La Junta de Seguretat celebrada hui amb la presència de la Delegada de Govern ratifica Xàtiva com una de les ciutats més segures de la Comunitat
Xàtiva, 29 de juliol de 2024.- Este matí ha tingut lloc a l’Ajuntament de Xàtiva la Junta Local de Seguretat, a la qual ha assistit la Delegada del Govern Pilar Bernabé, junt a l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós, la regidora de Seguretat Ciutadana Xelo Angulo i els responsables dels cossos i forces de seguretat que operen a la ciutat (Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Local i Policia Autonòmica).
En esta Junta de Seguretat s’ha començat a preparar el dispositiu de seguretat conjunt de cara a la imminent de celebració de la Fira d’Agost, i que comptarà amb més de 300 efectius dels cossos i forces de seguretat per tal de preservar la seguretat de veïns i veïnes. «Estem en xifres rècord pel que fa als efectius que es van a destinar a la Fira, reforçant plantilles i prestant especial atenció a un esdeveniment que congrega a més de 200.000 persones a la ciutat amb més d’un centenar d’actes», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «podrem gaudir d’una Fira segura i tranquil·la». Per la seua part la delegada del Govern Pilar Bernabé ha indicat que «este és un dispositiu sense precedents per garantir la seguretat durant la Fira, especialment en els dies més crítics amb una major concentració de persones i esdeveniments multitudinaris».
Entre les mesures preventives per garantir la seguretat, està prevista la realització de controls d’alcoholèmia i drogues des de la setmana prèvia i fins a la finalització de les festes, el control de la venda ambulant il·legal, el control dels horaris de tancament del recinte firal i la vigilància dels espais escènics, recintes i esdeveniments esportius. Tots els cossos policials reforçaran la seua plantilla, i la Guàrdia Civil posarà a més especial atenció al trànsit als accessos a la ciutat i reforçarà la vigilància de Bixquert per tal d’evitar robatoris i ocupacions.
Pel que fa al dispositiu contra la violència de gènere en Fira, es mantindrà el desplegament de diferents punts violeta als recintes més multitudinaris (espai la Murta, Al Ras festival, carrera de motos i festa de les paelles), com a espais de seguretat i confiança destinats íntegrament a informar i atendre en cas d’agressió sexista, comptant amb promotores d’igualtat, psicòlogues i professionals destinades a ajudar i sensibilitzar contra esta problemàtica. A més a més, també tindrà continuïtat la campanya «No és no» i es projectaran vídeos de conscienciació abans dels diferents espectacles.
Dades criminalitat
A la Junta de Seguretat també s’han aportat les xifres del primer semestre pel que fa a la criminalitat i a la violència de gènere, constatant que Xàtiva és una ciutat segura.
«Xàtiva és una de les ciutats més segures de la Comunitat Valenciana tal i com ho demostren les xifres aportades per la delegació de Govern, per això vull agrair el treball dels cossos i forces de seguretat que operen a la nostra ciutat: Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Local; els quals treballen de forma coordinada», ha manifestat l’alcalde, mentre que la delegada de Govern Pilar Bernabé ha apuntat que «la seguretat de Xàtiva està avalada per les xifres, ja que els nivells de criminalitat d’esta ciutat se situen 10 punts per baix de la mitjana nacional. Les xifres són contundents i evidencien la lluita contra els discursos allunyats de la realitat per generar una situació de inseguretat. La Comunitat Valenciana és un dels territoris més òptims en nivells de seguretat».
Les infraccions penals s’han reduït un 3,28% i la ciberdelincuència continua sent el delicte més freqüent. «Des del Govern d’Espanya estem treballant en formar permanentment a tots els agents per tal de combatre este tipus de delictes, que han augmentat exponencialment en els darrers anys», ha assegurat Bernabé, destacant el treball de la Policia Nacional en este sentit mitjançant la investigació i la formació de les persones més vulnerables.
La Policia Local, per la seua part, ha destacat que en el primer semestre de l’any s’han dut a terme més de 1.000 atencions a demandes veïnals, 954 intervencions de seguretat ciutadana i unes 2.800 accions en matèria de seguretat vial, destacant la gran coordinació amb la resta de cossos i forces de seguretat.
Viogen
També s’han atorgat les dades pel que fa al sistema Viogen de vigilància contra la violència de gènere. Cal recordar que Xàtiva està adscrita al conveni amb el Ministeri de l’Interior per a la inclusió de la Policia Local de Xàtiva en el sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere, que compta en la Comunitat Valenciana amb un total de 16.000 dones inscrites a la xarxa.
En este sentit, la delegada del Govern Pilar Bernabé ha manifestat que les dades són similars a les del semestre passat, comptabilitzant un total de 86 casos actius. «Gràcies a Xàtiva pel seu compromís en la lluita contra la violència de gènere, ja que el gran treball que realitza este municipi i l’ús adequat dels recursos que es disposen des del Govern permeten ratificar i augmentar la subvenció atorgada des del Pacte d’Estat, que ascendix este any a 21.942 euros».
També s’ha reivindicat tant per part municipal com dels cossos i forces de seguretat de l’Estat la tornada de les competències en matèria de violència de gènere als jutjats de Xàtiva, per tal de poder donar una millor atenció a les víctimes. En este sentit, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà ha explicat que ja s’ha sol·licitat una reunió amb la nova Consellera de Justícia Salomé Pradas, i s’ha dut a terme un exhaustiu informe per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.