La Falla Ferroviària de Xàtiva presenta un llibret que parla

La Falla Ferroviària de Xàtiva va presentar ahir dimecres el seu llibret explicatiu per l’exercici de 2025 al saló noble de la Casa de la Cultura de la capital de la costera. A l’acte van acudir les falleres majors de Xàtiva, les falleres majors de la comissió, la seua junta gestora, així com els principals membres de la Junta Local Fallera de Xàtiva.

La publicació va estar presentada per Laura Casamayor, Norma Fuentes i Sergio Iborra. La taula va estar completada per Carla Maronda com a representant de l’associació «Tus manos son mis manos» a què anirà destinada enguany tota la recaptació que s’obtinga de la venda del llibret.

Aquest any la Falla Ferroviària ha apostat per una publicació amb un disseny molt acurat i amb una gran quantitat d’articles relacionats al volant del món faller. Sota el fil conductor dels gestos facials els articles pretenen ficar-li cara a aspectes fonamentals de la nostra societat com són la visibilitat del col·lectiu LGTBI, el feminisme a les falles, el paper de la dona i el canvi climàtic entre d’altres.

A més a més, l’equip de treball de redacció ha apostat per introduir-hi autors internacionals. Hi ha diversos articles fets per autors d’Holanda, Itàlia i Alemanya. Segons ha explicat Iborra, aquesta idea té com a objectiu obrir el món de les falles fora de les nostres fronteres i fer renom de la nostra ciutat. Així mateix, tots els autors que han col·laborat al llibret són persones amb títols superiors i amb importants carreres professionals com per exemple Alessandro Ercolani, membre de l’ESA (Agència Espacial Europea), Amparo Soler catedràtica en Geografia i Història per la Universitat de València, Rocío Blay, directora del departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló, entre d’altres.

Un dels aspectes més destacables del llibret és la forma en què s’ha plasmat l’explicació de la falla. Amb una gran qualitat fotogràfica, els personatges principals de cada escena cobren vida real i acompanyen els textos que, amb molt d’enginy, han estat creats pel versador xativí José Ramón Cerdá.  Però el que més crida l’atenció ha estat la locució que s’ha fet per tal que la gent amb qualsevol diversitat funcional puga accedir al seu contingut. Gràcies a un codi QR el lector podrà escoltar amb el seu mòbil l’explicació de les escenes del monument i, a més a més, també s’ho podrà escanejar a peu de falla des del dia 15 de març.

Finalment, sembla molt curiós que un llibret que se suposa que ha de tindre només textos i fotografies comence amb una cançó. Però, en aquesta publicació, a la primera pàgina, el lector podrà escanejar un codi QR i escoltar un tema musical amb molt de ritme que parla precisament de la passió que els fallers i falleres tenen per la seua gran festa. Sens dubte, Ferroviària enguany aposta molt fort per tindre el seu llibret entre les millors posicions dels diferents premis als què opta en aquest exercisi.

No hay comentarios

Dejar respuesta