Sayo Gandia destaca que el document busca potenciar el caràcter de Destinació Turística Intel·ligent i aprofitar els recursos des de criteris sostenibles i de qualitat
El ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava en la seua última sessió el Pla Estratègic de Turisme 2022-2025 de la ciutat. Un document elaborat a instàncies de la regidoria de Turisme, la responsable de la qual, Sayo Gandia, destacava que “preten augmentar la competitivitat del sector tot potenciant el caràcter de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) de la ciutat, aprofitant els recursos turístics partint de criteris sostenibles i de qualitat. La nostra ciutat té una oferta cultural, gastronòmica i natural ideal per a fer escapades d’un dia durant tot l’any, i partint d’estos recursos volem potenciar un n turisme d’interior sostenible, no massificat i segur, que siga positiu per a l’economia de la ciutat», destacava.
El document, redactat per una empresa especialitzada, inclou un diagnòstic de la realitat turística de la ciutat, per, posteriorment, determinar actuacions planificades que augmenten la competivitat del sector a la ciutat, reduint els dèficits i ordenant l’actuació de tots els actors, tant públics com privats.
De l’apartat d’anàlisi s’extrau que Ontinyent compta amb dos recursos turístics més aprofitats com la gastronomia i les festes, que tenen un major flux de demanda, principalment procedent de la Comunitat Valenciana. Quant a oferta de restauració, el Pla situa la cassola al forn, els embotits, la coca de Fira, l’oli o el vi com a productes i plats destacats, comptant amb un total de 29 restaurants i 68 bars/cafeteries. També es qualifiquen de «abundants» els recursos naturals-paisatgístics, caracteritzats per l’existència de rutes senderistes, l’entorn de l’ermita de Sant Esteve i el Paratge Natural Municipal del Pou Clar.
En la categoria de recursos històric-monumentals, s’identifiquen un total de 16 Béns d’Interés Cultural, tant material com immaterial, i 27 Béns de Rellevància Local. Entre els elements amb valor històric es troben les esglèsies, convents, ermites, el barri medieval de la Vila, la plaça Major, el Palau de la Vila, el Pont Vell, els refugis antiaeris i l’art rupestre. Com a oferta complementària, s’assenyala el Museu Arqueològic MAOVA, el Museu Tèxtil Valencià, l’exposició Gegants i Cabets, el Museu de Ciències naturals del Convent dels Franciscans, o el Museu Fester.
Dins del Pla Estratègic es constata que, dins del registre de Turisme Comunitat Valenciana 2021, a Ontinyent l’oferta reglada d’allotjament que ofereix 297 places, incloent un hotel de 4 estreles, dues pensions, i 23 apartaments turístics, a més de 4 cases rurals. Una oferta que el propi document considera desitjable ampliar, com també altres aspectes que inclouen la conciència turística de la població, la comercialització i promoció turística, o la posada en valor d’alguns dels recursos. El Pla descriu un quadre d’actuacions suggerides a futur que inclou accions com ara millora de la senyalètica, creació d’audioguies, un programa de productes i gastronomia local, la creació de paquets turístics, o accions de sensibilització a empreses i ciutadania, entre d’altres.