El nou model de serveis socials elaborat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives incrementarà en un 177’6 per cent la inversió per a la contractació de professionals que formaran part dels equips multidisciplinaris de serveis socials de tots els municipis de La Costera, segons va assenyalar ahir la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando.
Ferrando va presentar ahir a Xàtiva aquest nou sistema i el seu finançament als alcaldes i regidors dels ajuntaments de la comarca, i ha destacat l’aposta de la Conselleria per la «remunicipalizació» dels serveis socials amb un increment pressupostari que permetrà augmentar el ràtio dels professionals.
Ferrando també ha destacat la necessitat de reconstruir un sistema públic digne «on el municipalisme siga l’instrument per a fomentar polítiques de proximitat i on els equips de base puguen treballar des de la prevenció amb l’objectiu de rescatar persones i oferir una atenció social de qualitat».
Aquest increment pressupostari per a l’enfortiment dels serveis socials municipals permet als ajuntaments augmentar les contractacions de personal i crear una xarxa de professionals «capaç de compaginar la proximitat a la ciutadania amb els recursos precisos per a la cobertura de les necessitats socials», ha explicat la secretària autonòmica.
La secretària autonòmica ha assenyalat que els ajuntaments de Canals i Xàtiva, els dos amb més de 10.000 habitants de la comarca, perceben enguany un finançament de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a serveis socials de 228.600 i 414.370 euros respectivament.
D’aquestes quantitats, es destinen als equips base 170.172 euros en el cas de Canals, la qual cosa suposa un increment respecte a l’any passat del 465%. Per la seua banda, Xátiva rep per als equips base un finançament de 285.882 euros, un 247% més que en 2016.
Amb aquesta xifres, l’Ajuntament de Canals podrà augmentar el ràtio de professionals passant d’un professional cada 12.277 habitants en 2016 a un professional cada 2.170 habitants previst per a finals de 2017 i Xàtiva passarà d’un professional cada 9.593 habitants a un cada 2.758.
Així mateix, la secretària autonòmica ha assenyalat que els recursos per a persones amb malaltia mental crònica de Xàtiva reben enguany un major finançament per al seu manteniment. Concretament el CRIS tindrà una subvenció de 456.960 euros enfront dels 266.511 euros de 2016 i el CEEM rebrà 1’3 milions d’euros enfront dels 944.622 del passat any.