La primera, «Passejant pels assegadors«, té per finalitat mostrar que les vies pecuàries i la transhumància són part fonamental de la nostra història i un reflex del canvi socioeconòmic i mediambiental que ha ocorregut en Espanya en el darrer segle, i es realitzarà del 21 al 30 de març al CCX.
En ella es reflexiona sobre el canvi socioeconòmic i mediambiental ocorregut a Espanya en l’últim segle. Com la societat ha viscut un canvi de gran importància, d’una economia basada en l’agricultura i la ramaderia a concentrar la població en les zones costaneres, on l’economia dels serveis és la preponderant. Les vies pecuàries han sigut i són un perfecte exemple d’aquest canvi social. Actualment, el seu ús per la transhumància és quasi residual. L’exposició intenta mostrar aquest canvi en els usos de les vies pecuàries amb l’objectiu que l’espectador reflexione sobre aquest canvi social i com tornar a descobrir-lo de la mà d’aquests rius de camins i paisatges.
D’altra banda, la segona,»Emergència climàtica. Fets i dades«, pretén proporcionar informació sobre els fonaments bàsics que argumenten la crisi climàtica actual basant-se en una contrastada informació científica, i es realitzarà del 19 al 26 d’abril a la Casa de la Cultura de Xàtiva. Aquesta exposició pretén apropar i millorar el coneixement i la percepció de la societat sobre el canvi climàtic o de la difusió d’informació sobre possibles efectes derivats del mateix i com reduir-los i adaptar-se. Pretén donar difusió del coneixement climàtic bàsic, per a un ampli espectre de públic, amb la finalitat de donar entendre el moment de crisi i emergència climàtica en el qual ens trobem.
Poden ser visitades per tota la ciutadania en horari d’apertura dels centres on s’exposen. No obstant això, els Centres Educatius poden concertar una cita per a fer la visit junt a l’Educadora Ambiental de l’Ajuntament, Victoria Belda.