Del 5 al 12 de maig es podrà gaudir de conferències certificades pel CEFIRE, activitats inclusives, fires, obres de teatre, homenatges, excursions i la tradicional carrera d’ASPROMIVISE
Xàtiva, 30 d’abril de 2025
Xàtiva celebrarà del 5 al 12 de maig una nova edició de la Setmana de l’Educació amb el lema «Educar amb ciència i cor. Innovació i benestar». Al llarg de huit dies, la ciutat acollirà una extensa programació centrada en la intel·ligència artificial i la nova generació de creadors de continguts digitals i comptarà amb activitats diverses adreçades a tota la comunitat educativa i al conjunt de la ciutadania.
«Des de la Regidoria d’Educació volem visibilitzar l’educació en totes les etapes i espais de la vida, perquè l’escola i la família soles no poden fer front a les mancances i noves necessitats educatives i, per tant, cal el compromís, la cooperació i responsabilitat compartida de la societat més propera, com els veïns i les associacions» ha demanat la regidora d’Educació, Amor Amorós. I ha explicat que «seguim treballant per ser ciutat educadora i constituir un ambient ciutadà educatiu que garantisca la igualtat d’oportunitats i evite el risc de marginació i d’exclusió social dels col·lectius més vulnerables».
La setmana s’obrirà el dilluns 5 de maig amb la conferència «La intel·ligència artificial: reptes i oportunitats al món de l’educació», a càrrec de Juan Francisco Álvarez, professor de la Universitat d’Alacant i membre del Grup d’Investigació Interdisciplinària en Docència Universitària. Aquesta activitat, certificada pel CEFIRE, tindrà lloc a les 18:30 h a la sala de conferències del CEFIRE Xàtiva, a l’Escola Oficial d’Idiomes.
El dimarts 6 de maig tindrà lloc l’activitat inclusiva «Jo també vaig. Turistes al Castell», protagonitzada per l’alumnat del CIPFP La Costera i adreçada a l’alumnat del CEE Pla de la Mesquita i de l’IES Josep de Ribera, a les 10:00 h a la Font del Lleó. A les 11:00 h, el Gran Teatre acollirà la representació escolar «El fill del forner. Coneixent a Estellés», dirigida a l’alumnat de 3r a 6é de Primària. De vesprada, a les 18:00 h, el CCX acollirà la inauguració de l’Exposició de la història de la Bola i de l’Exposició de fotografia i d’art, seguida d’una taula redona sota el títol «50 anys d’educació als peus de la Serra Vernissa».
El dimecres 7 de maig se celebrarà la 1a Fira de la Ciència a Xàtiva, a partir de les 10:00 h a l’Albereda Jaume I. A més, el Gran Teatre acollirà dues sessions del teatre escolar «LEOTOLDA», una activitat elaborada per l’alumnat del Cicle Formatiu d’Educació Infantil del CIPFP La Costera, dirigida a xiquets i xiquetes de 3 a 6 anys. A les 12:00 h, la Sala Noble de la Casa de la Cultura acollirà la conferència «La ciència del son… Maleïda tablet…», a càrrec de la neuròloga i investigadora Antònia Jornet Lurbe, adreçada a alumnat de secundària. A les 18:30 h, en el mateix espai, es lliuraran els Premis Extraordinaris de Primària i Secundària del curs 2023-2024, amb la col·laboració del Mètode Suzuki i la presentació de Neus Juan, directora del CEIP Taquígraf Martí.
El dijous 8 de maig, a les 12:00 h, tindrà lloc a l’Albereda Jaume I la tradicional Carrera d’Aspromivise. A la vesprada, a les 17:30 h a la primera planta de la Casa de la Cultura, es realitzarà una Jornada de treball per a equips directius al voltant del Pla de Sostenibilitat, amb Serafín Huertas, director del Centre Mediambiental de la Comunitat Valenciana. Aquesta activitat també està certificada pel CEFIRE. A les 19:30 h, la Sala Noble de la Casa de la Cultura acollirà l’acte d’homenatge al professorat jubilat, amb la col·laboració de l’alumnat del Conservatori Lluís Milà i la presentació de Xesca Ballester, professora jubilada de l’IES Simarro.
El divendres 9 de maig, a partir de les 9:30 h, se celebrarà la Fira de l’Estudiantat a l’Albereda Jaume I. I de vesprada, a les 18:00 h al Gran Teatre, tindrà lloc el lliurament dels Premis Sambori d’escriptura.
La programació continuarà el dissabte 10 de maig amb el teatre de carrer ANORAK, a càrrec de la companyia Scura Splats, una activitat gratuïta adreçada al públic familiar que tindrà lloc a les 11:30 h al pati del CEIP La Bola.
El diumenge 11 de maig, a les 10:00 h, tindrà lloc una excursió a la Costa del Castell de Xàtiva, una activitat oberta a tots els públics amb inscripció prèvia a través del formulari del codi QR o a la Casa de laJoventut (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYfKoBfpRZryHd4ZH01vJSDjOL1yMYVKQp2MOqbXzpT5Lfww/viewform).
La Setmana de l’Educació conclourà el dilluns 12 de maig amb la conferència «Neurociència i benestar emocional», a càrrec de Rosa Casafont, neurocientífica i membre de la càtedra de neuroeducació de la Universitat de Barcelona. La conferència es durà a terme a les 18:30 h al Saló d’Actes de l’EPA, i també estarà certificada pel CEFIRE. Les conferències programades seran retransmeses per streaming.
El cartell d’aquesta edició ha estat realitzat per l’artista local Alfredo Pardo.
Servei especial de ludoteca
Amb l’objectiu de facilitar la participació de les famílies, s’oferirà servei de ludoteca en les activitats següents: la conferència del dilluns 5 de maig (intel·ligència artificial), les dues activitats del dimecres 7 de maig (la conferència i el lliurament de premis extraordinaris), l’homenatge al professorat jubilat del dijous 8 i la conferència de cloenda del dilluns 12 de maig (neurociència i benestar emocional). Totes aquestes activitats estaran senyalitzades en el programa.