L’exalcalde Miquel Calabuig i el professor Emilio Sala Benimeli guiaran l’acte, previst per al pròxim 11 de desembre i que comptarà amb la presència de l’autor

L’alcalde de Xàtiva de 1983 a 1995, Miquel Calabuig, i el professor Emilio Sala Benimeli presenten el dimecres que ve el nou llibre de Nèstor Novell, Exilis. A recer de l’absència. Novell (Gandia, 1953) és un conegut economista i professor de Secundària que ha abordat l’estudi de la realitat socioeconòmica valenciana a través de diversos treballs, tant en solitari com amb altres autors. De la producció conjunta cap ressaltar Nou viatge pel País Valencià, amb Josep Sorribes (2017). És autor, entre d’altres, de País! País? País (2017); Sumar per a governar-nos el territori (2019); Notícia del País Valencià (2021) i El País Valencià: una societat perplexa i incòmoda (2022). Ara, però, el llibre que presenta a Xàtiva —dins de la programació Converses a la Biblioteca— és una incursió en la narrativa tot i que basada en la investigació històrica.

En Exilis (Ed, Lletra Impresa, 2024), l’autor aborda l’existència dels anomenats perdedors de la Guerra Civil, víctimes a posteriori de la repressió franquista. Es tracta «d’una novel·la coral on es mostren els fragments d’una memòria personal i col·lectiva esquinçada i incompleta. […] Testimonis que l’autor ha contrastat amb els coneixements aportats per la investigació històrica. Entre memòria, narració, pensament i història es debat aquest llibre que s’emmarca en els canvis decisius de primeries del segle XX arreu d’Europa. Uns canvis que generaren grans expectatives, però també molts dubtes i incerteses», explica l’editorial.

«Aquest llibre és un document valuosíssim que contribuirà a rescabalar els anys de silenci i de por imposats als perdedors de la guerra per una dictadura militar despietada, amb el suport de l’Església i l’oligarquia espanyoles. Desposseïts de la seua dignitat com a persones, els perdedors hagueren d’afrontar els traumes generats per la violència de la guerra, les marteixes contradiccions personals, el terror de la dictadura i, sobretot, hagueren de sobreviure». El llibre, «tot plegat és una denúncia contra aquells que pretenen reescriure, o fins i tot inventar-se, la història. És un testimoni, també, de la feblesa ètica dels fills i els nets dels perdedors de la guerra, qui, emparats en l’anonimat, obviaren la seua responsabilitat en la restitució de la dignitat de les víctimes. Aquests oblits, personals i col·lectius, expliquen en bona part els dèficits democràtics que arrosseguem i patim encara», assenyala l’autor.

La presentació tindrà lloc dimecres 11 de desembre a les 19.30 hores en la sala de conferències de la Casa de la Cultura de Xàtiva, i forma part de la programació promoguda pel director de la biblioteca, Cèsar Pla, dins la qual les més recents han estat les presentacions dels últims llibres de Vicent Hernández Sancho i Susanna Gisbert. El llibre de Sorribes i Novell Nou viatge pel País Valencià es va presentar dins d’aquesta mateixa programació en març de 2022.

No hay comentarios

Dejar respuesta