La gestió de les colònies felines a Xàtiva

El Partit Popular de Xàtiva denuncia la falta de responsabilitat de l’equip de govern i exigeix mesures immediates per a revertir la situació, que ha escalat a nivells insostenibles.

La crisi de les colònies felines a Xàtiva no ha fet més que empitjorar des de 2020, quan l’Ajuntament va decidir, de manera unilateral i il·legal, trencar el conveni amb l’associació C.E.S., encarregada de la supervisió i cura dels gats de carrer a la ciutat. Esta decisió va ser condemnada pels tribunals, que van declarar la il·legalitat de l’acte i van forçar a l’Ajuntament a pagar pels danys causats. No obstant això, hui dia, la situació continua empitjorant.
Marcos Sanchís, portaveu del Partit Popular de Xàtiva, ha sigut ferm en la seua denúncia d’esta gestió:
«La ruptura del conveni amb C.E.S. va ser el primer pas cap al desastre que estem vivint hui als carrers de Xàtiva. La població felina està descontrolada i l’Ajuntament no té ni un pla ni els recursos adequats per a resoldre’l.»
L’augment descontrolat de la població felina
En el moment en què es va trencar el conveni, la població de gats estava controlada, amb unes 300 colònies felines a Xàtiva, com assenyalen els informes de l’associació. En menys d’un any, esta xifra va augmentar de manera alarmant, fins a superar els 1.000 gats. Actualment, es calcula que hi ha més de 4.000 gats en al voltant de 400 colònies repartides per Xàtiva i els seus voltants, una situació insostenible que afecta tant la salut dels animals com a la convivència urbana.
Les àrees de Bixquert, Annahuir i La Torre són només alguns dels punts on la crisi és més visible. Els veïns han reportat nombroses queixes sobre la proliferació de gats de carrer, agreujada per la falta de mesures per a controlar la població felina.
Falta de recursos i un refugi inadequat
La gestió de les colònies felines s’ha caracteritzat per l’absència de recursos. Actualment, Xàtiva compta amb un solo voluntari actiu per al control dels gats, la qual cosa és clarament insuficient. A més, el refugi que hauria d’acollir als animals no sols és inadequat en grandària, sinó que no complix amb els requisits sanitaris, ni està registrat com a nucli zoològic, la qual cosa impossibilita qualsevol gestió legal dels gats.
«El refugi que hauria d’acollir als gats en situacions d’emergència no està legalitzat ni té capacitat suficient. Això demostra l’absoluta falta de responsabilitat d’este Ajuntament,» ha manifestat Marcos Sanchís.
El refugi, un antic galliner, és insuficient per a albergar a la població felina actual, i no està preparat per a gestionar les emergències sanitàries que s’han presentat, com la greu pandèmia de panleucopenia felina, que afecta els cadells amb una taxa de mortalitat del 100%. Davant la falta d’espai i condicions, els gats no reben la cura adequada, i això ha sigut assenyalat en nombroses ocasions per C.E.S. i SPAX, dos col·lectius fonamentals en la defensa dels drets dels animals a Xàtiva.

La manipulació de la subvenció del Ministeri
Recentment, l’Ajuntament va celebrar la concessió d’una subvenció provisional de 48.000 euros per a la gestió de colònies felines. No obstant això, esta concessió ha sigut criticada per estar basada en informació falsa. El govern local va incloure en la sol·licitud la participació de l’associació C.E.S. i altres col·lectius, a pesar que no existix cap acord signat amb ells des de fa més de tres anys. Això ha sigut percebut com un clar intent de manipular les dades per a obtindre la subvenció.
«Han guanyat una subvenció mentint al Ministeri, incloent a C.E.S. en un projecte en el qual no participen ni han signat cap acord. És una mostra més de la falta d’ètica i transparència d’este govern,» va assegurar Sanchís, subratllant la gravetat de la situació.
Promeses buides i falta d’acció
Mentre la situació es deteriora, l’Ajuntament sembla més centrat en la propaganda que a oferir solucions reals. Tal com assenyala Marcos Sanchís:
«El govern municipal no sols va trencar de manera il·legal l’acord amb C.E.S., sinó que ara, tres anys després, seguix sense aportar solucions reals. Han optat per la propaganda, mentre el problema creix a nivells insostenibles.»
L’únic pas que ha donat l’Ajuntament en este temps ha sigut l’emissió de carnets per a voluntaris, però fins ara, només una persona està realment activa en el control de les colònies, la qual cosa agreuja encara més el problema.
Exigim solucions immediates i efectives
Des del Partit Popular de Xàtiva, exigim a l’equip de govern que actue immediatament per a resoldre la crisi de les colònies felines. No podem permetre que esta situació es continue deteriorant. És fonamental que es restablesca el conveni amb l’associació C.E.S. i s’implementen mesures reals per al control de la població felina, proporcionant els recursos necessaris, com la legalització i millora del refugi, la formació de la policia en este àmbit, i la posada en marxa d’un servei d’urgències veterinàries.
«Exigim que l’Ajuntament ferm immediatament el conveni amb C.E.S. i assumisca la seua responsabilitat en la gestió de les colònies. No podem permetre que es continue abandonant a estos animals a la seua sort,» va concloure Marcos Sanchís.

No hay comentarios

Dejar respuesta