La presentació del llibre escrit per Vicent Hernández comptarà amb la presència del exconseller de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà
Xàtiva 2 de desembre de 2024. La Casa de la Cultura de Xàtiva acull aquest dimecres, 4 de desembre de 2024 a les 19:00h la presentació de la novel·la històrica ‘El Surdo (maulet)’, una obra de Vicent Hernández que revela fets nous succeïts en l’antiga Governació de Xàtiva, emmarcats en l’ambient prebèl·lic i la revolta dels llauradors en la Segona Germania (1693), així com en els primers anys de la Guerra de Successió al tron d’Espanya.
A través d’una narració escrita amb rigor i amb tot luxe de detalls, l’autor ens submergeix en l’època mitjançant el seu protagonista, el maulet To Alasaña, sobrenomenat ‘El Surdo’, els passos del qual ens traslladen, entre molts altres escenaris, a la Seu o Col·legiata de Santa María de Xàtiva on el Dean Don Vicent Piquer rep a les tropes del Governador Ventura Ferrer després de l’enfrontament amb els agermanats
També el castell de Xàtiva, on es produeix un enfrontament entre maulets i miquets contra soldades d’un esquadró de cavalleria de l’exèrcit borbònic. O la plaça i la Font Real de la Trinitat de Xàtiva on, en un moment determinat de la narració, ‘El Surdo’ roman assegut mentre espera ser rebut per un notari.
La novel·la és fruit d’una dècada d’investigació i els fets, narrats de forma entretinguda, transcorren en l’antiga Governació de Xàtiva que incloïa localitats valencianes com Xàtiva, Manuel, l’Énova, Carlet, Alzira, l’Alcúdia, Vilallonga, Muro d’Alcoi, Setla, Gandia i Ràfol d’Almúnia, entre altres.
La presentació comptarà amb la presència del exconseller de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, qui intervindrà durant la presentació, i, entre els seus assistents, estaran l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i l’alcalde de Manuel, César Carbonell.
El Surdo (maulet) està editada per l’editorial DENES que dirigeix Francesc Ferrer Escrivá, successor del lexicògraf valencià Francesc Ferrer Pastor, qui també estarà entre el públic. L’autor del disseny de la portada de la novel·la és Bernat Garrido.
D’altra banda, cal subratllar que el catedràtic d’Història de la Universitat de València, Antoni Furió, és l’autor del pròleg d’aquesta novel·la i, segons ha explicat, aquesta obra “no sols és molt correcta des del punt de vista històric, sinó que està molt ben escrita i amb voluntat i ambició de versemblança”. “Els lectors poden sentir-se commoguts per la reconstrucció d’uns fets coneguts a partir d’una història personal, la del Surdo, molt ben travada”, ha afegit.
Així mateix, aquesta obra literària té també la finalitat didàctica de difondre una part la història dels valencians. De fet, actualment, forma part del temari dels alumnes d’un institut d’adults de Borriana.
Biografia de l’autor del Surdo (maulet):
Vicent Hernández Sancho (Manuel, 1949) va debutar en la literatura l’any 2008 amb la publicació del llibre Història de Manuel fins l’enfrontament del 17 d’abril de 1706. De manera periòdica, publica articles d’investigació i opinió de diversos temes en el diari Levante-EMV.
La investigació històrica sempre ha estat entre les seues inquietuds i això li va portar a desenvolupar i presentar dos treballs de recerca en la XII Assemblea Comarcal d’Història de la Ribera. També ha col·laborat amb diverses publicacions en la revista cultural La Bellota.
La novel·la històrica El Surdo (maulet) constitueix la seua òpera preval en la que saca a la llum fets oblidats de la segona Germania i de la massacre ocorreguda en l’alqueria de Manuel durant la Guerra de Successió.