Les activitats es desenvolupen amb mesures de seguretat com control d’accés, desinfecció contínua de les instal·lacions, entrada i eixida escalonada i torns d’ús per als espais comuns
Aquest matí, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha visitat les instal·lacions on es desenvolupa l’edició 2020 de l’escola d’estiu municipal, que enguany se celebra de manera unificada com a conseqüència de la situació generada per la pandèmia. Recordem que les activitats de l’escola d’estiu estan duent-se a terme als col·legis públics Gozalbes Vera i Martínez Bellver i al poliesportiu municipal Les Pereres.
L’alcalde ha apel·lat a la responsabilitat de pares, mares i monitors a l’hora d’aplicar les mesures de seguretat sanitària. Cerdà ha manifestat que «cal extremar les precaucions. Estem veient com alguns rebrots estan produint-se com a conseqüència de reunions familiars, per la qual cosa hem de ser molt responsables amb el nostre comportament». L’alcalde, en declaracions a Xtradio, s’ha mostrat satisfet amb el grau de compliment de les mesures de prevenció a l’escola d’estiu. Segons Cerdà, «podem estar tranquils, ja que els nostres xiquets i xiquetes estan en bones mans».
L’oferta de places en l’escola d’estiu ve condicionada per la disminució de la ratio d’alumnes per monitor marcada per la Generalitat, que ha passat a ser la mitat respecte a l’any anterior. Així, si la ratio de 2019 era d’un monitor cada 20 alumnes, enguany la ratio passa a ser d’un monitor cada 10 alumnes. Al remat, s’han oferit un total de 220 places, repartides entre les tres instal·lacions.
L’índex d’ocupació de l’escola d’estiu oscil·la entre el 85% aproximadament que registren els col·legis públics i el 60% d’ocupació que presenta el poliesportiu Les Pereres. El col·legi Gozalbes Vera acull als alumnes de 3 a 5 anys, mentre que les xiquetes i els xiquets de 6 a 8 anys acudeixen al col·legi Martínez Bellver. A les Pereres, en canvi, assisteixen alumnes d’entre 9 i 14 anys.
El seguiment d’un estricte control de mesures de seguretat i prevenció caracteritza el dia a dia a l’escola d’estiu de Xàtiva. Per exemple, en el cas dels centres escolars, els alumnes fan una entrada i eixida escalonada per grups d’edat, amb una freqüència de 10 minuts entre grups. A l’arribada al centre, hi ha una presa de temperatura a cada participant, de manera que si un xiquet o xiqueta presenta símptomes de febra, no pot accedir a l’escola d’estiu. Els pares i mares no poden accedir a l’interior dels centres per acompanyar els seus fills. És obligatori acudir al centre amb mascareta (l’Ajuntament n’ha facilitat als participants), hi ha gel desinfectant arreu de les instal·lacions i les tasques de neteja i desinfecció són contínues.
Per tal d’evitar aglomeracions, els alumnes es distribueixen en grups de 10 en cadascuna de les aules habilitades i cada grup té un horari distint per accedir al pati. Tot el recinte està senyalitzat, amb les degudes distàncies de seguretat i recorreguts de circulació per les instal·lacions. Els pares i mares reberen informació de seguretat en el moment de la inscripció dels menors i, posteriorment, els monitors els informaren telefònicament de les mesures de seguretat a seguir durant el transcurs de les activitats.
L’escola d’estiu ha mantingut el seu preu d’inscripció respecte a l’any passat, havent-se establit unes ajudes socials per a facilitar l’accés a famílies amb pocs recursos.