Ambdues festivitats aspiren a sengles reconeixements com a BIC i Festa d’Interès Turístic Autonòmic respectivament
Xàtiva, 23 de gener de 2025.- L’Ajuntament de Xàtiva ha donat a conèixer aquest dijous en la Fira Internacional de Turisme (FITUR) dues de les seues festivitats més tradicionals, que aspiren a sengles reconeixements: el Corpus i la Setmana Santa de Xàtiva.
D’una banda s’ha sol·licitat la declaració del Corpus de Xàtiva com a Bé d’Interès Cultural (BIC), mentre que la Setmana Santa de Xàtiva aspira a ser Festa d’Interès Turístic Autonòmic. Per tal de presentar ambdues celebracions, s’han preparat uns vídeos que s’han estrenat a la roda de premsa, i que s’han difós també a través de les plataformes digitals de l’Ajuntament.
Pel que fa al Corpus, es tracta d’una celebració emblemàtica amb segles de tradició, coneguda per la seua riquesa simbòlica i l’espectacularitat de la seua processó. «Aquesta processó, l’esplendor de la qual s’ha recuperat en els últims anys gràcies a l’esforç col·lectiu de la ciutadania, va arribar a ser una de les més importants en l’antic Regne de València i encara conserva elements singulars que li atorguen un gran interés històric, cultural i patrimonial», ha explicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha incidit en què «la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural no sols posarà en valor segles de tradició, sinó també l’esforç de generacions que, amb la seua devoció i creativitat, han mantingut viva una manifestació que uneix fe, art i comunitat».
Per la seua part, la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán ha explicat que «el Corpus és un desplegament de color, art i tradició que transforma els nostres carrers en un autèntic espectacle visual, on participen figures com els gegants i cabuts, així com els enigmàtics personatges dels «pecats», les «danses» o «la Moma».
Aquesta tradició, única a Xàtiva, ofereix als turistes una visió fascinant de les nostres arrels culturals i religioses».
D’altra banda, la Setmana Santa xativina busca la declaració com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic, demandada per la seua història, per les seues singularitats i per la plasticitat dels escenaris per on transcorren les diferents processons. Al llarg d’aquesta setmana, els carrers de Xàtiva es transformen amb processons solemnes que inclouen passos elaborats, alguns d’ells centenaris, que representen la Passió de Crist. Les confraries, cadascuna amb la seua indumentària distintiva, desfilen pels carrers al ritme de tambors i música sacra, sent una de les processons més emotives la del Sant Enterrament, que té lloc el Divendres Sant i culmina amb un ambient de recolliment i respecte.
«Per als visitants, és una oportunitat per a submergir-se en l’espiritualitat de la nostra ciutat i admirar l’art religiós. Aquesta festivitat, plena de passió i devoció, atrau visitants d’arreu i és un autèntic testimoniatge de la nostra identitat cultural», ha expressat la regidora de Cultura Festiva.
«Tots dos reconeixements ens impulsen a continuar treballant per a mostrar al món la riquesa de la nostra terra. Xàtiva no és només una ciutat de monuments històrics i paisatges captivadors, sinó també un destí viu, que respira tradició, cultura i hospitalitat. Xàtiva és, efectivament, una tradició viva i un llegat etern que segueix avançant, i amb cada pas reafirmem el nostre compromís de ser un referent cultural i turístic», ha finalitzat l’alcalde de Xàtiva.