Xàtiva acollirà en primícia l’exposició “Lorca Ilustrado: la silueta de un poeta”

• El comissariat de la mostra és el treball central d’un seminari de treball intercentres del CEFIRE que reuneix 10 docents de l’IES Josep de Ribera i del CIPFP la Costera

• El projecte artístic sobre l’obra del poeta granadí s’exhibirà a la Casa de Cultura de Xàtiva del 15 al 21 d’abril


Laura.M. Xàtiva, 02/03/2024.- Un seminari de treball del Centre de Formació Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) converteix a 10 docents d’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius en comissàries i comissaris artístics d’una exposició sobre la poesia de Federico García Lorca que s’exhibirà en primícia a la Casa de Cultura de Xàtiva del 15 al 21 d’abril.

La mostra “Lorca ilustrado: la silueta de un poeta” és el treball final del projecte formatiu “Creació, gestió i dinamització d’un producte cultural” desenvolupat des de novembre per un equip docent de l’IES Josep de Ribera i del CIPFP la Costera coordinat per Laura Martínez i integrat per Ana Ferragud, Rut Rebollo, Ana Belén Pina, Susana Vidal, Yolanda Tomás, Xelo Piqueres, Lourdes Rivera, Joan Cogollos i Ernest García.

Segons explica l’equip encarregat del comissariat del projecte, “l’objectiu de la proposta és acostar el geni d’un dels nostres poetes més universals a Xàtiva, una ciutat vinculada molt especialment amb l’art, de la mà d’obres creades expressament per l’alumnat de 2ºBachillerato de l’IES Josep de Ribera de Xàtiva”.

D’Andalusia a Nova York

“Lorca ilustrado” exhibirà més de mig centenar d’il·lustracions inèdites en diversos formats inspirades en llibres com a “Poema del cante jondo”, “Canciones”, “Romancero gitano”, “Poeta en Nueva York”, “Llanto por Ignacio Sánchez Mejías”, “Sonetos del amor oscuro” i “Diván del Tamarit”, a través dels quals el públic podrà conéixer l’evolució de l’obra poètica de Federico García Lorca, des dels seus paisatges més íntims fins als gratacels d’una ciutat deshumanitzada pel capitalisme salvatge.

La força de la paraula també serà present en l’exposició mitjançant la incorporació de poemes recitats. “Estem realment il·lusionats perquè dibuixar a Lorca és una tasca titànica que els nostres joves estan realitzant amb un mestratge sorprenent amb el suport d’àudios i escultures que també formaran part de l’exposició”, expliquen els comissaris.

Casida de la mujer tendida Jonathan Talens
Romance de la luna, luna, de Aitana Rodríguez Part (base del cartell de la mostra)

Paraula, imatge i dinamització per a sensibilitzar des de l’art

El professorat s’ha organitzat en tres equips per a desenvolupar el projecte: paraula, imatge i dinamització. El producte final tindrà tots els ingredients d’un producte artístic professional: producció, comunicació, exhibició, projecció, divulgació i, el més important, sensibilització social, perquè Lorca és un artista que continua vigent 88 anys després del seu assassinat.

L’obra poètica de Federico, un dels pocs autors universals a qui se’l coneix amb només dir el seu nom, reflecteix una cosmovisió vital universal i ofereix una mirada especialment humana cap als oprimits -dones, gitanos, negres, pobres, etc-, als qui va donar veu en els seus poemes, una veu silenciada a principis del segle XX, una veu que segueix encara apagada en massa ocasions quasi un segle després.

La producció artística compta amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva i de la Casa de Cultura de Xàtiva.

El lagarto está llorando, de Canciones
(Laia Baldoví)

Imatge portada: Suicidio, de Ayoub Chaibi

No hay comentarios

Dejar respuesta