tinenta d’alcalde de Xàtiva Unida i responsable de l’àrea de Dona i Igualtat, Amor Amorós, ha explicat que «aquest Pla naix amb la voluntat de ser una eina efectiva en l’erradicació de conductes LGTBI-fòbiques, en la visibilització del col·lectiu i en la creació d’una xarxa de recursos humans i materials de proximitat en matèria de diversitat sexual i de gènere a l’abast de tothom». I ha volgut remarcar que «totes les persones són dignes d’una societat que creu en la igualtat, que s’implica en la lluita per un món millor i lliure d’odi i treballa en equip perquè ningú es quede enrere». Per últim, ha volgut «agrair a l’associació Arc de San Martí i al Consell de la Joventut la seua tasca, ja que els avanços en igualtat a Xàtiva han estat possibles sobretot per la seua espenta».
La regidora de Joventut i portaveu del PSPV-PSOE, Lena Baraza, ha expressat que «aquest Pla vol millorar la convivència i fer una ciutat més amable i respectuosa amb totes les formes de ser i d’estimar». I ha afegit que «Cal que les administracions públiques ens posicionem enfront dels discursos d’odi i a favor les persones. Aquest Pla és la nostra aportació en clau municipal per a aconseguir que totes les persones, independentment de la seua expressió o orientació de gènere, puguen viure en pau i tranquil·litat». Finalment, la regidora ha volgut agrair també «la seua tasca incansable a l’associació Arc de Sant Martí».
Per la seua banda, el regidor del Partit Popular, Marcos Sanchis ha defensat que «volem expressar el nostre total suport al Pla, ja que serà un pas ferm cap a la igualtat real en la nostra ciutat i ens permetrà abordar les desigualtats que encara perviuen a Xàtiva treballant en àrees com la visibilització, el treball o la salut».
D’altra banda, el plenari també ha aprovat amb els vots favorables del PSPV-PSOE, Xàtiva Unida i Partit Popular, i amb l’abstenció de VOX, una modificació pressupostària mitjançant suplements de crèdits per tal d’assumir la pujada de l’increment anual dels salaris del 2024 en relació amb l’Índex de Preus al Consum.
El portaveu del Partit Popular, Marcos Sanchis ha explicat: «Estem a favor d’apujar els salaris dels treballadors però en contra d’apujar els salaris dels endollats».
En aquest sentit, el portaveu del PSPV-PSOE i regidor d’Hisenda ha explicat que «donat que l’IPC de 2024 ha acabat en el 2,8%, superant les previsions, ha generat l’obligació de les administracions públiques de realitzar una pujada de l’increment anual dels salaris del 2024 d’un 2% a un 2,5%, i per tant cal dotar i abonar eixa quantitat amb el fons de contingència. Aquest augmentarà en 131.471,77 euros».
Mocions
El plenari municipal ha aprovat també dues mocions conjuntes dels partits polítics municipals del PSPV-PSOE i Xàtiva Unida: una relativa a la defensa dels serveis socials públics i de qualitat; i una altra per sol·licitar a la Conselleria d’Educació la retirada immediata de la consulta sobre la llengua base als centres educatius i la defensa del valencià com a patrimoni cultural i lingüístic.
Pel que fa a la moció de la llengua, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà ha expressat: «A mi el que em resulta sorprenent és que la llibertat tan sols s’utilitza per a discriminar el valencià, ja que en cap moment es demana en quina altra llengua volen estudiar els seus fills». I ha afegit que «s’està creant un conflicte on no existeix».
La regidora de Joventut i portaveu del PSPV-PSOE, Lena Baraza, ha explicat: «El Consell Escolar Municipal de Xàtiva, format per centres públics, privats i concertats ja va sol·licitar que s’enviara una demanda a la Conselleria perquè s’ature aquesta llei».
Per la seua banda, el regidor de Cultura de Xàtiva Unida, Alfred Boluda ha defensat que «per als valencians i valencianes la llengua és un dret, però per a molts també és un deure usar-la, transmetre-la a la nostra descendència, compartir-la i mantindre-la mitjançant el nostre sistema educatiu».
El regidor de VOX, Francisco Suárez, ha dit que «si anem a les estadístiques de PISA veiem que els únics que cauen són els catalans i els bascs».
Finalment, el regidor del Partit Popular, Eduardo Llopis, ha expressat que «nosaltres volem defensar els drets dels pares i mares a decidir sobre l’educació dels seus fills».
La primera moció ha sigut recolzada amb els vots a favor del PSPV-PSOE i de Xàtiva Unida, i els vots en contra de Partit Popular i l’abstenció de VOX. La segona moció ha sigut aprovada amb els vots a favor de PSPV-PSOE i de Xàtiva Unida, i els vots en contra de Partit Popular i VOX.