L’Ajuntament exigirà la retirada immediata de les normatives de la Conselleria que desmantellen l’educació pública i minven la qualitat docent
Xàtiva, 23 de juliol de 2025.- L’Ajuntament de Xàtiva ha denunciat amb fermesa les greus retallades de professorat que el govern valencià té previst aplicar a partir del curs 2025-2026 i que afectaran de manera directa diversos centres educatius de la ciutat
Des del govern municipal, la decisió impulsada per la Conselleria d’Educació es considera «una ofensiva contra l’ensenyament públic» ja que comportarà una pèrdua considerable de recursos humans, una davallada en la qualitat educativa i una marginació evident de l’alumnat més vulnerable.
L’equip de govern municipal presentarà una moció al plenari del proper dimecres per a exigir la retirada immediata d’aquestes normatives i per a reclamar el restabliment de les condicions docents que permeten garantir una educació pública digna, inclusiva i de qualitat. Des del consistori es considera que aquestes retallades no sols menystenen la tasca del personal docent, sinó que també suposen un retrocés intolerable en matèria de drets socials i d’igualtat d’oportunitats.
Els efectes d’aquestes mesures ja s’estan fent de notar a Xàtiva. Al CIPFP La Costera es preveu la reducció de 130 hores docents, que equivalen a entre set i huit llocs de treball. Aquesta disminució afecta directament funcions clau com ara la coordinació de cicles formatius, la tutoria, l’orientació educativa o la gestió de pràctiques formatives. La nova normativa deixa el centre sense el reforç necessari per a atendre l’alumnat, especialment aquell amb necessitats educatives específiques. El resultat és alarmant: més de 1.300 alumnes han quedat fora de la modalitat presencial per manca de places.
La situació no és millor al Centre de Formació de Persones Adultes Francesc Bosch i Morata, on la plantilla es veurà reduïda a la meitat. De 7 mestres de primària només en quedaran 3, i de 9 docents de Secundària, únicament es mantindran 4,5 places. Dels 7,5 docents restants, 3 formen part de l’equip directiu, cosa que fa inviable l’organització del curs vinent. Tot això, mentre el centre ja ha formalitzat prop de 400 matrícules i en preveu moltes més fins a l’inici de curs. Aquesta retallada amenaça greument la continuïtat de programes fonamentals per a la integració com les classes de valencià i castellà per a immigrants, els tallers d’anglès, les competències digitals, els cicles d’accés a la universitat o la participació en el programa Erasmus+.
Tampoc s’escapa de les retallades l’Escola Oficial d’Idiomes de Xàtiva, on es preveu la supressió d’una plaça completa d’anglès i la reducció de l’equip directiu a només tres membres, amb la conseqüent afectació a la capacitat organitzativa i a l’atenció a l’alumnat.
La comunitat educativa ha fet arribar la seua preocupació a l’Ajuntament de Xàtiva, que se suma a aquest clam de rebuig «davant una política educativa que atempta contra el dret a una educació pública de qualitat». El govern municipal considera inacceptable que, mentre es multipliquen les exigències als centres i es carrega el professorat amb més responsabilitats, es retallen recursos i es deixen les aules sense mans ni mitjans.