Vallada, 12/12/2024
L’Ajuntament de Vallada ha estat subvencionat amb una ajuda econòmica de 22.860’78€, per part de la conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, per a l’execució del fons estratègic municipal de prevenció d’incendis i gestió forestal (PLPIF) durant l’any 2024.
Amb aquesta subvenció s’han realitzat dos actuacions. Una, l’obertura parcial del tallafoc d’ordre 1 al terme municipal de Vallada. La segona, el desbrossament mitjançant el pasturatge del tallafoc d’ordre 2 també al terme municipal de Vallada.
Pel que fa a les actuacions de l’obertura parcial del tallafoc d’ordre 1, que es troba més pegat a l’àrea recreativa de les ermites, han consistit en realitzar tractaments silvícoles de caràcter lineal i d’amplària variable, amb l’objectiu de transformar el model de combustible inicial a un altre amb una combustibilitat menor que permet modificar el comportament del foc i beneficia l’actuació dels mitjans d’extinció perquè siga més efectiva i segura.
Un incendi forestal a la nostra serra, poblada d’espècies vegetals mediterrànies, seria un greu problema que, sumat a les altes temperatures de l’estiu, es fa absolutament necessari obrir un tallafoc d’ordre 1 per a evitar l’inici d’un possible incendi forestal i, d’altra banda, per a minimitzar els efectes i danys que produirien els seus efectes.
Respecte al desbrossament del tallafoc d’ordre 2 amb pasturatge, incidir en el gran treball realitzat per la cabra celtibèrica. A causa de la gran quantitat de superfície (2180 hectàrees) que presenta el M.U.P de l’Ombria núm. 83, el pasturatge amb la cabra constituïx una pràctica agro-forestal sostenible, en la qual el bestiar col·labora reduint els riscos d’incendi mitjançant el control del desenrotllament de la vegetació que permet mantindre net el tallafoc.
A més, complix una funció ecològica important en la muntanya per les seues nombroses actituds, campeja amb facilitat i és molt àgil i caminadora, es produïx un cabrit blanc celtibèric ecològic, que des del seu naixement és criat amb llet materna i seguidament s’alimenta de manera natural de les pastures i herbes aromàtiques típiques de la zona; s’evita l’extinció d’esta raça i es manté un ofici en fase de desaparició en el territori.