Marcos Sanchis (PP): «El govern del Sr. Cerdà deixa perdre subvencions per al Patrimoni Històric de Xàtiva»

El Partit Popular de Xàtiva, liderat pel seu portaveu Marcos Sanchis, denúncia una vegada més la negligència de l’equip de govern encapçalat per l’alcalde Roger Cerdà (PSOE), que ha deixat passar l’oportunitat d’optar a les subvencions autonòmiques per a la conservació de béns immobles del patrimoni cultural. Concretament parlem de la “RESOLUCIÓ de 26 de novembre de 2024, per la qual es concedeixen subvencions per a actuacions de conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana amb caràcter pluriennal durant els exercicis 2024-2025.”

Mentre localitats com València obtenen en diversos projectes més d’1 Milió de € o Aielo de Malferit aconsegueix 118.473,53 € per a la Restauració de la ximenera de l’antiga alcoholera, Xàtiva ni tan sols va presentar la sol·licitud, una mostra més de la desídia en la qual aquest equip de govern oblida el seu ric llegat històric.


Amb 13 béns inclosos en la Llista Roja del Patrimoni, Xàtiva és la segona ciutat de la Comunitat Valenciana amb més patrimoni cultural i històric en risc, la conservació del qual és essencial no sols per a la identitat cultural de la ciutat, sinó també per a la seua projecció com a destinació turística.


No obstant això, la falta de diligència i planificació del govern municipal continua privant a Xàtiva dels recursos necessaris per a protegir aquests béns com els Banys àrabs del Raval de Xàtiva, el Refetor i claustre (ales nord, est i oest) de l’antic convent de Sant Domènec, l’Antiga estació del ferrocarril Xàtiva-Alcoi o l’Ermita de Sant Antoni són només uns exemples de Patrimoni abandonat i si plans de futur per a la seua restauració i conservació ,»Retornar i perdre subvencions, la marca del govern de Cerdà».

El PP de Xàtiva recorda que aquest no és un cas aïllat. Fa a penes unes setmanes, l’Ajuntament va haver de retornar subvencions ja concedides per la Generalitat a causa d’una mala gestió administrativa. Ara, la història es repeteix amb la pèrdua d’ajudes que podrien haver finançat actuacions de conservació, un colp que condemna encara més el futur del patrimoni local.
“L’equip de Roger Cerdà no sols és incapaç de gestionar correctament les ajudes rebudes, sinó que a més ni es preocupa a sol·licitar-les. Aquesta deixadesa perpetua la deterioració dels nostres monuments i posa en perill la projecció turística de Xàtiva”, va afirmar Marcos Sanchis.

El PP exigeix acció immediata
El Partit Popular exigeix al govern municipal un pla d’acció urgent que incloga la presentació de projectes per a futures convocatòries i la priorització de la conservació dels béns històrics de la Llista Roja. “Deixar passar subvencions mentre els nostres monuments s’afonen és una irresponsabilitat que Xàtiva no pot permetre’s”. «Aquest equip de govern ha d’assumir el seu fracàs i començar a treballar per la ciutat”, va concloure Sanchis.
Des del PP, es reitera el compromís amb el patrimoni com a eix de desenvolupament econòmic i cultural, instant el govern local a deixar de costat la seua passivitat i actuar amb responsabilitat en benefici de tots els xativins.

Xàtiva no ha perdut cap subvenció de patrimoni

Des de l’equip de govern s’ha contestat a aquestes declaracions: Afirmar que l’Ajuntament de Xàtiva ha perdut una nova subvenció dedicada a la conservació del patrimoni és completament fals. El PP de Xàtiva, qui continua abonat a l’estratègia del fake news, falta de nou a la veritat, atès que Xàtiva no ha perdut cap ajuda de patrimoni de la Generalitat Valenciana.

En canvi, el que sí que és cert, contrastable i denunciat a la premsa és la reducció d’aquest tipus d’ajudes per part del PP, de forma dràstica. El PP de Mazón i Sanchis ha reduït un 25% el pressupost d’aquestes ajudes respecte a les pressupostades pel govern del Botànic en 2023.

Resulta paradoxal que el PP traga pit de les ajudes al patrimoni de la Generalitat quan de fet, per a tot un any, el PP de Mazón i Sanchis dedica menys de 3 milions d’euros per a restauració del patrimoni de tota la Comunitat Valenciana. Una quantitat absolutament insuficient a la vista de les sol·licituds presentades. De més de 300 sol·licituds, només s’ha concedit 26. És a dir, quasi el 92% dels municipis que sol·licitaren la subvenció han quedat exclosos de les ajudes. Només en el cas de les nostres comarques, són més de 30 els municipis que s’han quedat sense subvencions per falta de fons.

Al marge de la reducció de fons, també cal tindre en compte que les bases de la subvenció prioritzaven les actuacions en municipis xicotets.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha sigut clar i taxant: «lliçons cap. El partit que va desfer la plaça de bous i que va deixar passar l’oportunitat de comprar Santa Clara, no està legitimat per dir res sobre el patrimoni». Cerdà ha anunciat que les properes actuacions previstes a Xàtiva en matèria de salvaguarda del patrimoni són la darrera fase de restauració de l’ermita del Puig, l’actuació de consolidació de l’antiga estació de tren i el projecte definitiu de restauració de Santa Clara.

No hay comentarios

Dejar respuesta