La cita comptarà amb ponències, visites guiades i un concert gratuït el dissabte 15 d’octubre a les 20 hores a Sant Domènec
Xàtiva acollirà la propera setmana la XI Trobada Científica de l’Acadèmia del Partal, Associació de professionals de la restauració monumental, que tindrà lloc entre els dies 13 i 16 d’octubre a l’espai cultural de Sant Domènec i tractarà els criteris i mètodes d’intervenció. Hui ha sigut presentada per l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la regidora de Cultura Raquel Caballero, el president de l’Acadèmia del Partal Marco Antonio Garcés i l’organitzador de les jornades Santiago Tormo.
«Xàtiva és una ciutat monumental, amb un centre declarat històric-artístic ara fa 40 anys i amb molts dels nostres serveis ubicats en edificis històrics, per això és un orgull poder comptar amb professionals de tota Espanya que vénen a parlar de temes de rehabilitació, restauració de patrimoni i a debatre al respecte de les tècniques que s’han de dur a terme i com s’han de gestionar» ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.
El coordinador de les activitats d’aquesta trobada, el xativí Santiago Tormo, ha explicat totes les accions que es duran a terme en aquests quatre dies a la capital de la Costera. El dijous 13 d’octubre tindrà lloc una visita al conjunt històric-artístic de la ciutat, amb una posterior reunió del Consell Directiu en la seu de la delegació territorial del col·legi d’Arquitectes de València. El divendres 14 es realitzarà la inauguració de la jornada i una sèrie de conferències que culminaran amb una visita a l’Antic Hospital i una assemblea ordinària de l’Acadèmia en la sala noble de la històrica instal·lació. «Anem a fer ús de tots els edificis patrimonials amb seu en el centre històric, a més de la celebració dels 30 anys de fundació de l’Acadèmia amb un concert que obrirem a la ciutadania, a l’igual que la resta de la programació».
Precisament d’aquest concert ha parlat el president de l’Acadèmia del Partal, Marco Antonio Garcés, qui ha indicat que el mateix tindrà lloc el dissabte 15 d’octubre a les 20 hores a Sant Domènec, a càrrec del grup de Música Trobada «Escaramuzas de Plata», el qual també es dedica a la restauració.
La trobada finalitzarà el diumenge 16 d’octubre amb una visita guiada a l’església de Sant Pere, a l’església de Sant Feliu i al castell de Xàtiva. «Estem molt agraïts de poder celebrar ací una data tan important per a aquesta associació amb més d’un centenar de membres i tècnics dedicats a l’estudi del patrimoni. Xàtiva és un lloc emblemàtic i ben gestionat com a conjunt històric-artístic», ha finalitzat Garcés, qui ha felicitat a la ciutat per «atendre a un precepte de la llei de Patrimoni de 1985 que diu que els espais monumentals estiguen ocupats per serveis per a la ciutadania per part de l’administració local».
Història de l’Acadèmia
L’Acadèmia del Partal és una associació lliure, sense ànim de lucre i d’àmbit nacional, que té com a principals objectius el perfeccionament professional i la sensibilització de la societat en torn al patrimoni arquitectònic i la forma i mètodes amb els que deu ser restaurat i transmès a les futures generacions.
Va ser fundada l’any 1992 i agrupa a més d’un centenar de destacats professionals dedicats a la restauració, entre els quals es troben historiadors, restauradors d’obres d’art, físics, enginyers de l’edificació i arquitectes, alguns d’ells originaris de la Comunitat Valenciana, els quals desenvolupen la seua activitat des de la Universitat o les administracions dedicades a la tutela del patrimoni.
Fins ara, l’Acadèmia del Partal ha celebrat quatre biennals de Restauració: Hospitalet de Llobretat (2000), Vitoria (2022), Sevilla (2006) i Madrid (2009). Posteriorment el format va canviar a trobades anuals de caràcter científic que fins al moment han tingut lloc a localitats com Alcalá de Henares, Medina del Campo, Roncesvalles, Daroca, Igualada, Morella, Écija, El Burgo de Osma, Poblet i Albarracín; localitzacions amb un singular interés històric com és el cas de Xàtiva.