La patrona dels més menuts i de tots els estudiants se celebra aquest 25 de novembre, al igual que el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.
Les Catalinetes o Caterinetes és una tradició escolar infantil, d’origen incert, que se celebra cada 25 de Novembre en honor de Santa Caterina d’Alexandria, patrona dels escolars, els filòsofs i les xiquetes. En aquests temps, la festivitat coincideix amb la celebració del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.
Aquesta tradició és celebrada al llarg del territori valencià llocs com Ibi o a la Canal de Navarrés, però en la Costera és una tradició que es manté ferma, i cada 25 de Novembre celebren els escolars dels nostres municipis. És costum que els escolars en aquest dia realitzen una excursió a la natura, normalment fent una passejada, per tal de menjar-se l’esmorzar i gaudir de l’experiència. Tradicionalment a Xàtiva, s’han realitzat les excursions a lloc propers com el paratge d’Alboi o l’ermita de Santa Anna.
L’esmorzar tradicional de les Caterinetes consisteix del pa de catalinetes o pa de llavoretes, un pa menut amb llavoretes d’anís, i el torró de gat, un torró fet amb sucre caramel·litzat i ametles. A altres pobles hi ha diferents tradicions, per exemple la localitat de Canals tenia el costum de fer cassoletes d’arròs al forn.
La festa de les caterinetes és una convivència entre els menuts en la natura. Quan apleguen a la seua destinació, a banda de menjar-se l’esmorzar, juguen a jocs tradicionals i canten la tradicional cançó de les caterinetes. En els diferents llocs del territori valencià que es celebra tenen diferents estrofes d’aquesta, encara que molt semblants entre elles. Ací teniu una de les diferents versions que es canten en els nostres pobles.
Una de les casons més popular és de Xàtiva i ha sigut versionada per Pep Gimeno Botifarra:
«Les catalinetes juguen a boletes,
els catalinots juguen a bolots,
tú Catalineta,
tú que vas i vens,
dis-li a ta mare
que vinga correguent.”
Per altra banda, a Canals cantaven altres estrofes tradicionals dels Apunts històrics-descriptius de la Villa de Canals:
«Les catalinetes roden el Sagrari,
engenollaetes
resen el Rosari.»